dictsionar 'moldovenesc-romanesc'

Doomie, in Republica Moldova legile de copyright nu au functionat niciodata. In plus e dificil sa demostrezi incalcarea legilor de copyright pe internet.
 
deshi exista shi o groaza de agentzii care au ca domeniu de activitate protectzia dreptului de autor ( ca de exepmlu agentzia ADA,...un ex coleg de facultate de-al meu bate cartzile pe-acolo), exista litigii exclusiv pe cazuri de plagiat audio..... ba mai mult ca atit,...exista in noul cod penal asha componetza de infractzine ca plagiatul electronic,.....dar mecanismul de culpabilitate nu a functzionat niciodata,..sau...mai bine zis , nu deocamdata!.....
 
Pana se lamuresc ei ale cui drepturi sunt incalcate (ale lui Stati sau ale Institutului de Lingvistica...) ... ;)

De fapt, eu zic ca putetzi cere acceptul Academiei, din capul locului! Sunt convinsa ca va fi incantata sa va acorde dreptul de a publica o parte din dictzionarul sau dialectal pe Internet... :ciupos:
 
c001 h4x0r said:
Oare cum s-ar explica ca neghiobii acestia de comunisti nu folosesc pe larg aceasta asa-numita "muldoffeniaski" atunci cind a i u r e s c prin mediile de informare?
.


Ma gandeam chiar la opusurile lui Stati, scrise destul de bine, pe romaneshte, dupa cum s-a mai spus... Cred ca e foarte bine ca a aparut chestia asta de dictzionar: se va face lumina, in sfarsit: acum, ca multzi politicieni care la inceput dadeau din coltz in coltz (ca au nevoie "sa se consulte", nu shtiu ce...) au "recunoscut", public, ca vorbesc romaneshte... Sa vedem... ce-o sa iasa... ;)
 
Aparitia acestui dictionar in acelasi timp cu conceptia politicii nationale (in care romanii sunt considerati o minoritate, de fapt a sasea in lista: "Impreuna cu nationalitatea fondatoare a statului - moldovenii, in tara traiesc reprezentanti ai minoritatilor nationale, cele mai numeroase dintre ele fiind ucrainenii, rusii, gagauzii, bulgarii, evreii, romanii , bielorusii, tiganii (romii), polonezii,..." ) poate fi privita ca o noua ofensiva a moldovenistilor. La toamna e programat recensamantul popu(l)atiei din Republica Moldova, in care va trebui sa te declari fie roman, fie moldovean. Presupun ca cel mult 5% din popu(l)atie se va declara romani. Cred ca exista o tangenta intre acest dictionar, conceptia politicii nationale si recensamantul din toamna.
 
Nici eu! Ce rau imi pare!

"Cracanat"="cu picioarele desfacute"? Da care e in romana si care e in moldoveneasca?

Nu dau bani eu pe asa ceva!
 
www.azi.md

Presedintele Republicii Moldova sustine ca la fiecare intrevedere gaseste limba comuna cu omologul sau roman
1 august 2003

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat ca la fiecare intrevedere cu omologul sau roman, Ion Iliescu, gaseste limba comuna cu acesta, dar "se intampla ceva cu mecanismele de executare", incat dinamizarea relatiilor intre Bucuresti si Chisinau este impiedicata. Voronin a facut declaratii in acest sens la barajul de la Costesti-Stanca de pe raul Prut, unde s-a intalnit vineri cu Iliescu, cu ocazia manifestatiilor prilejuite de 25 de ani de la intrarea in exploatare a nodul hidrotehnic respectiv.
Voronin a spus ca cei doi presedinti au convenit ca premierii Romaniei si R.Moldova sa reanimeze, la nivel de Executiv, comisiile interguvernamentale, aceasta colaborare urmand sa aiba un aspect practic.
Totodata, Voronin i-a multumit lui Iliescu pentru sustinerea in problema transnistreana. Suntem pe cale de a rezolva acest conflict si sustinerea Romaniei si Ucrainei este foarte importanta pentru noi, a spus presedintele R.Moldova.
La randul sau, presedintele Iliescu a anuntat ca premierul moldovean Vasile Tarlev este asteptat in octombrie a.c. la Bucuresti pentru a discuta planurile de colaborare pe viitor, in special cele ce tin de conexiunea in domeniul energetic. Iliescu a mentionat ca s-a convenit asupra intreprinderii unor actiuni in vederea combaterii traficului de droguri si de fiinte umane, in acelasi timp urmand a fi reglementate si anumite aspecte ale regimului de frontiera.
Presedintele Romaniei a subliniat ca, prin intrevederea de vineri, cei doi sefi de stat au vrut sa dea un semnal Guvernelor de la Bucuresti si Chisinau, precum si altor factori de decizie, pentru a reface colaborarea moldo-romana.
Intrebati daca intrevederea de vineri va insemna sfarsitul perioadei de racire a relatiilor intre Chisinau si Bucuresti, atat Voronin, cat si Iliescu, si-au exprimat speranta ca asa va fi.
Solicitat sa raspunda in ce limba a comunicat cu presedintele roman, Voronin a spus ca a discutat cu el "moldoveneste". Pe de alta parte, Iliescu a afirmat ca a purtat discutia cu Voronin romaneste, precizand ca limba romana are mai multe graiuri: moldovenesc, oltenesc, banatean etc.
Rugat sa comenteze aparitia recenta a unui "dictionar moldovenesc-romanesc" la Chisinau, presedintele R.Moldova a spus ca si in Romania apar carti pe care omologul sau roman, Ion Iliescu, nu le poate comenta.
Intalnirea de vineri este cea de a doua intrevedere oficiala a celor doi presedinti din ultimii doi ani, perioada in care relatiile dintre Romania si R.Moldova au cunoscut o deteriorare substantiala.

FLUX
 
:zzz: A spus cumva Voronin de cate ori s-a uitat in dictzionarul lui Stati pe parcursul intalnirii?:D

P.S. Foarte bune declaratzii! Minunata "hartie de turnesol" :wink: ...... scoate in evidentza inconsistentza "teoriei celor doua limbi", la fel cu totala lipsa de logica a discursului tov. Preshedinte Vor.
 
...Nu stie cineva...unde as putea gasi....dictionarul...in cauza pe... inet??? .... :roll: vreau...sa-l pun pe hard....si in timpul liber...sa invat limba noastra :wtf:
 
a.d.i.d.a.s said:
...Nu stie cineva...unde as putea gasi....dictionarul...in cauza pe... inet??? .... :roll: vreau...sa-l pun pe hard....si in timpul liber...sa invat limba noastra :wtf:
inca nu exista. Dar sunt sanse ca va fi! :)
 
Cat am ras la noutatea aceasta (dictionarul moldo-roman).
Eu cred ca ma voi duce sa cumpar acest dictionar. Nu pentru ca am nevoie de un dictionar moldo-roman, ci pentru ca demult nu am mai citit asa prostii de mari...si vreau sa rad impreauna cu prietenii mei despre prostia care se intampla in Moldova!
 
Dicionar moldovenesc-moldovenesc

Iata un fragment dintr-un pamflet publicat in Jurnal de Chisinau



[...] Dur – baterie pentru lantern (de ce nu fonarik?).
Manc – unealt universal: stropitoare, moar cu motor, burghiu etc.
Arc – poduc.
Abricoas – cais.
Adoag – un fel de “dobavk”.
Nslc – targ.
Coftu – bluzi.
Calidor – v mai amintii de celebrul roman al lui Paul Goma?
Butc – cuc pentru cine.
Cacealc – tvlug. Ct e s spui “kaceli” n loc de “scrnciob”?
Greunatic – nendemnatic.
Polovic – covora.
Tabun – herghelie.
Tabacher – corobuc (aa scrie Stati).

Pn aici, totul este clar: un moldovean adevrat trebuie s vorbeasc cu rusisme i s se mndreasc cu aceast limb. Dar Stati nu se mulumete doar cu att. El ne servete i o porie bun de neaoizme. Cine dintre dumneavoastr, moldoveni adevrai, tii ce nseamn, bunoar, “suptur”? Nu e ceea la ce v-ai gndit. Pot paria pe dou DEX-uri c nici prin cap nu v trece c este vorba de “cantitate de lichid care poate fi supt dintr-o dat”! Astfel, s nu mai spunei “o gur de ap”, ci “o suptur de vin”. Aa e corect moldovenete! nvai pe de rost aceste nzdrvnii ca s tii cum s deosebii moldoveneasca de romn i, ndrumai de comuniti, s luptai cu succes contra limbii voastre materne!
Argumentul lui Stati e c n unele localiti se spune “suptur”, “sungur” etc. O fi, dar cte nu spun prin satele noastre! i liungur, i fumeie, i ridiche nfutat, i parneauc, i letn, i dunduc… Cine, n afar de oamenii din acele localiti, cunosc cuvintele n cauz? (De care nici Stati habar nu are!) Dar cine nu tie c oamenii din dou sate mejiee fac glume pe seama cuvintelor “specifice” utilizate de vecini? Urmnd logica lui Stati, urmeaz s editm cte un dicionar moldovenesc-moldovenesc pentru fiecare localitate aparte. Dar ce ne facem cu sumedenia de cuvinte moldoveneti care i-au scpat autorului – vojat, marrutk, procladk etc? Dar “indicul” doamnei preedinte al Parlamentului unde l-ai bgat? Niharao, Vasilii Nikolaevici, niharao! [...]




http://jurnal.press.md/articol.php?id=495&cat=&editie=
 
Recensamantul populatiei se va desfasura pe intreg teritoriul Republicii Moldova incepand cu 1 aprilie 2004
6 august 2003

Guvernul a aprobat miercuri Hotararea cu privire la desfasurarea, pe intreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv partea de Est controlata de autoritatile separatiste de la Tiraspol, a recensamantului populatiei, care va demara la 1 aprilie 2004.

Seful Departamentului Statistica si Sociologie, Vitalie Valcov, a declarat dupa sedinta Guvernului ca, deocamdata nu s-a stabilit volumul necesar de resurse financiare pentru desfasurarea recensamantului, banii necesari urmand a fi alocati din Bugetul de Stat pentru anul viitor.

Ultimul recensamant al populatiei s-a desfasurat in anul 1989. Specialistii in domeniu sustin ca recensamantul populatiei se recomanda a fi organizat o data la 10 ani.

FLUX
 
redneck said:
Aparitia acestui dictionar in acelasi timp cu conceptia politicii nationale (in care romanii sunt considerati o minoritate, de fapt a sasea in lista: "Impreuna cu nationalitatea fondatoare a statului - moldovenii, in tara traiesc reprezentanti ai minoritatilor nationale, cele mai numeroase dintre ele fiind ucrainenii, rusii, gagauzii, bulgarii, evreii, romanii , bielorusii, tiganii (romii), polonezii,..." ) poate fi privita ca o noua ofensiva a moldovenistilor. La toamna e programat recensamantul popu(l)atiei din Republica Moldova, in care va trebui sa te declari fie roman, fie moldovean. Presupun ca cel mult 5% din popu(l)atie se va declara romani. Cred ca exista o tangenta intre acest dictionar, conceptia politicii nationale si recensamantul din toamna.

O ofensiva puternica a "moldovenilor" , manati din spate de rusofoni . E tragic . Din acest recensamant , vom iesi distrusi .Daca nici acum , romanii din basarabia nu se vor trezi la realitate , in curand va fi prea tarziu .Si-asa , cu fiecare zi care trece , basarabenii sunt mai mult sub influenta rusiei , care nu se va lasa pana cand nu va distruge tot ce e romanesc acolo .De ce ? Pentru crearea unui adevarat bastion rus in zona .

Trebuie sa ne trezim ! Pana nu e prea tarziu ...
 
O precizare: nu "moldovenilor" ci "moldovenishtilor". Confuzia asta te poate costa mult... ;)
 
Back
Top