In 2012 Moldova va fi in UE, promite Voronin

vali

New Member
Presedintele moldovean a dat asigurari ca autoritatile de la Chisinau se vor conforma criteriilor de baza ale Uniunii Europene

23 ianuarie 2004 Versiune pentru tipar



Presedintele Vladimir Voronin s-a angajat, in numele autoritatilor de la Chisinau, sa asigure indeplinirea "criteriilor de baza ale Uniunii Europene, implementarea treptata a politicilor comunitare, armonizarea legislatiei si a standardelor nationale cu cele comunitare". Aceste angajamente au fost formulate de seful statului moldovean intr-un discurs prezentat de Presedintele Republicii Moldova, in fata Corpului Diplomatic, acreditat la Chisinau, textul caruia a fost difuzat de Serviciul sau de presa.
"La un an de la adoptarea cursului spre integrarea europeana, constatam cu satisfactie ca aceasta decizie politica este una corecta si binevenita. Justetea acestei optiuni strategice a actualei guvernari o demonstreaza succesele pe care le-am inregistrat, succese ce ne-au permis sa stabilizam, in ultimul timp, dezvoltarea economica a Republicii Moldova", a spus Voronin.

Seful statului a invocat "cresterea constanta a Produsului Intern Brut, evolutia pozitiva a indicatorilor macroeconomici pe parcursul ultimilor trei ani, reorientarea fluxurilor investitiile spre constituirea capitalului fix, relansarea sectorului industrial si a sferei serviciilor", rezultate care, potrivit presedintelui, "au influentat pozitiv si sfera sociala", devenind posibila "majorarea salariului nominal al populatiei, indexarea pensiilor, implementarea sistemului asigurarilor obligatorii de asistenta medicala". Voronin s-a declarat constient de faptul ca "tendintele pozitive ce s-au prefigurat constituie doar inceputul relansarii economice a statului nostru si ca intreaga societate va trebui sa depuna eforturi mari, conjugate, pentru infaptuirea unor importante reforme structurale, ce i-ar permite Republicii Moldova sa adere la marea familie europeana".

"O deosebita incredere in justetea optiunii europene facute de conducerea statului ne da acel sprijin puternic de care se bucura aceasta optiune din partea cetatenilor Republicii Moldova. Recent, in cadrul unui sondaj de opinie, ei s-au pronuntat in proportie de peste 70 la suta in favoarea acestui curs", a spus Voronin, insistand asupra faptului ca "institutionalizarea si restructurarea la scara nationala a procesului de integrare europeana, actiuni care au inceput in anul 2003, vor continua in anul curent cu o si mai mare amploare".

"Institutiile nationale sunt angajate plenar in studierea experientei altor state privind integrarea europeana si in elaborarea Planului de Actiuni individual Moldova - Uniunea Europeana pentru perioada 2004-2006. Sunt convins ca acest plan va apropia mult tara noastra de acest for european si ca realizarea lui depinde numai si numai de noi, de capacitatea noastra de a promova reformele necesare, conform cerintelor Uniunii Europene. Totodata, contam mult si pe asistenta statelor cu o experienta avansata in domeniul integrarii in structurile europene, asistenta care, de altfel, pe parcursul anului trecut, ne-a fost propusa cu generozitate de catre mai multi lideri europeni, in timpul intrevederilor avute cu ei. In acest context, as dori sa reiterez invitatia adresata Uniunii Europene de a deschide o reprezentanta a sa in Republica Moldova, care ne-ar asigura intr-o masura mai mare asistenta necesara pentru realizarea dezideratului nostru de racordare la standardele europene", a spus presedintele moldovean.

Voronin a dat o inalta apreciere "dinamicii pozitive" a relatiilor Republicii MOldova cu organizatiile internationale regionale, "in mod deosebit cu Consiliul Europei, care a culminat cu Presedintia Republicii Moldova in Comitetul de Ministri".

"Experienta Strasbourgului a constituit pentru statul moldovenesc nu numai o etapa de cunoastere pur tehnologica, utilitara, a institutiilor democratice. Presedintia Moldovei in Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a demonstrat convingator comunitatii internationale ca pentru noi democratia nu este un model politic strain, ci singura modalitate de a plasa organic tara noastra pe calea progresului si transformarilor sociale", a spus Voronin.

Anuntand prioritatile politicii externe presedintele Voronin a spus: "vom miza mult pe adancirea in continuare a relatiilor strategice cu Statele Unite ale Americii si cu Federatia Rusa, care raman unii dintre cei mai importanti parteneri politici si economici ai Republicii Moldova. Dorim sa ridicam nivelul legaturilor noastre politice si economice cu Franta, cu Germania si cu Marea Britanie, contand mult pe sustinerea de catre ele a Republicii Moldova in aspiratiile ei europene. Vom continua sa consolidam raporturile bilaterale stabilite in perioada precedenta cu Grecia, cu Bulgaria, Croatia, Ungaria si Macedonia. De asemenea, intentionam sa diversificam geografia relatiilor bilaterale, in acest scop fiind preconizate vizite oficiale in mai multe state europene, inclusiv in Austria, Slovenia, Cehia, Portugalia. Contam mult, de asemenea, pe intensificarea raporturilor cu Italia, Irlanda, Elvetia, Finlanda, Spania si Turcia. Corespunde intereselor noastre dezvoltarea in continuare a unor relatii reciproc avantajoase cu statele vecine - Ucraina si Belarus".

"Continuand ideea dezvoltarii unor relatii constructive cu vecinii nostri, cu parere de rau nu putem sa nu semnalam caracterul destul de destructiv al relatiilor Republicii Moldova cu Romania. Sunt insa sigur ca nivelul de neincredere mentionat are un caracter vremelnic si ca semnarea Tratatului politic de baza de prietenie si colaborare va constitui acea temelie pe care Republica Moldova si Romania isi vor edifica relatiile lor in secolul al XXI-lea. Am dori sa stabilim contacte mai stranse cu Lituania, Letonia si Estonia, cu statele caucaziene si din Asia Mijlocie. Sunt ferm convins ca impulsionarea acestor contacte va contribui la realizarea scopului nostru comun - edificarea unei Europe stabile, unite si pasnice", a subliniat presedintele moldovean in discursul prezentat in fata diplomatilor straini.
www.azi.md
 
Hahahahahhahahahahahahahahhahaha
Huhuuhhuhuhuuhuhuhuhhuhuhuhuuhuhuh
Hiihihihihhiihhiihhihiihihihihhiihhihihiihih
........
Ahhahaahhahahhaahhahahahahahahahaa
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
mdea... denumirea temei spune tot... :D moldova in UE este un mif... atit cit comunistii sunt la putere...
 
Probabil că Republica Moldova asteapta o alta transa de integrare în UE impreuna cu Federatia Rusa. Ce atata graba !!! :)

Republica Moldova va fi tratata de UE asemanator cu Belarus, Ucraina, Rusia. Impresia mea este: Cu integrarea Romaniei si Bulgariei granitele rasaritene ale UE sunt definitivate.
 
Republica Moldova in Uniunea Europeana a anului 2012? Vise frumoase, tov. Voronin. Da bine la stirile televiziunii nationale pe care o prind pana si ai mai amarati care va tot voteaza o data la patru ani. Adica nu se vorbeste deschis nici de Croatia, dar Moldova o sa intre in 2012? Oricum, sper ca Romania sa nu semneze nici un tratat propus de comunistii moldoveni. Ar fi o mare prostie din partea noastra sa le cantam in struna. Mai ales ca nu avem de ce.
 
Blue;159302 said:
Impresia mea este: Cu integrarea Romaniei si Bulgariei granitele rasaritene ale UE sunt definitivate.

neee.... nu cred, UE nu va fi cointeresata niciodata ca rusii, asa pur si simplu, sa se extinda in Europa, chiar daca e si de est, insa nici de RM nu au nevoie, atit timp cit sintem saraci,. Si teritoriul RM cum a fost, istoric, in mijlocul conflicutului asa si ramine.
 
Smile;159181 said:
mdea... denumirea temei spune tot... :D moldova in UE este un mif... atit cit comunistii sunt la putere...

Păi n-or mai fi comuniştii la putere în 2012. Cred că la asta se gîndea Voronin.
 
Marius;159346 said:
Păi n-or mai fi comuniştii la putere în 2012. Cred că la asta se gîndea Voronin.

O sa fie, o sa fie, ca am inteles ca iar Voronin e in relatii bune cu Putin. Astia trei : Voronin, Smirnov si Putin trebui sa fie intre ei foarte buni druji, si din cind in cind isi mai organizeaza cite o cearta, au teatralizat atunic conflictul ala cu exportul de vinuri in Rusia, apoi problema cu gazul, acum iar s-au imbunatatit relatiile, hm... in curind vor fi alegerile, si normal ca acum relatiile se vor imbunati numaidecit si cu rusii, si lumea iar va spune: ''uite ce a facut Voronin... ni-o dat gaz, s-o intales cu rusii, hai sa-l votam, uite ca face... traim ghini, pensie avem la timp...'' ca la noi lumea , care voteaza comunistii, ii cam luata de scleroza , ciotkos nu am shi dzishi...
 
Mie mi-a placut opinia lui Bogdan_romanu'

Hahahahahhahahahahahahahahhahaha
Huhuuhhuhuhuuhuhuhuhhuhuhuhuuhuhuh
Hiihihihihhiihhiihhihiihihihihhiihhihihiihih
........
Ahhahaahhahahhaahhahahahahahahahaa
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

de acord cu tine!
 
la sigur va intra in UmilintaEuropei:)...
vise..vise..vise....

da chiar stau si ma gindesc..de atita caz cu europa asta??? ne tre oare???????
unei tari atit de sarace????? care nu poate sasi finanteze proprii cetateni da inca sa mai finanteze bugetul europei:)
 
Alyyy, contributia la bugetul Europei ar fi mult sub suma pe care ar primi-o Republica Moldova. Oricum, eu nu cred ca se va pune vreodata problema ca RM sa adere la Uniunea Europeana. Intrarea in Europa trece prin Romania. Numai asa ar putea adera Moldova.

militant, nu stii ce vorbesti. Nici nu stiu de ce ma mai sinchisesc sa iti corectez aiurelile postate pe forum.
 
Husky40;159375 said:
Alyyy, contributia la bugetul Europei ar fi mult sub suma pe care ar primi-o Republica Moldova. .

prblema e ca nici acea mica contributie la buget nu cred ca e posibil de realizat:)...adica primim de la ue...si juma dam inapoi pentru contributie:)...
neaaaa....
 
Nu cred ca e vorba de guvernarea comunista,aici este vorba despre instabilitatea tarii,cat la suta din tara mai stapanesc guvernantii RM Transnistria si Gagauzia in nici un caz nu inteles prea bine termenul de bascan dar cred ca e voirba de echivalentul de guvernator,daca nu exista stabilitate teritoriala nu poate fi nimic.Unde mai pui ca exista turpe straine pe teritoriul RM ,cum scapam de ele,Georgia a scapat,sa vedem ce face MOldova?
 
Back
Top