Regimul de vize pentru cetatenii moldoveni

„Regimul de vize acordate cetăţenilor Republicii Moldova de către Romnia este gratuit”
•autor: Ana Beschieru


Interviu acordat JURNALULUI de către consulul general al Romniei n Republica Moldova, domnul Ionuţ Dicu. Apropierea datei aderării Romniei la Uniunea Europeană apropie şi ziua cnd cetăţenii Republicii Moldova vor intra n Romnia cu vize.

Care vor fi condiţiile de eliberare a vizelor, cine sunt cei care vor avea unele facilităţi la eliberarea lor şi cum ne vom programa pentru a obţine viza aflaţi n continuare din interviul oferit n exclusivitate pentru JURNAL de consulul general al Romniei n Republica Moldova, domnul Ionuţ Dicu.

- Ce condiţii vor trebui să ndeplinească cetăţenii Republicii Moldova pentru a li se putea elibera viză?

- La 20 octombrie, Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Romniei au semnat Acordul privind regimul călătoriilor reciproce. Acesta prevede facilitarea intrării, ieşirii, tranzitării şi aflării cetăţenilor ambelor ţări pe teritoriul statului vecin. Acordarea de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova se va face pe baza unor documente sau argumente plauzibile, moldovenii trebuind să-şi motiveze scopul vizitei n Romnia şi cererea de viză printr-o invitaţie autentificată la un notar din Romnia. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare vor răspunde solicitărilor de vize ntr-un termen de la două pnă la cinci zile lucrătoare de la data depunerii cererii de eliberare a vizei. Cererile de viză vor fi recepţionate n regim on-line, sistem ce se află n prezent ntr-o perioadă de testare şi, dacă totul va merge bine, n perioada imediat următoare va fi pus n funcţiune.

- Acum se primesc cereri de vize?

- Pentru a evita aglomeraţia, ncepnd cu 9 noiembrie, Consulatul Romniei a nceput să recepţioneze cereri de vize „colective” pentru cetăţenii care vor vizita Romnia de la 1 ianuarie 2007. Imediat ce va fi pus n funcţiune sistemul on-line de programare vom primi şi cereri individuale.

- n ce cazuri se vor elibera vize n regim de urgenţă?

- Oficiile consulare ale Romniei vor răspunde n decurs de 24 de ore din momentul formulării următoarelor solicitări de vize de scurtă şedere: pentru călătorii n scopul vizitării unei rude apropiate grav bolnave, pentru participare la nmormntare sau pentru vizitarea mormintelor rudelor precum şi pentru călătoriile persoanelor care necesită asistenţă medicală de urgentă, persoane cu boli grave, precum şi pentru nsoţitorii acestora. De asemenea, vize n regim de urgenţă li se vor elibera acelora care călătoresc cu scopul participării la acţiuni umanitare sau de salvare şi pentru călătorii n scopul participării la programe destinate copiilor şi tineretului, participanţilor la competiţii sportive desfăşurate sub egida federaţiilor sau asociaţilor sportive naţionale şi internaţionale. Membrii delegaţiilor administraţiei de stat centrale şi locale, ai unor organizaţii internaţionale şi instituţii de nvăţămnt sau ai unor companii de relevanţă economică şi financiară şi nsoţitorii acestora acreditaţi care urmează să participe la negocieri, consultări, convorbiri sau seminarii de asemenea vor putea beneficia de eliberarea vizelor n regim de urgenţă. Persoanele citate n vederea participării la unele şedinţe judiciare pe teritoriul Romniei sau călătorii care călătoresc cu scopul repatrierii unor persoane decedate beneficiază de vize eliberate n regim de urgenţă.

- Care este categoria de persoane care vor călători fără vize?

- Cetăţenii Republicii Moldova titulari de paşapoarte diplomatice şi de serviciu, membrii echipajelor aeronavelor civile romne şi moldoveneşti aflaţi n exerciţiul funcţiunii sau participanţi la zboruri n scop de ajutorare sau salvare precum şi membrii echipajelor navelor romne şi moldoveneşti nscrişi n registrul navei vor putea intra / ieşi, tranzita şi rămne pe teritoriul Romniei, fără vize, timp de 90 de zile n decurs de şase luni de la data primei intrări.

- Ce tipuri de vize de lungă durată se vor acorda cetăţenilor Republicii Moldova?

- Se vor acorda vize cu multiple intrări cu termen de valabilitate de un an conferind un drept de şedere de 90 de zile n decurs de şase luni pentru conducătorii auto ce efectuează curse regulate de autobuz şi transport, membrilor echipelor de căi ferate ale companiilor de resort din Republica Moldova care efectuează curse regulate pe teritoriul Romniei, participanţilor la programe comune sau de schimb de experienţă, participanţilor la programe sau contacte bilaterale din diverse domenii. Persoanele care vor putea demonstra dreptul de proprietate sau altor drepturi asupra altor imobile din Romnia şi cei care călătoresc n scopul de a vizita rude apropiate aflate n mod legal pe teritoriul Romniei. Pensionarii şi jurnaliştii care prin acte atestă calitatea de jurnalist şi scopul deplasării vor putea beneficia de vize cu multiple intrări pe parcurs de un an. Mai există o categorie de vize cu termen de valabilitate pnă la cinci ani cu drept de şedere de 90 de zile timp de şase luni care se vor elibera oamenilor de afaceri (ntreprinzători, fondatori sau asociaţi ai unor reprezentanţe sau filiale ale companiilor cu personalitate juridică romnă sau moldovenească, societăţi mixte romno-moldoveneşti) care călătoresc frecvent pe teritoriul Romniei n scop de afaceri-cooperare.

- Ce nseamnă „rude apropiate”?

- Termenul de rude apropiate va desemna orice rudă pnă la gradul IV, inclusiv prin adopţie sau afinitate.

- Locuitorii Republicii Moldova care locuiesc n raza de 30 km de la graniţa cu Romnia vor avea unele facilităţi la intrarea n Romnia?

- Se discută despre unele facilităţi pe care le-ar avea această categorie de persoane, dar nu Romnia discută, ci problema se negociază de către Uniunea Europeană pentru că ei doresc să faciliteze libera circulaţie a vecinilor săi şi, cum Moldova va fi viitoare vecină a Uniunii Europene, cade sub incidenţa acestor discuţii. Indiferent de ce se va hotăr, Romnia are doar de beneficiat de pe urma acestor decizii.

- Cetăţenii Moldovei care cer eliberarea de vize vor trebui să achite vreo taxă?

- Conform Acordului bilateral moldo-roman semnat la 20 octombrie 2006, regimul de vize acordate cetăţenilor Republicii Moldova de către Romnia este gratuit – respectiv nu se plăteşte nici taxa consulară, nici colantul, nici alte recuperări consulare. Toate taxele vor fi acoperite de către autorităţile romne.

- n urma solicitării concursului Moldovei de a deschide ncă două consulate la Bălţi şi Cahul aţi primit vreun răspuns?

- ncă nu am primit un răspuns din partea autorităţilor moldovene, dar zilele acestea am primit asigurarea că n perioada imediat următoare vom primi un răspuns favorabil n privinţa deschiderii consulatelor de la Bălţi şi Cahul.

- Sunteţi cumva la curent ce prevederi ar putea conţine noua Lege a Cetăţeniei Romne?

- Noua Lege a Cetăţeniei Romne se află n lucru la Ministerul Justiţiei şi ar putea fi adoptată pnă n prima jumătate a anului viitor. Pnă nu va fi publicată n Monitorul Oficial nu ne vom putea pronunţa pe marginea ei, dar există siguranţa că această lege va avea ca scop flexibilizarea şi facilitarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei romne.

- Procedura de programare n vederea depunerii actelor pentru cetăţenia romnă este foarte lentă dat fiind faptul că acum se programează persoanele care au depus cereri n august 2003. Ce aveţi de gnd să ntreprindeţi pentru a debloca această procedură?

- n prezent, la Consulat se depun acte n vederea obţinerii cetăţeniei romne, dar pnă nu vom avea o nouă lege a Cetăţeniei Romne nu vom putea schimba nimic. Atunci cnd va fi adoptată noua lege şi vom şti ce prevede ea, vom lua măsurile de rigoare pentru ca persoanele care au trimis cereri de programare să nu mai fie nevoite să aştepte att de mult invitaţia.

http://www.jurnal.md/articol.php?id=5789&cat=12&editie=
 
Dragi colegi,
mobilitatea este o libertate fundamentala recunoscuta si protejata de catre Uniunea Europeana.

Consiliul National al Tineretului din Moldova, ca membru al European Youth Forum, crede ca dreptul la mobilitate trebuie sa fie garantat nu doar cetatenilor din tarile membre ale UE, ci pentru fiecare cetatean in parte. In acelasi timp, libertatea de deplasare in zona UE este o preconditie pentru ca tinerii sa poate contribui la integrarea si dezvoltarea Uniunii Europene. Recent, European Youth Forum a lansat o campanie la nivel european "GET VISAble".

Paralel, tinerii din Moldova se confrunta tot mai des cu problema vizelor in procesul de mobilitate. Mai mult decat atat, tinerii din Moldova sunt discriminati si umiliti la granitele multor tari membre ale UE.

In acest sens, dupa ce pe lista de discutii cntm@yahoogroups. com "s-au aprins" discutiile si au aparut propuneri concrete pentru actiune, CNTM va pregati o scrisoare pe care o vom expedia Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) si ambasadelor acreditate in Moldova.

Propun sa parcurgem trei faze:
1. Sa colectam cat mai multe cazuri concrete. Astfel, va rog mult sa expediati o succinta descriere a acestor cazuri (inclusiv data si locul) pana vineri, 15 decembrie, orele 18.00 la adresa de e-mail info@cntm.md.
2. Intre timp, CNTM va elabora un text draft al acestei scrisori catre MAEIE si ambasade, pe care il va pune in discutie pe cntm@yahoogroups. com in ziua de luni, 11 decembrie 2006.
3. Textul final al acestei scrisori si cu cazurile concrete in anexa este expediat la data de 18 decembrie catre MAEIE si ambasade.

Intre timp, voi pune in discutie acest subiect in Biroul Executiv CNTM. Sper sa primim si sprijinul European Youth Forum.
Puteti expedia acest mesaj si colegilor vostri care s-au confruntat cu probleme in mobilitate. Sper sa facem impreuna o treaba buna.
 
vize demult trebuiau puse... cu cit mai repede or sa le introduca cu atit mai bine :D
si pentru cei care vor sa le obtina tre sa fie puse piedici sa le obtina f.greu... sa nu mai treaca lumea Prutul la fascistii ceea rumani... :D
 
Atita timp cit nu este o lege bine stabilita va exista incertitudine ....

Iaca caz concret, draga arinutsa.
Fratele e la "fratsi". eri am vb cu el, spune ca nu are nici o viza nimic. acum vine ele de craciun in moldova, si pe 2 ianuarie pleaca, apoi cum sa plece el fara viza avind in vedere ca pe 3-4 are deja sesiune ? Unica solutie este sa-l trec Prutu cu barca ....
 
iulik, logic ar fi ca daca e student in Ro, ar trebui sa treaca liber frontiera, de ce nu suni la consulat? nu cred sa creieze ei chiar asa probleme studentilor... mai intii intreaba pe urma spune ce si cum, nu exagera de la inceput, sunt sigura ca exista o solutie...inafara de cea a-l trece cu barca :)
 
Studentii basarabeni din Romania vor putea trece liber in baza permisului de sedere temporara....
conform spuselor consulului Romaniei de la Chisinau
...De asemenea, titularii unui drept de şedere temporară sau permanentă pe teritoriul Romniei vor putea intra, ieşi sau rămne pe acest teritoriu fără viză, pe baza documentelor de călătorie valabile şi a permisului de şedere acordat de autorităţi, n cadrul perioadei de valabilitate a acestui permis de şedere...
 
Ce se intampla cu astia care sunt deja in Romania, fara ca sa detina vreun permis de sedere temporara sau viza, si ies din tara dupa 1 ianuarie? Li se aplica sanctiuni cumva?
 
Li se aplica sanctiuni cumva?
Aha... sunt executati pe podul de la Leuseni, iar trupurile sunt aruncate in Prut. Dar de fapt procedura e urmatoarea - daca ai depasit termenul legal de sedere in Romania, fara a avea permis de sedere, nu ti se va permite intrarea ulterioara in Romania, chiar daca vei avea viza... iac-asa. Statul Roman devine tot mai serios... ma ingrozesc uneori cat de serios este.
 
lelaina;156796 said:
90 de zile
ai dreptate 90 zile, fara intrerupere, intr-o jumatate de an, adica daca tu ai stat din luna 01 iunie pana in 31 august, nu mai ai dreptul sa intri in Romania, timp de 183 zile.
 
lelaina;156787 said:
Ce se intampla cu astia care sunt deja in Romania, fara ca sa detina vreun permis de sedere temporara sau viza, si ies din tara dupa 1 ianuarie? Li se aplica sanctiuni cumva?
De cate ori nu te-am batut eu la cap cu neretroactivitatea legilor ca principiu de drept, a ? :D
Asta ar fi o spetza clasica. :) Orice lege noua nu se aplica decat actiunilor savarsite dupa ce a intrat in vigoare. Cele ce au avut loc anterior, chiar si numai cu o zi inainte de intrarea ei in vigoare, cad sub incidentza legii vechi.

Daca totusi te-ar sanctiona vreun idiot de vames care nu intelege cum cu legile astea, bucura-te. :cool: Ai putea da in judecata statul al carui functionar incompetent e, si te-ai alege cu o suma frumusica ca si despagubiri.
 
Problema vizelor de la 1.01.2007 pentru cetatenii moldoveni i-au facut pe acestia sa intre intr-o stare de disperare vecina cu paranoia.S-au imbulzit care mai de care la oficiile postale si incearca tot felul de tertipuri pentru a obtine mult visata cetatenie.Partea proasta e ca dupa introducerea acestora vama din vestul moldovei va fi tot mai goala.Daca pana acum prin aceasta treceau cateva autocare pe zi si autoturisme ale unor cetateni moldoveni plecati in vest,dupa aceea aceasta va fi aproape pustie."Greseala" este a autoritatilor romane care s-au grabit sa ii faca pe cetatenii moldoveni "sa inteleaga" ca au mers pe un drum gresit pana acum.Cetatenia"europeana" te face sa privesti lumea cu alti ochi si sa fi privit cu respect de altii.Trecerea frontierei cu Ungaria va fi mai mult simbolica,necesitand numai cartea de identitate.Ca cetatean european ai posibilitatea in cativa ani sa ti se deschida portile statelor de peste ocean,iar in divergentele cu alte state din afara ai o sustinere puternica.Cine isi doreste sa fie cetatean de mana a doua intr-o tara din vest?Asta este si perceptia vecinilor din 'est pentru care si obtinerea unei vize Shengen este o incertitudine,iar solicitatarea uneio asfel de vize necesita multe umilinte in fata consulatelor.Un castig al cetatenilor moldoveni dupa obtinerea cetateniei este ca pot vota pentru....Parlamentul Romaniei ceea ce va face ca multe partide din tara sa se axeze in platformele lor si pe problemele fratilor de peste Prut.Sa sparam ca nu va mai trece mult si vom spune acestora "Bun venit acasa"
 
lelaina;156787 said:
Ce se intampla cu astia care sunt deja in Romania, fara ca sa detina vreun permis de sedere temporara sau viza, si ies din tara dupa 1 ianuarie? Li se aplica sanctiuni cumva?

LEGE nr.123 din 2 aprilie 2001
privind regimul străinilor n Romnia


SECŢIUNEA a 3-a
Ieşirea străinilor
Art. 28. - (1) Străinii pot ieşi din Romnia prin punctele de control pentru trecerea frontierei de stat ori prin alte locuri legal stabilite, n baza documentelor de trecere a frontierei.

(2) Persoana care are cetăţenia mai multor state este obligată să prezinte la ieşirea din ţară paşaportul pe baza căruia i s-a permis intrarea pe teritoriul Romniei.

(3) Sunt exceptate de la prevederile alin. (2) persoanele care fac dovada cu documente că au şi cetăţenia romnă, chiar dacă au intrat n ţară cu un paşaport eliberat de autorităţile unui alt stat.

(4) n cazul n care paşaportul prezentat la intrarea n Romnia a fost pierdut, furat sau distrus, persoana n cauză trebuie să prezinte la ieşirea din ţară un nou paşaport sau titlu de călătorie emis de misiunea diplomatică sau de oficiul consular al statului care a eliberat paşaportul folosit la intrarea n ţară ori, după caz, de către o altă autoritate competentă.

(5) Organul competent din cadrul Ministerului de Interne poate elibera străinilor aflaţi n una dintre situaţiile prevăzute la alin. (4), al căror stat nu are reprezentanţă diplomatică sau consulară n Romnia, un titlu de călătorie pentru ntoarcerea n ţara de origine sau n ţara de plecare.

Art. 29. - (1) Străinului nu i se permite ieşirea din ţară n următoarele situaţii:
a) nu prezintă documente legale de ieşire din ţară;
b) este nvinuit sau inculpat ntr-o cauză penală şi magistratul dispune instituirea măsurii interdicţiei părăsirii localităţii n scopul bunei desfăşurări a procesului penal, indiferent de faza n care acesta se află;
c) a fost condamnat prin hotărre judecătorească rămasă definitivă şi are de executat o pedeapsă privativă de libertate;
d) este urmărit pentru creanţe exigibile datorate unor persoane fizice, persoane juridice sau statului, iar executarea acestora nu este garantată; n acest caz măsura se ia la cererea celor interesaţi, dacă plata creanţelor a fost dispusă prin hotărre judecătorească rămasă definitivă sau dacă există un alt titlu executoriu.

(2) n situaţiile prevăzute la lit. b) şi c) măsura de a nu permite părăsirea ţării va fi luată de organul competent din cadrul Ministerului de Interne numai n baza solicitării scrise a organelor de urmărire penală, a instanţelor judecătoreşti sau a organelor prevăzute de lege, care au atribuţii de punere n executare a pedepsei nchisorii.

Art. 30. - Străinul aflat n una dintre situaţiile prevăzute la art. 29 poate ieşi din ţară dacă dovedeşte organului competent din cadrul Ministerului de Interne, cu documente emise de autorităţile competente, potrivit legii, că:

a) a obţinut documente legale de ieşire din ţară;
b) s-a dispus nenceperea urmăririi penale, a fost scos de sub urmărire penală ori s-a dispus ncetarea urmăririi penale, a fost achitat ori s-a dispus ncetarea procesului penal;
c) a executat pedeapsa, a fost graţiat, beneficiază de amnistie sau a fost condamnat cu suspendare condiţionată a executării pedepsei prin hotărre judecătorească rămasă definitivă;
d) a executat creanţa prevăzută la art. 29 alin. (1) lit. d).

Art. 31. - Ieşirea din ţară a străinului care se află n situaţia prevăzută la art. 29 alin. (1) lit. d) poate fi permisă n cazul n care debitorul face dovada la organul competent al Ministerului de Interne, cu documente emise ori confirmate de organele judecătoreşti competente, că nu există posibilitatea de executare potrivit legii.
 
Codrin;156800 said:
... si te-ai alege cu o suma frumusica ca si despagubiri.
Citeaza-mi o Decizie Judecatoreasca din Jurisprudenta romana unde s-a acordat "sume frumushele" in asa cazuri.
 
De ce ? :) Justitia romana nu functioneaza pe baza de precedente juridice. :)
Daca chiar au existat cazuri in care s-a ratat o asemenea pleasca inseamna numai ca reclamantul nu a avut un avocat bun .... Dar mai probabil ca nu a fost nici un vames atat de idiot sa faca cuiva destul de hotarat asemenea dificultati caraghioase. Si o mica mita care sa le rezolve pe toate mereu e mai ieftina decat declansarea unui proces.

Dar daca te referi la cazuri mai generale de castig de cauza acordat celor care reclama statul si functionarii sai, exista destule. Ce-i drept cele mai multe cu decizia favorabila obtinuata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. A devenit atat de raspandita situatia incat se discuta ca despagubirile la care e obligat statul pentru hotarari judecatoresti gresite sa se intoarca impotriva judecatorilor care au luat hotararea neconforma cu normele europene. ... So, nu va lasati intimidati la granita romana. Nu e ca la cea ruseasca unde sfarsesti in inchisoare daca ai facut o gluma neinspirata ca transporti arme, cum e de cateva luni sarmanelul ala de ziarist din Cluj.
http://www.hotnews.ro/pp_articol_16201-Verdict-soc-in-cazul-Walter-Ghidibaca.htm
 
Codrin;157503 said:
De ce ? :) Justitia romana nu functioneaza pe baza de precedente juridice. :)

:) Va trece si sistemul judiciar roman la "precedent" de la 1 ianuarie ; cred ca ai studiat institutia Curtii de Justitie a Uniunii Europene din Luxembourg ! http://www.curia.europa.eu/fr/index.htm

Codrin;157503 said:
Ce-i drept cele mai multe cu decizia favorabila obtinuata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului intotdeauna s-a atirnat cu atentie asupra despagubirilor (adica ne-exagerat) - vezi jurisprudenta in aceasta materie. Cele mai mari sume sau acordat in cazul Romaniei (pina la 80 000 €) numai in cazul retrocedarilor de proprietati confiscate de puterea comunista.

Asa ca Codrin, nu du lumea in error, (vorba lui Cucu) cu "suma frumusele" :).
 
Back
Top