Stereotipii legate de psihologi

Credeti ca psihologii sunt necesari in societatea de astazi?

  • da

    Votes: 24 77.4%
  • nu

    Votes: 4 12.9%
  • nu ma intereseaza

    Votes: 1 3.2%
  • nu cunsoc prea multe detalii la tema

    Votes: 2 6.5%

  • Total voters
    31

adrenalina

fara aripi
la noi in tara exista acea stereotipie legata de frecventarea unui psiholog... in timp ce in strainatate a devenit obligatoriu ca fiecare scoala, institutie, firma, spital sa aiba psihologi, la noi aceste norme nu ca nu sunt valabile, dar nimci macar acceptate...
in primul rand nu este o distinctie clara intre ce inseamna un psiholog si ce inseamna un psihiatru... asa mai pe sleau unul indoapa cu medicamente, unul indoapa cu povesti :D

necesitatea psihologului este din ce in ce mai mare intr-o lume in care se spune ca molima secolului XXI este stresul. in scoli, copiii vor avea neoie de consilieri, psihologi specializati in orientarea profesionala, logopezi, etc...

dar, indiferent de faptul ca multi oameni realizeaza acetse lucruri, daca ii pui sa mearga incepe faza... pai da ce eu sunt nebun, ce o sa zica vecinul :D
 
adrenalina said:
dar, indiferent de faptul ca multi oameni realizeaza acetse lucruri, daca ii pui sa mearga incepe faza... pai da ce eu sunt nebun, ce o sa zica vecinul
Asta mi se pare mai mult o prejudecata fata de boala, nu fata de psihologi.
Mentalitatea romaneasca de lumea a 3a face ca persoanele cu probleme sa ceara tarziu (si de multe ori - deloc) ajutor psihologilor. Asa se face ca tot aia educati si/sau descuiati ajung la psih., iar ideile preconcepute continua sa se perpetueze de la o generatie la alta.

La psihiatru probabil ca se ajunge mai des; pe delirant il aduce familia cand vede ca e ceva in neregula. Tulburarile de care trebuie sa se ocupe medicul (grave si care necesita medicatie) nu pot fi ignorate de familie.
 
Psihologii sunt necesari, si iata de ce: societatea evolueaza, iar necesitatile evolueaza, din "materiale", in "logice".

In loc de logice se poate de pus 'abstracte', 'non-materiale', 'emotionale', etc. E cum si diferenta dintre hardware si software... important e sa nu fie ceva pe ce poti pune mina (-:


Atunci cind operezi cu aceste entitati logice, deseori ajungi in situatii-problema. Pe vremuri, cind operai mai mult cu entitati materiale, apareau probleme de sanatate si le rezolvai cu medicul. Acum insa problemele sunt si ele de nivel logic.

Care este vestea cea mai rea? Spre deosebire de problemele materiale, acestea nu sunt vizibile. Spre exemplu, daca curge singe din nas - logic, problema e in nas; insa daca problema e la nivel logic - cum o vei depista?

De ce oamenii considera ca psihologii sunt redundanti, ca ei fac bani pe ceva ce nu ii trebuie nimanui? Deoarece ei considera ca probleme de nivel logic nu exista. Hmm.. Tot acesti oameni sunt acei care nu inteleg de ce trebuie de platit pentru soft.. de ce la pretul calculatorului se adauga X pentru Windows & co. Tot acesti oameni nu inteleg de ce nu e legal sa copii un film de pe internet in loc sa dai bani pe DVD, etc.

Nu-i putem blame(?) pentru aceasta, deoarece asa e societatea. Necesitatile intotdeauna depasesc posibilitatile, aceasta se refera si la planul logic al existentei umane. Hmm, ce sa mai adaug? In viitor lucrurile vor fi si mai serioase, deoarece se va mari complexitatea abstractizarilor cu care opereaza creierul nostru [i.e. gindurile noastre se vor referi la entitati care in realitate nu exista].

Spre exemplu, practic oricare se pricepe la adunare si inmultire deoarece isi poate imagina cum linga un betisor se adauga inca unul, sau cum se misca rotile pe abacus(?), sau cum se indoaie degetele (-: Insa multi oameni au probleme cu chestii de tip SIN, COS, LN, etc.. De ce? deoarece acestea nu pot fi reprezentate prin obiecte simple, ci se bazeaza si ele pe niste lucruri abstracte (i.e. care in natura nu exista). [Unora le este simplu sa inteleaga cum functioneaza aceste mecanisme, deoarece acei 'unora' pot opera usor cu elemente abstracte, efectua tot felul de transformari cu acele elemente]

mmm... cum spuneam, problema psihologilor consta in aceea ca poporul sincer nu intelege ca exista probleme de nivel logic. Iar atunci cind se ciocnesc cu ele, ei nici nu constientizeaza acest fapt, si se adreseaza unui medic clasic, care le propune sa consume tot felul de chestii nu neaparat sanatoase. Vorba ceea, you need the right tool to do the job right.



Aceste probleme de nivel logic duc si la instabilitatea relatiilor sau inabilitatea acestora de a fi 'construite' (despre aceasta am scris in studiul pe care l-am mentionat cindva pe forum).


Si, ca sa inchei:
Doi psihologi (P1, P2) asteapta autobosul la statie. A trecut destul de mult timp, insa autobusul tot nu vine;

P1: Hmm... the bus doesn't seem to be coming...
P2: Wanna talk about it?
 
P.s. am votat 'avem nevoie de psihologi', cu toate ca eu personal nu am nevoie, pina cind (-;
 
rolleyes.gif
Privind rezultatee partiale ale acestui poll se vede ca doar eu nu cunosc indeajuns adevaratele "servicii" ale psihologilor.
dry.gif
 
...imi amintesc de o fraza dintr-un film, unde unul incepea sa se jeluie altuia si ala il opreste zicandu-i: "povesteste-i psihologului tau, o sa fie fericit sa te asculte". Aici oamenii isi gasesc refugiu in prieteni, religie etc, iar psihologul/psihiatrul ar insemna bani keltuiti in vant si recunoasterea unei probleme mentale. :D

PS: Nu am stiut niciodata care-i diferenta dintr-un psiholog si psihiatru. M-am lamurit, mersi. :)
 
Prietenii nu-s neaparat mai destepti sau mai bine pregatiti in psihologie ca sa te poata ajuta. Nu degeaba se face o facultate pt a ajunge psiholog.
 
lumea cand aude de psihologi, automat se gandeste la cel care are un cabinet particular deschis si tre sa mearaga la el, sa se intinda pe canapea... astia sunt psihanalsiti, psihoterapeuti (ii intalnesti si in spitalele de boli mentale).
psihologia este o ramura foarte vastam care cuprinde diferite domenii de activitate:

muna si human resourse: psihologul muncii se ocupa cu angajarea personalului, cu analiza muncii si desprinderii fatorilor relevanti pentru o anumita munca, competentele, cunostintele, aptitudinile si ci compportamentelor necesare unui individ pentru a putea efectua cat mai bine o anumita munca. Psihologul muncii se ocupa cu dezvoltarea unor programe de training, cu analiza muncii prestate de angajat, cu ridicarea motivatie personalului, se ocupa cu stresul ocupational si ameliorarea conditiilor de munca, se ocupa cu conflictele interpersonale.... asta ar fi foarte pe scurt ceea ce face un psiholog al muncii.

avem pishologul juridic: se ocupa cu munca in poplitie, evaluarea criminalilor, porterete psihologice ale acestora, poate sa lucreze in inchisori sau centre de detentie pentru minori... aici va dezvolta programe de restabilire a detinutilor, va lucra asupra conflictelor care apar, va face evaluri psihologie in cazul eliberarii unor detinuti, etc.

avem pishologul copilullui sau psihologul scolar: va lucra in scoli, sub forma de consilier... el se va implica atat in discutiile cu elevii si reolvarea problemelor de ordin afectiv si educational care apar, dar va lucra si cu profesorii, va implementa noi metode de predare (acesta avand accesyul mult mai rapid la ele), se va ocupa de conflicte, se va ocupa de orientarea profesionala a copiilor, va semnala abuzuri, etc

psihologul clinic: care va lucra in spitale de boli grave (oncologie, infectioase) unde riscul ca pacientii sa moara este destulde ridicat. astfel, acesta se va ocupa cu pacientii bolnavi, cu mentinerea lor intr-o stare de optimism, va implementa priecte pentru personal pentru a-i antrena in a aface fata muncii gerel pe care o presteza. cel maia desea este intalnit in sptalele de boli mentale.

acestea sunt doar cateva domenii in care psihologuls eimplica. vi le-am prezentat pentru a fa vafce catd ecat o idee despre aceasta munca.
 
Psihologia este o falsă ştiinţă. Ce face un psiholog de fapt? Ia bani pentru a-i spune cuiva că faptul că a visat soarele nu-i a bună deoarece este un simbol falic deci are nişte porniri reprimate. Unui om de afaceri i explică că pornirea lui de a cumpăra toate firmele rivale se trage de la faptul că este impotent şi caută satisfacţie n altă parte. O treabă utilă, psihologia asta.
 
adrenalina said:
dixy, mai bine citeste ce am scris mai sus... sau la tine este o moda sa scrii fara sa vezi ce spun si ceilalti...

Citisem. De obicei mi exprim părerea citind subiectul. Mi-am exprimat doar părerea conform căreia psihologii sunt nişte paraziţi ai societăţii deoarece nu produc nimic util societăţii. Mă rog, leafa merge, noi ne facem că muncim...
 
cel putin din ceea ce ai scris se pare ca nu ai citit nimica, cata vreme ai spus ceea ce ai spus... in fine, sa nu facem spam... te rog, daca nu iti plac, te te rog sa nu vii sa strici si tema asta si sa ajungem sa ne certam. deja ti-ai spus opnia, asa ca nu cred ca mai ai ceva de adaugat la tema. lasa-ne pe noi, care suntem in domeniu sa discutam normal, fara sters.
 
adrenalina said:
cel putin din ceea ce ai scris se pare ca nu ai citit nimica, cata vreme ai spus ceea ce ai spus... in fine, sa nu facem spam... te rog, daca nu iti plac, te te rog sa nu vii sa strici si tema asta si sa ajungem sa ne certam. deja ti-ai spus opnia, asa ca nu cred ca mai ai ceva de adaugat la tema. lasa-ne pe noi, care suntem in domeniu sa discutam normal, fara sters.

N-am stricat nici o temă, mi-am exprimat doar opinia. Ct despre ceartă, crezi că n-am altceva mai bun de făcut? Eliberează-te de emoţiile negative.
 
Hai mah, psihologii terapeuti sunt cei care te incarca cu rahat si dai bani degeaba dixy. De fapt in societatile noastre nu cred ca e atat de important ca in west. De ce? Cine a trait in vest stie. In general noi avem prieteni la care te duci si te plangi de prietena, bani, etc. La ei nu faci asa ceva cu prietenii, sau e foarte rar. De aceea au psihologi.

Si apoi sunt diferite tipuri de psihologi. Nu toti te ajuta. Multi doar iti iau banii.

Dar cum a mai zis cinvea. Multi isi regasesc consilierul in religie sau alte ideologii...poi prieteni, parinti... etc.
 
psihologul nu este doar unul care interpreteaza vize... faza freudiana este deja depasita... el est cel care a pus bazele psihologie, datorita lui au inceput cercetarile in acest domeniu si au aparut diverse curente, ca replica la reductionismul freudian...
este foarte mult spus faptul ca un psiholog ia bani pentru vorbe in vant... cerd ca dac ar fi asa, nu ar mai fi atata cere pentru ei.

noile abordari in pishlogie au facut-o sa devina stiinta, modalitatea in care de aduna datele si se ofera validitatea acestora, prin simplu fapt ca datele sunt oferite in baza unor reguli foarte complexe ce tin de statistica si psihologie experimentala...
psihologia nu activeaza ca o singira ramura... in ziua de azi neurologia este in stransa legatutura cu psihlogia, aceatsa din urma fundamentandu-si foarte multe teorii la nivel fiziologic, mai exact asupra creierului... voi reveni cu detalii :D
 
adrenalina said:
psihologul nu este doar unul care interpreteaza vize... faza freudiana este deja depasita... el est cel care a pus bazele psihologie, :D
:hoho:
De fapt Freud a pus bazele psihanalizei, nu ale psihologiei.

Originile psihologiei:
Rudolph Goclenius, a German scholastic philosopher, is credited with inventing the term 'psychology' (1590). The root of the word psychology (psyche) means "soul" or "spirit" in Greek, and psychology was sometimes considered a study of the soul (in a religious sense of this term). Psychology as a medical discipline can be seen in Thomas Willis' reference to psychology (the "Doctrine of the Soul") in terms of brain function, as part of his 1672 anatomical treatise "De Anima Brutorum" ("Two Discourses on the Souls of Brutes").
 
daca ii pana acolo, psihologia a aparut din timpurile antice, nu din anul 1500.... mai documenteaza-te...

in al doilea rand, faza freudiana a facut ca psihlogia sa inceapa sa prinda contur ca teorii... psihanalzia este doar un curent in psihologia, asa cum este behaviorismul, umanismul, cognitivismul... asa ac te rog, nu te sparge de ras, daca nu stii prea bine :)

orice stiinta, care este la inceput apare prin anumite presonalitati si curente care se remarca... celelate directii inspre care o ia o stiinta sunt date de reactiile si replicile care apar la prima directie... astfel au aparut curentele de mai sus :)

psihanalzia a marcat aparitia psihologiei ca stiinta, pt ca pana atunci ea s-a dezvoltat in paralel cu filozofia si de multe ori era confundata.
 
adrenalina, nu te combat... psihologia e interpretarea comportamentului uman in principiu. Exista o legatura cu filosofia. Dar sincer, nu cred ca e chiar asa mare nevoie de psihologi terapeuti. Pshilogi care fac cercetari da.

In general, pshilogii ar trebui sa fie prezenti in scoli, e util pentru adolescenti dar daca esti deja om matur si format sincer nu prea ii vad sensul. Poate doar daca esti intr-o criza emotionala enorma si esti singur.
 
piggy... pe pagina cealata am scris domeniile in care poate sa lucreze un psiholog, in-afara de de psihoterapie... am insirat si activitati care le fac in cadrul muncii lor...
 
Adrenalina, ce vrei sa te faci cand o sa fii mare? :D In ce domeniu, adica?
Daca chiar te gandesti sa profesezi ca psiholog, io zic sa pleci depaaarte, aici sunt prea multi incuiati si-ai muri de foame.
Succes!
 
Back
Top