Unirea

Am impresia ca parcurg un dialog al surzilor. Reciteste prima mea postare si vei gasi motivele.
Serios daca te inteleg.

Corect, nu descopar acum America. Pareril mele coincid cu multe dintre cele existente deja. Asa cum nici cei care au deschis acest topic (hehe) nu au descoperit nici ei nimic: doar au constatat o stare de fapt.

Serios, nu mai fii atit de pornita. Citeste-l cu atentie pe celalalt inainte de a-l acuza de ceva, pentru ca altfel argumentatia ta ti se poate intoarce foarte usor impotriva-ti :)


Uite, tu ai ridicat o chestie foarte buna ca tema de discutie: ce pot face romanii pentru Unire si ce pot face moldovenii pentru asta.

Hai sa vedem.
 
Eu zic de Romania, de acord?

E clar ca la nivel oficial tonul trebuie sa fie extrem de ponderat, pentru ca altfel vor curge acuzatiile legate de interventie in politica interna a unui stat suveran. Iar la nivel diplomatic lucrurile stau mult diferit decit cele de pe acest forum (vezi aia cu "acuzatii patetice" :) ) in sensul ca lumea este mult mai sensibila decit aici.

Cel mai mare ajutor pe care il poate oferi Romania este impartasirea experientei. Aveti aproape aceleasi probleme pe care le aveam noi in anii '90-'94. Acelasi climatic politic impartit intre un partid urmas al celui comunist si o opozitie firava si animata de propria-i propasire. Aceleasi probleme sociale si o cadere fara precendent a vietii culturale.
Eu sint convins ca nu putem sa facem sa evitati greselile noastre. Le faceti si le veti face si voi, asa cum le-am facut si noi. Dar va putem ajuta sa le faceti MAI REPEDE.

Tindeti spre UE. Vedeti pomul laudat dincolo de gard dar nu aveti cunostinta de revers.
Stiti care este cea mai mare problema a economiei romanesti in acest moment? Lipsa fortei de munca. De ce? Ai nostri au plecat afara pentru a-si cauta de munca. Iar aici dezvoltarea economica (reala) ramine fara principalul combustibil: oamenii.
Va este cunoscut tabloul?


Pot continua si cu alte aspecte dar deocamdata ma opresc pentru a vedea daca exista si feed-back.
 
ok, o sa ma fac moarta in papusoi si sa spunem ca am inteles ce ai vrut sa spui...

eu consider ca tonul ponderat al Romaniei este deja rasuflat. vreo 15 ani a tacut si nu a spus nimic... acuma are cateva tentaive si acelea folosite in scopuri de imagine pentru unii politicieni.

tonul oficial poate fi mentinut asa slab si frant, insa ar putea face chestii concrete... cum ar fi cetatenia pentru cetatenii moldoveni, care este de departe un drept al lor... pentru ca ei de fapt platesc pentru acest drept bani grei, dupa care asteapta cate 6-7 ani ca sa primeasca cetatenia care li se cuvine. se propun legi care nu se pun in aplicare, apar la televizor si se bat in cetatenii, numai ca sa isi faca capital politic... cand o sa se intereseze serios de problema asta, poate multe lucruri se vor schimba...

despre vize, inteleg ca nu este vina Romaniei in mare parte, insa nici Ro nu a fost prgeatita pentru acesta situatie si nu a fost interesata de a gasi totusi o solutie pentru acordarea vizelor in timp util si fara ca oamenii sa stea ca animalele la cozi infrenale la minus nu stiu cate grade si sa astepte cateva luni, dupa care sa le respinga dosarele pentru niste motive cretinoide.... Romania nu discuta acesta problema in cadrul UE si nici nu o va face, pentru ca este prea ocupata sa linga fundurile europenilor sau sa isi duca luptele interne caraghioase...

mai departe, s-ar putea face programe de informare a populatiei in legatura cu Basarabia si ce ne uneste... nu doar un capitol amarat in cartea de istorie, pe care toti il uita in ziua urmatoare. romanii nu stiu nimic despre Basarabia si ceea ce stiu este distorsionat de o mass-media care ahtiata dupa senzational, dau stiru despre Moldova, negative doar.

voi continua...
 
La multi ani frati moldoveni!!!Pacat ca suntem despartiti de toate aceste forte care ne doresc raul!!
"În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei România.

Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi şi totdeauna!
Preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan"

Asa sa fie in veci,ce conteaza niste simple documente care ne impart in state diferite cand noi simtim ROMANESTE!!
Roman fiind,trebuie sa recunosc ca tot ce este moldovenesc este sacru pentru mine si asta nu ma impiedica totusi sa fiu mai roman ca fratele meu muntean sau ardelean!!!
La multi ani inca o data dragi romani!!
 
Unirea, cel putin pentru mine, este o aspiratie, mai mult spirituala si istorica, decit o realitate sau un fapt realizabil. Este o dorinta pe care mi-a trezit-o strabunelul meu, jandarm roman.
Sunt foarte multe lucruri care ne unesc, dar tot atitea, sau chiar mai multe care ne despart...Sa luam in calcul si regimul imperial rus si cel comunist.

In Republica Moldova, domina nu comunismul, ci VORONISMUL; perpetua goana de a imbogati "Familia", de a cumpara feciorasului o masina mai buna decit acea a lui Stati, etc. Daca nu avem dosar pe cineva, il facem si asa am creat propriul teatru de marionete.
Cel care ar dori sa zica ceva sau sa se revolte, sau sa nu plateasca Capului, se trezeste a doua zi cu dosar penal si inchis. Si unde e JUSTITIA? E orbita de coruptie... Moldova se afla intr-un cerc vicios.

Hai sa nu dam vina pe Romania sau pe Rusia, dar sa ne uitam la borsul pe care noi insine l-am facut. Noi, locuitorii acestei tari purtam vina... Noi, cei care tacem si nu facem nimic... Noi, cei carora ne e mai bine asa, sa ne plingem de mila si sa aruncam vina cind in est, cind in vest... Noi, cei care pledam pentru UE, dar care nu facem nicio boaba in acest sens (vad eu cum se implementeaza Planul asta chior de Actiuni)...
ce sa facem noi in Romania, dar mai ales in Europa, cind avem o situatie deplorabila?!... Noi, cei indiferenti de gunoiul din fata casei (ca strigi la vecini sa-si stringa gunoiul, sa introducem un sistem de reciclare si de separare a gunoiului, si nimeni nu te sustine)... Dar ce sa mai vorbim de alte lucruri, ca coruptia sau crima organizata la nivel de stat?

Noi suntem conducerea si conducerea suntem noi....
Daca nu e unire in palma asta mica de pamint, despre ce fel de unire cu Romania mai putem vorbi?!

Foarte putini oameni in tara aceasta vad si inteleg adevarul... dar sunt putini

Sa incercam sa facem treaba in tara aceasta si apoi sa vorbim despre a ne uni cu Romania sau a ne integra in Europa, caci daca sincera sa fiu, mi-i scirba de Planurile astea de Actiuni si de declaratiile desarte integrationiste.
 
Angeli;205381 said:
Unirea, cel putin pentru mine ...
Angeli , te admir ! Reusesti sa te detasezi de micile "certuri" de pe forum :) Postul tau mi s-a parut sincer si realist . Felicitari pentru ca reusesti sa ai o viziune de ansamblu , nu ca un cal cu ochelarii pusi care vede numai inainte si ce se intampla langa el nu il afecteaza (iarta-mi comparatia :) ) Totusi , te rog nu mai fi asa negativista . Eu totusi sper ca unirea sa nu fie numai o aspiratie spirituala sau istorica , ci si materiala ( in viitor , dupa ce Moldova isi va fi rezolvat problemele ) . Felicitari inca o data !

Adrenalina , chiar nu te inteleg ! Popej27 a enumerat inca din primul lui post motivele care il fac sa fie (for now) impotriva unirii , insa nu a detaliat ! Tu, care esti din Moldova ar fi trebuit sa intelegi chiar si asa ! Problema Transnistriei chiar este un argument , insa tu il ignori ! Iar cand cineva aduce argumente impotriva unei "incredintari" pe care tu o ai , te grabesti sa ataci nejustificat si te faci ca nu intelegi ( citez : " nu ma lua de proasta ") ! Te sfatuiesc sa iei exemplu ... de la Angeli :) Zi super sa ai :)
 
Jason... eu nu m-am referit ca Transnistria nu este un motiv... asa ca voi repeta inca o data. dupa ce popej ne povesteste care sunt motivele pentru care o unire in prezent este imposibila, pune un PS... pozitia lui impotriva unirii era clara din mesajul cu motivele... nu vad de ce ar fi simtit nevoia sa puna un PS, daca nu ar fi vrut sa sublinieze un anumit fapt.... si anume ca este impotriva Unirii. aici eu deja vad o pozitie clara impotriva unui eveniment. si chiar daca popej a incercat sa se scoata cu faza timpului verbelor, la mine nu merge... eu cand spun "Sunt atee", nu ma gandesc ca acuma sunt, dar maine nu o sa mai fiu... ma gandesc la o stare permanenta. asa ca era clar pentu mine ca excluzand motivele evidente, pe care toti le stiu deja, exista si alte motive, mai profunde, pe care pur si simplu nu a avut curajul sa si le asume. ascunzandu-se dupa motive deja banale si evidente, care s-au discutat...

eu sunt din Romania, Jason... nu o sa iau nici un exemplu de la Angeli. ea a spus foarte bine din punctul de vedere al unei persoane care este de aici...
la mine stau altfel lucrurile si vad altfel lucrurile... pentru ca daca Angeli este atat de gata sa isi asume ca cetatean al acestei tari toata vina, atunci eu nu sunt gata sa accept ca cetatenii acestei tari sunt de vina in totalitate... ei in primul rand sunt victime... iar victimele de obicei trebuie ajutate... li se ofera consiliere, sprijin, etc... acuma fa tu paralela la ce ma refer eu, ca ii destul de simplu.
asa ca nu am atacat nejustificat si nici nu m-am facut ca nu inteleg. am inteles prea bine...
 
adrenalina;205388 said:
Jason... eu nu m-am referit ca Transnistria ... ||||
eu sunt din Romania, Jason... nu o sa iau nici un exemplu de la Angeli ...

Inteleg ca singurul motiv pentru care ai fost asa de pornita ( spun "ai fost" deoarece popej a "scazut tonul" discutiei , poate pentru ca argumentul cu timpului verbului "a fi" era prea slab ) Totusi , simplul fapt ca cineva are o opinie diferita nu trebuie sa nasca raspunsuri asa de dure :) (nu vreau sa spun intolerante ) Inteleg ca esti trup si suflet pentru unire , dar intotdeauna vor fi si pareri diferite ca , deh ... e democratie .
Si ,chiar esti din Romania si nu din RM ? Am recitit cateva posturi de-ale tale . Cand venea vorba de RM , te refereai la ea folosind cuvantul " aici " ( parafrazez : "nu vorbi daca nu ai fost aici , "citesti ziarele de aici " ... ) . Iarta-mi indoiala :) Seara faina ;)
 
ma refer ca aici, pentru ca traiesc de cativa ani aici... asa ca nu te mai indoi atat. si nici macar nu is trup si suflet pentru unire... si nu am fost categorica cu nimeni, vad ca sensibilitatea unor este cam mare... si popej cred ca isi poate purta de sigur de grija, fara avocati :D
 
eu nu o apreciez in economia discutiei care duce tare mult spre offtopic. care nu isi are locul aici...
asa ca discutam despre Unire... si pana una alta poate ne intoarcem la ceea ce trebuie sa faca cele doua tari... inteleg ca daca nu ai comentat nimic la ceea ce am scris mai devreme, esti de-accord cu mine.

acum ceea ce poate sa faca RM este in primul rand sa scape de comunisti. dar pentru a scapa de comunisti, din nou, are nevoie de ajutor extern. pentru ca in interior sunt prea putini oameni care pot oferi o informare corecta a infoarmatiei, pentru ca gradul de saracie face ca oamenii sa nu se gandeasca prea mult la aspecte politice, iar mita cu cartofi merge de minune prin sate... trebuie sa luam in calcul ca tara este cam depopulata de minti sanatoase si tinere... toti fug departe si uita sa se mai uite inapoi... avem ca rezultat comunistii pentru ca au ajuns la putere ca raspuns la 8 ani de conducere asa zis democratica si pentru ca partidele politice nu propun o solutie fiabila si de durata care sa contrabalanseze influenta comunista...
problema Transnistriei nu o poate rezolva singura, iar Ro ii tremura inca fundul in fata Rusiei... asa cum tremura si UE... deci, eu cred ca pana se vor rezolva cumva aceste probleme, trebuie sa existe o unire spirituala. oamenii trebuie sa se cunoasca si sa se accepte... romanii trebuie sa invete sa nu se mai uite la moldoveni ca la niste amarati, iar moldovenii trebuie sa invete sa se valorifice (imi dau seama ca acest lucru este dificil dupa asa o istorie zbuciumata, in care gatul a fost tot timpul plecat).

acuma, asa cum sunt eu agresiva, vad ca mai si scriu ceva... spre seodebire de altii care nu au decat de comentat sau de apaludat ce scriu alti..
 
adrenalina;205430 said:
e si pana una alta poate ne intoarcem la ceea ce trebuie sa faca cele doua tari... inteleg ca daca nu ai comentat nimic la ceea ce am scris mai devreme, esti de-accord cu mine.

Pai, aseptam sa zici de MD


De acord in mare parte cu ce zici tu, mai putin aia cu Transnistria. Zici ca Romaniei ii tremura fundul in fata Rusiei legat de problema transnistriana.

Dar de ce crezi ca Transnistria ar trebui luata in calcul daca ar fi vorba de unire? De cind face Transnistria parte din Basarabia? Din '44?
 
eu nu spun asta... am spus de rezolvarea problemei Transnistrene. si eu sunt de parere ca aceasta zona trebuie dezlipita de Moldova, si astfel tara asta va putea inainta cumva. eu ma refer ca Ro sa se implice mai mult in rezolvarea problemei transnistrene.
in acelasi timp ii inteleg si pe moldoveni ca nu vor sa renunte. sunt pe partea accea de Nistru si multi moldoveni... pe undeva vad problema Transnistrie asemanatoare cu cea dintre Ro si Md, numai ca acolo problemele sunt mai mari.
 
adrenalina;205436 said:
eu ma refer ca Ro sa se implice mai mult in rezolvarea problemei transnistrene.

Facind o declaratie de genul "Transnistria trebuie sa devina independenta?". Cred ca nu realizezi ce inseamna asta.
 
papai, tu cati ani ai? adrenalina, tu cati ani ai?

E clar ca de ambele parti ale granitei exista oameni care nu vor unire. Romanii pentru ca i-a prostit progresul si PSD-ul, moldovenii pentru ca i-a prostit propaganda sovietica si comunistii. Dar asta nu inseamna ca nu se vor trezi si unii si altii la un moment dat.
 
nu cred ca are vreo relevanta anii unia dintre noi in acesta discutie... dixy, te rog sa te abtii de la astfel de comentarii.
 
ma scuzati ca nu fac altceva decat sa repet o postare de-a mea de pe alt Forum , dar:

Crede-ma ca si eu, ca roman, ba chiar mai mult, ca bucovinean, sufar sa vad ca fratii mei de sange din vremelnica "Republica Moldova" trebuie sa astepte ani de zile ca sa redobandeasca ceea ce, in ochii si in sufletul meu, n-au pierdut niciodata: cetatenia romana si calitatea de roman.

Acuma, insa, ce sa spun? Noi toti am avut ocazia istorica sa ne reunim in aceeasi tara prin '91. Vointa politica a fost atunci, insa, inexistenta, de ambele parti...

Astazi basarabenii se inghesiue, din pacate, sa-si redobandeasca cetatenia romana nu pentru ca sa simt neaparat romani, ci pentru ca Romania e membru UE, si asta le simplifica iesirea in lume...

Basarabenii mei iubiti, de ce nu v-ati gandit la asta inca din 1991?
 
Back
Top