Viata dupa Moatre

Melania said:
Frica vine nu de la nastere....frica vine din necredinta.....iar moatea, nici nu va imaginati cat e de simplu cu ea....cand esti viu - nu ai tangente cu ea, cand esti mort - nuti mai pasa.....

Poate exista oameni care n-au fost fericiti sau impliniti vreodata sau oameni care n-au iubit si n-au fost iubiti de cind s-au nascut pina au murit, dar cu siguranta nu exista om pe pamint caruia sa n-ui fi fost vreodata frica.
Ne nastem cu frica intiparita in suflet. Chiar si cei mai curajosi oameni...
Uneori reusim sa invingem teama, dar de cele mai multe ori suntem victemele ei.
Exista si o afirmatie: "In dragoste nu exista frica", ci dragostea desavarsita izoneste frica.
Frica se trateaza cu dragoste si in dragoste desavarsita.
 
zorzonel said:
cristina - ai spus un adevar, nu stiu de unde l-ai citit sau daca crezi in asta intr-adevar. moartea este un fel de naparlire - cine a vazut cum naparlesc soparlele sau serpii. iti arunci corpul care nu mai este bun sa mentina viata si treci in asa numita lume cealalta unde se acumuleaza si de fapt continua existenta sa toate sufletele, si de unde ele vin sa se reincarneze pe pamant in functie de anumite scopuri.

asta este lumea astrala. in orient acest lucru in cunoaste fiecare copil, la noi insa in biblie aceste lucruri au fost camuflate si pervertite pentru a speria gloata necunoscatoare.
eu ma tem ca ce cunosc copiii din orient si ce spui tu aici sunt 3 lucruri diferite...
exista 7 lumi care ne stau la indemana, si fiecare i-si are numele ei - asa ca
nici un fel de 'lumea cealalta'. apoi, orice copil ti-ar spune ca in orice lume ai
nevoie de un organism - de ex. in lumea astrala ai corp astral. sufletul in sine
nu se poate dezvolta daca nu-l montezi pe un corp si nu-l trimiti in lumea mare...
 
Cristina said:
Poate exista oameni care n-au fost fericiti sau impliniti vreodata sau oameni care n-au iubit si n-au fost iubiti de cind s-au nascut pina au murit, dar cu siguranta nu exista om pe pamint caruia sa n-ui fi fost vreodata frica.
Ne nastem cu frica intiparita in suflet. Chiar si cei mai curajosi oameni...
Uneori reusim sa invingem teama, dar de cele mai multe ori suntem victemele ei.
Exista si o afirmatie: "In dragoste nu exista frica", ci dragostea desavarsita izoneste frica.
Frica se trateaza cu dragoste si in dragoste desavarsita.
Da, cu frica cam asa e - si Isus Cristos se temea cand l-au rastignit pe cruce.
Eu n-am stat sa numar, da zicea cineva ca in biblie intalnesti de vre-o
360 de ori - 'nu-ti fie frica', asa ca sa ne ajunga pentru fiecare zi din an.
 
Cineva a dat ideea ca raiul ar fi acea "lume" lipsita de limite. Adica infinit in tot, Infinit de culori, sunete ganduri, infinit de tot absolut....
 
De asta-mi place mie The Matrix...


l'll hang up this phone.

And then l'll show these people
what you don 't want them to see.

l'm going to show them a world...

.... without you.

A world without rules and controls,
without borders or boundaries.

A world where anything is possible.

Where we go from there...

....is a choice l leave to you.
 
e interesana dezbaterea voastra dar de ce nu luati in calcul si un alt punct de vedere: de ce viata de dincolo (sau 'de dupa moarte") e de fapt viata reala iar viata care o percepem noi zi de zi e "cea de dincolo"? (asta e o teorie ce dateaza din vremea vechilor greci - Matrixul e inspirat din ea, binenteles adaptad, dar ideea conteaza). De ce nu "am trai" cu adevarat atunci cind dormim? Nu stiu ct de bine m-am facut inteles, dar mai pot incerca daca doriti. Se stie f. bine ca omul foloseste doar un procent destul de mic al creerului sau (~12% dar s-ar putea sa ma insel, oricum nu asta e important) si conform multdiscutatei teorii evolutioniste (la care as avea multe de comentat dar as fi off-topic) un organ nesolicitat se atrofiaza (ex. apenticele sau mai simplu - se stie ca daca-i pui in ghips un picior (sa zicem) unui copil in perioada de cresere si il tine asa timp de o luna (deci nu-si utilizeaza respectivul picior), acesta (piciorul, evident :D ) remine mai scurt decit cel utilizat (binenteles f. putin). Dar aceasta "chestie" nu se aplica s in cazul creerului (avind in vedere cit din el folosim), chiar din contra, de-a lungul evolutiei umane acesta si-a marit volumul. O concluzie ar fi ca e folosit (din moment ce nu se atrofiaza...). Dar cum si unde?Aceasta e intrebarea. Raspunsul? si-l da fiecare cum poate. Unii presupun ca atunci cind dormim de fapt doarme doar corpul fizic, celalalt e utilizat, omul gindeste. Visele se formeaza (presupuneri binenteles) atunci cind creierul incepe a lucra inainte sa se "trezeasca" corpul fizic. Dar de ce se poate intimpla asa ceva? Nu stiu, poate stiti voi. Intrebarea mea era: de ce viata de dincolo nu ar fi viata de zi cu zi iar asta nu ar fi "cea de dincolo"? Pe cine am plictisit il rog sa ma scuze!
 
Intrebare eterna, fara a fi gasit un raspuns vreodata. In baza ultimelor descoperiri ale stiintei (cu care sunt la curent, desigur), mi-am gasit raspunsul care-mi convine. Dat fiind existenta scurta materiala a noastra, coroborata cu frica fata de moarte, genereaza dorinta de a ne autoalina (autoamagi) cu ideea de a continua in o alta ipostaza existenta noastra. Exista doar spatiu, timp, materie si ceea ce le incheaga impreuna - informatia (structura informationala). Nimic mai mult, nici un fel de alta viata, alta existenta in careva nivele superioare si abstracte. Pentru a nu preocupa creerul in mod abuziv cu asemenea lucruri, inteleptii demult au gasit solutia - traeste cu demnitate viata asta, alta nu vei avea.
 
am citit tema, si iata ce pot spune:
Totul este format din energie. Dupa moarte energia proprie corpului se contopeste cu Universul. Poti sa numesti asta viata, continuitate, insa evident nu vei mai avea ganduri. Eul tau, se desface intr-o infinitate de bucatele si e purtat in tot Universul. Anume asta s-a avut in vedere in Biblie prin nemurirea sufletului.
sunt de acord cu idea data. gindeam si eu asa. ma bucur ca s-a gasit un om care a exprimat idea. inca in 2002 :)

inca ceva:
Yn ceea ce priveshte nemijlocit viatsa dupa moarte: ea nu exista. Exista doar imaginea unei asemenea vietsi. Pentru a nu-sh' bate prea tare capul cu yntrebarea "ce se yntympla cu noi oare dupa moarte?", omul a gasit o explicatsie nedovedita yn practica shi s-a multsumit cu ea
aici tot sunt de acord.

eh ce bine e sa citesti arhivele :)

am citit o carte despre creier, acolo idea data era analizata mai detaliat. un nano-rezumat [in cuvintele mele]:
omul isi propune scopuri - le atinge - este satisfacut. insa unele scopuri sunt imposibil de realizat. tot asa exista si unele intrebari care sunt prea complicate si nu pot primi raspuns. acum imaginati-va ca creierul e ca un procesor cu multi-tasking: un task se executa, apoi altul... insa daca un task ramine in rind, el ocupa din resurse, si nu permite ca alte task'uri sa se execute in mod obisnuit. + asa e firea omului - o dilema il roade din interior [nu toti oamenii, in orice caz eu sunt asa], si nu e neobisnuita situatia in care un task imi crapa 100% din resurse si nu-mi da pace sa rezolv alte probleme.

pai, viata de dupa moarte e un astfel de task. cineva a gasit solutia cu mult timp in urma, propunind idea despre dumnezeu, suflet, eternitate, etc... adica s-a propus o solutie care e adevarata "by default", astfel incit creierul sa nu piarda timp in cautarea raspunsului.

nu stiu cum voi - dar eu consider ca e adevarat. basmul cu strugurii verzi e ceva similar. vulpea si-a gasit un argument, si din acel moment putea dormi linistita :)


despre creier si procente. pe mine ma intereseaza un singur lucru: cum poti estima cit ai dintr-un intreg, daca nu stiu cu cit este egal intregul?


frica este de la nastere, asa imi pare mie,
nu sunt de acord cu aceasta, si nici cu aceasta:
Frica vine nu de la nastere....frica vine din necredinta.....

imho, frica si toate celelalte, vin din cunostinte

cind erati mici, credeati in dumnezeu? cind erati mici, va era frica de ceva?
mici = nu 7 ani, si nici 5.. de fapt, nici nu stiu citi, cred ca cam pe atunci cind inveti sa mergi, sa 'cinti', etc.

toate aceste idei ajung la noi atunci cind studiem, ne informam, discutam...

visul - e un bun exemplu. ce fel de visuri aveati cind erati la virsta indicata mai sus? e imposibil sa visezi monstri si tot felul de chestii similare - deoarece nu esti constient de existenta lor!

eu, in perioada data, aveam asa un 'tip' de vis.. care tare nu-mi placea.. tot ce vedeam - era o suprafata perfect alba, perfect neteda.. care BRUSC devenea neregulata, cu culori random... nu erau nici oameni, nici animale, nici figuri.. doar suprafata alba si acea 'haotizata'.

observati evolutia proprie, cu cit deveniti mai experimentati, cu atit mai complexe sunt visurile.
concluzia mea e ca frica este ceva ce capatam prin cunoastere.


poate ca nu am dreptate. stie cineva de ce pling copiii mici? teoretic ar trebui sa plinga NU de frica :) ci din cauza ca le este foame, sau incomod, sau ii doare ceva.. aceasta ar confirma teoria expusa mai sus.


cum am spus, cunoasterea ne face probleme, si tot cunoasterea le va rezolva. omul simplu a creat divinitatile pentru a explica unele fenomene si pentru a 'rezolva' unele dileme. toata informatia data se transmite descendentilor. insa cu timpul vom capata raspunsurile - si urmasii nostri se vor ciocni cu alte probleme. ale noastre alcatuind doar citeva pagini cu desene dintr-o carte de istorie, sau vre-o revista de tip "arborele lumii 3005" ;-)
 
imho, frica si toate celelalte, vin din cunostinte

cind erati mici, credeati in dumnezeu? cind erati mici, va era frica de ceva?
mici = nu 7 ani, si nici 5.. de fapt, nici nu stiu citi, cred ca cam pe atunci cind inveti sa mergi, sa 'cinti', etc.

concluzia mea e ca frica este ceva ce capatam prin cunoastere

Nu ar mai bine spus ca frica apare odata cu "constiinta" ? Constiinta a ceva ce ne scapa, ce nu putem controla, ce sare de sub orice regularitate.
Cand stiu ceva (cand am cunostinte sigure) de ce mi-ar fi frica? A cunoaste inseamna a poseda, a putea supune unui tipar - si asta ofera mai degraba siguranta decat frica. Din contra, cand ne dam seama ca ceva ne depaseste, apare si frica, si implicit, supunerea.

Nestiind care-i treaba cu moartea, este normal sa-mi fie frica de ea.
 
citat:
[
quote]Totul este format din energie. Dupa moarte energia proprie corpului se contopeste cu Universul. Poti sa numesti asta viata, continuitate, insa evident nu vei mai avea ganduri. Eul tau, se desface intr-o infinitate de bucatele si e purtat in tot Universul. Anume asta s-a avut in vedere in Biblie prin nemurirea sufletului.

sunt de acord cu idea data. gindeam si eu asa. ma bucur ca s-a gasit un om care a exprimat idea. inca in 2002 :) [/quote]

da eu nu sunt de acord... cred ca o reducere a expresii ca "viata de apoi" la alta expresie" energie", ambele ambigue, nu rezolva nimic. pai, si viata de aici e tot o energie si atunci nu putem vorbi de nimci..intrucat astea sunt simple manifestari ale energiei..adica spunem energie, dar nu stim ce inseamna asta si ne facem ca am rezolvat problema..
problema vietii de apoi e ceva mai complicata...mai intai, omul e o fiinta complexa, din corp si suflet..trebuie sa vedem care sunt proprietatile lor aici, apoi daca au ciorespondente dincolo..etc...adica, eu sunt de parere ca teoria energiei e o teorie nebuloasa, care dezinfecteaza locul, dar nu lecuieste rana...


Citat:
Yn ceea ce priveshte nemijlocit viatsa dupa moarte: ea nu exista. Exista doar imaginea unei asemenea vietsi. Pentru a nu-sh' bate prea tare capul cu yntrebarea "ce se yntympla cu noi oare dupa moarte?", omul a gasit o explicatsie nedovedita yn practica shi s-a multsumit cu ea

aici tot sunt de acord

ratiunea umana opereaza cu cateva categorii...si are o arie de aplicare..in cazul tau, ambele ipoteze: exista si nu exista (lumea de apoi) sunt valabile..findca nu le poti combate cu nimic..lipseste experienta...marele invatator adica..uite de-am fi avut posibilitatea sa studiem macar o clipa micuta infima din cealalata lume..a.r fi fost altfel
 
greenFox - ceea ce aveam in gind cind am scris, e echivalent cu ceea ce ai spus tu. e ceva de tipul la 'eu stiu ca nu stiu' - adica invat unele lucruri, deschid multe usi, si imi dau seama ca.. fiecare usa deschisa ma duce la cite un coridor, fiecare cu cite 50 de usi noi :) ......... cindva insa toate usile vor fi deschise [teoretic] = atunci cunostintele ne vor 'salva'

pe de alta parte - constiinta. un om care nu e constient de existenta problemei - doarme in pace. deci putem afirma ca constiinta=problema, lipsa constiintei=lipsa problemei. hahaha

da, ai dreptate - frica ne este de ceea ce nu cunoastem..

hmm.. cred ca am putea pune semnul egalitatii intre constiinta si cunostinta (cel putin aici), deoarece doar acei oameni care gindesc - isi dau seama de existenta problemei. insa in general, sunt doua lucruri diferite.

vitalic sprinceana - decit sa ne impotmolim in energie, putem sa simplificam lucrurile la atomi. eu, spre exemplu, sunt incintat de faptul ca peste un timp - atomii care acum ma alcatuiesc pe mine, vor fi o parte a unui copac, sau a unui alt om.. sau a unui reactor nuclear... iar cind situatia se va schimba... voi fi si eu o bucatica din explozia unei stele, si eu voi calatori la distante enorme in univers.. diferite parti - in diferite directii..
parerea mea e ca aceasta e o existenta eterna.

spre regretul nostru, pina cind nu putem studia 'cealalta lume', sau sa confirmam\negam existenta ei. deci pina cind putem doar sa extrapolam :)
 
Back
Top