Xenofobia de stat : o noua valoare a UE

mai C. ia lasa oamenii sa discute si las-o si pe solara sa traiasca in pace....
noi ne bucuram ca dictionar este atat de desteapta si ca nici nu se compara cu nu stiu cati romani luati la un loc. nu putem decat sa o felicitam pentru notele ei bune si sa uram statul german pentru lipsa de viziune pe care o are prin faptul ca nu vede ce comoara de om traieste la ei in tara.

acum, ca sa revenim, as vrea sa subliniez un fapt acolo... 21 milioane de romani. nu stiu sigura cati romi sunt, dar hai sa spunem asa la paleala 2 milioane... deci... sintagma romanii sunt tigani si hoti ii cel putin deplasata. si daca asta ii singura arma pe care o au mationalistii moldoveni in a-si pata dusmanul, atunci ma scuzati, da ii de rasul curcilor.
si nu stiu daca moldovenilor ar trebui sa le tina de cald faptul ca romanii is tigani si hoti... faptul ca se gandesc ei lasa ca nici ei nu is mai buni, la sigur nu rezolva rahatul care pute din ce in ce mai tare....
 
Aiurea. Cu Solara m-am contrazis atunci cand a fost necesar si nu exista absolut nici o problema in a fi de dreapta si a avea o doza de bun simt si de realism. Sau in lumea ta aia de dreapta vad totul in nuante pozitive atunci cand vine vorba de ai lor?
 
"Am la indemana scrisoarea lui Cioran adresata lui Dieter Schlesak: <<Occidentul nu va putea evita ziua in care -scrie el- in care muncitorii imigranti il vor domina. Viitorul apartine intotdeauna sclavilor si imigrantilor...>> Toata Europa Occidentala a adoptat o strategie de aparare in frunte cu politistii sai impinsi spre est, cu austriecii. Dar nimeni nu se intreaba ce anume apara in afara de banii lor (eventual cultura occidentala, care de mult nu mai exista?), si daca nu cumva modul in care se apara, mai exact metodele apararii, cauzeaza daune insemnate vestigiilor democratiilor occidentale, in loc sa le apere eficient. Groaza claustrofobica a Europei Occidentale va da nastere unui nou Adolf Hitler, va genera paranoia superioritatii inferiorilor. La un moment dat, proprietarii banilor si ai puterii vor autoriza o noua depravare completa a societatii, asta numai ca sa salveze ce mai e de salvat, iar in final vor reusi sa supravietuiasca doar cu pretul unor noi totalitarisme si catastrofe sociale"

N-o sa va suparati prea tare ca am inceput cu acest citat - care nu are niste exemple foarte clare si care incepe si se termina cu o mica profetie. Insa, cred ca astazi putem sa-i dam cu usurinta dreptate atat lui Cioran cat si lui Imre Kertesz (cartea din care citez: Altcineva. Cronica Schimbarilor, Humanitas, p.108).

Am decupat aceasta secventa pt ca, mi se pare, contureaza (chiar daca de o maniera generala si fara exemple concrete) ceea ce spunea si Mirk mai sus (de data aceasta cu exemple cu tot) : si anume ca metodele in care autoritatile occidentale stiu sa trateze problema imigratiei contravine spiritului democratic. Aceasta mi se pare ca este idea centrala a temei discutate aici... Daca o sa va uitati in spate, o sa vedeti ca mai toti participantii la discutie pur si simplu au ignorat aceasta contradictie.

Aproape toti, pentru ca Husky spunea ceva despre numarul mare de imigranti pe care i-a gazduit occidentul - si asta pt a atenua cumva din dramatismul celor spuse de Mirk. Si chiar daca Husky are dreptate, avem totusi exemple care sustin observatiile facute de Kertesz. Si daca este asa, atunci avem o problema (care se prezinta sub forma unei contradictii de care s-a tot vorbit si mai sus: pe de-o parte imigrantii rupti de foame si , pe de alta, metodele foarte ""democratice"" de a solutioana aceasta problema).

Caroce, de asta am postat acum: mi s-a parut ca discutia a cam luat-o pe aratura (problema nu e de a-i lasa "sa intre cu milioanele" ci de a fi atenti la modul in care rezolvam problemele, si asta pentru a nu cadea in contradictii compromitatoare).

Cam atat.
 
nu e treaba mea sa dau sfaturi moderatorilor, da' mi se pare ca Husky a incalcat de mai multe ori regula de a nu ofensa partenerii de dialog. Si totusi, nu a primit nish un punct. sau cel putin n-am vazut vreun avertisment facut public, asa cum am vazut in alte parti.

eu nu am nimic cu Husky, bifez doar munca eficienta a moderatorilor!
 
Greenfox, ai dreptate, dar nu intru totul. "Pretul unor noi totalitarisme si catastrofe sociale". Eu cred cam acelasi lucru. Ma uit la ce se intampla si imi dau seama ca ne indreptam spre cel mai mare sangeros conflict din istorie. De ce?

Pe de o parte avem o Europa in stare de putrefactie; nu mai crede in nimic si nu vrea sa lupte pentru nimic; incearca sa se retraga din Istorie si sa se pensioneze. Pe de alta parte, avem mase din ce in ce mai mari de oameni care vin din afara spatiului europeana si intra intr-o lume care nu poate sa le ofere nimic in materie de valori. Nu are cum sa le ofere ceva, din moment ce nu mai crede in absolut nimic. Modelata de decenii de socialism si corectitudine politica, Europa nu mai indrazneste sa schiteze nici macar un gest in apararea sa si a valorilor pe care le reprezinta. Unde duce asta? La dezastru. Doua civilizatii care se vor ciocni in acelasi spatiu in cel mai sangeros razboi civil din istorie. E mai putin SF decat pare la prima vedere.

Pentru ca in cele din urma, exista doar doua deznodaminte: ori noii "europeni" vor scapa de vechii europeni si vor inlocui Europa decadenta cu o clona a spatiului islamic (celebra Eurabia), ori europenii ii vor nimicii pe primii. Si de ce se va ajunge la asta? Pentru ca politicienii europeni sunt iresponsabili si nu au pic de viziune. Nu poti sa chemi milioane de oameni fara sa te gandesti la ce se va intampla in viitor. Ce se va alege de toti oamenii astia? Straini de cultura lor de acasa si neintegrati in cea de aici. Putin educati, inchisi in cartierele lor unde impart legea, cu activitati la marginea legalitatii si revansarzi fata de toti ceilalti. Reteta succesului? Da, daca obiectivul tau este declansarea unui conflict cum nu s-a mai vazut.

O ultima mentiune: fac parte, cu mai mult sau mai putin succes, din echipa de moderatori. Nu am penalizat decat atunci cand s-a sarit calul. Eu nu am facut-o inca, asa ca nu exista motive pentru asa ceva. Discutiile pot capata in agresivitate si fara sa se lase cu capete taiate. Daca ceilalti au o alta opinie, sunt liberi sa ia ce decizie cred ei ca este potrivita.
 
Eu nu am cunostinte trainice in acest domeniu. Citesc de ici de colo cate-o carte sau articol. Si mi-am adus aminte de-un eseu interesant si savuros semnat de Traian Ungureanu in ultimul numar din Idei in Dialog (poate ca l-ai citit si tu!). Acolo discuta despre problema conflictului despre care ai pomenit putin mai sus.

Insa, acolo ca si aici, e vorba de problema musulmanilor care vin dintr-un spatiu atat de diferit culturii europene. Cat despre cei mai apropiati valorilor europene, ce se poate spune? Daca lumea musulmana este un pericol evident pentru cea occidentala (cu tot cu democratiile sale), cea care este mai atasata modelului european n-ar merita alt tratament?

Este, totusi, uluitor sa vii in Europa tocmai pentru ai crezut in valorile pe care le promoveaza (sau le-a promovat de-atatia ani) si sa gasesti mai degraba un dusman decat o gazda binevoitoare.

Poate ca aici ar mai fi ceva de facut.
 
greenFoX;209156 said:
Insa, acolo ca si aici, e vorba de problema musulmanilor care vin dintr-un spatiu atat de diferit culturii europene.


Vad ca reiai si tu acest argument despre diferenta culturala intre "europeni" si ceilalti, mai "salbateci", mai smolitei, mai ferfenitosi. E un argument demn de un Husky sau Sfinx, e un argument provincialismul caruia starneste un suras condescedent in societatea oamenilor mai umblati prin lume sau cel putin mai atenti la ceea ce au stabilit demult un Levi-Strauss, un Eliade sau un Braudel.
 
Greenfox, presupun ca vorbesti despre Dr. Williams - Profesor de Stingere si Sharia, scris de Ungureanu pentru numarul din martie al IID. Excelent articol despre arhiepiscopul Bisericii Anglicane :) .

greenFOX said:
Cat despre cei mai apropiati valorilor europene, ce se poate spune? Daca lumea musulmana este un pericol evident pentru cea occidentala (cu tot cu democratiile sale), cea care este mai atasata modelului european n-ar merita alt tratament?

Este, totusi, uluitor sa vii in Europa tocmai pentru ai crezut in valorile pe care le promoveaza (sau le-a promovat de-atatia ani) si sa gasesti mai degraba un dusman decat o gazda binevoitoare.
Acestia sunt mult mai putini si nu ei reprezinta amenintarea la adresa valorilor europene. Din pacate, cei mai multi musulmani au venit in Europa nu de dragul valorilor europene - pe care de altfel si le resping vezi Freedom go to hell -, ci din disperare cauzata de nevoi materiale: nivel scazut de trai, lipsa banilor. Nu e nimic rau in asta, sa fim bine intelesi, dar atunci cand pleci intr-o alta tara si refuzi sa te integrezi, promovand valori cu totul opuse celor din societatea respectiva, nu poti sa te astepti la o primire calduroasa. 1, 2, 3 => trebuie sa fii cu adevarat orb pentru a nu intelege ca nu ne indreptam spre un viitor mai bun in acest colt al lumii si vinovati vor fi astia ca Mirk, cei care ignora diferentele culturale si nationale. Sangele va fi pe mainile lor.

Mirk > Daca ai putea face macar un pas in afara paradigmei PC, ce bine ar fi! Si pentru tine, si pentru noi.
 
Husky40

In rest, poate poti tu sa faci ceea ce Mirk nu reuseste: sa ne convingi de ce ar trebui sa ii lasam pe toti sa intre cu milioanele in Europa.

Iti arunc in graba cateva argumente:
- (teologic) ca tot sintem cu totii creatia lui Dumnezeu (Coloseni 1:16), si ca tot Hristos s-a „jertfit pentru noi oamenii” – Crezul - (nu pentru unii oameni, ci pentru toti, indiferent ca e din Maghreb sau san Salvador), crestinii alde tine n-ar trebui sa citeasca lectii despre bariere, granite, sarma ghimpata si migratie selectiva...asa si hristos din ceruri va fi tare-tare multumit de marea dragoste a adeptilor sai, cine stie poate iti trimite doua cohorte de ingeri sa te ajute la prelucrarea pamantului sau trage un canal direct de la raul de lapte ce curge prin rai si poate deschizi o fabrica de lactate. N-o sa ai concurenta, caci va fi, probabil, fara E-uri… poate iti da vreo 3 hectare in centrul raiului J
- (economic 1) emigrantul este o forţă de muncă rentabilă, ca si cum cineva ar veni si ti-ar darui o masina de facut bani. Asta pentru ca:
a) tu n-ai cheltuit un ban cu pregatirea, instruirea, calificarea si specializarea lui. El este un specialist integru, pregatit de altcineva
b) alt sistem a suportat cheltuielile, tu doar culegi roadele…
- (economic 2) – emigrantul legal sau ilegal care vine sa munceasca in tara ta are o motivatie suficienta – nu trebuie sa faci sedinte de team-building, team-coaching si tot felul de smecherii ce tin de etica muncii si de sporirea motivatiei personale. Un asemenea tip vine sa munceasca si nu trebuie convins de asta de tot soiul de psihologi si teologi de trei parale etc…
 
Teologic: Toti suntem fii Domnului, dar fiecare la ei acasa. Imi pare foarte rau, eu nu sunt gata sa ii primesc pe toti in casa si sa risc sa raman fara tot. Pana la Imparatia Domnului, eu trebuie sa traiesc in Imparatia Oamenilor, asa ca ma tem ca nu e fezabil.

Economic: doar teorie. In practica,
a) imigrantului ii lipseste cea mai elementara pregatire si nu cunoaste decat vag limba tarii in care vine sa munceasca.
b) cheltuieli pentru: invatarea limbii, cazarea sa (cei mai multi nu au unde sta sau stau 10 in camera), integrarea sa in societate; motivatie? hai sa ii intrebam pe maghrebienii din suburbiile Frantei, aia care stau acasa pe banii statului si nu au nici macar decenta sa mearga la scoala.
 
-frumos vorbeste- mirk (moldoveanului necunoscator de rind) ... axindu-se numai pe -centre de detentie- aducind ca argumente situri dubioase si formule -eliadene- astfel indepartind relatatea in general a situatiei din Occident privind drepturile omului (imigrantilor) ... as vrea sa aud (listing de exemple) de la mirk care e diferenta (la nivel de drepturi) dintre un cetatean francez si un imigrant (din Argentina sau Cameroun) ...
 
Crestinismul primitiv nu mai este atuul nr 1 al politicianului de dreapta tocmai pentru ca acest crestinism este o religie a sclavilor care odata institutionalizat a adus cu el evul mediu si pseudo democratiile sudamericane si rusesti (paradoxul crestinism = dreapta i-a fript si pe cioran si pe nae ionescu, heideggger si altii). Crestinismul reformat (mult asemanator iudaismului i-a adus pe americani acolo unde sunt). Cioran are dreptate ca viitorul apartine sclavilor dar nu are atunci cand vorbeste de emigranti. Sclavii au mostenit imperiul roman si evreii au mostenit (metaforic) germania nazista. Dar prostia e ca in timp ce vestul asa criticat de mirk si vitalik se opune sclavagismului actual (trafic persoane) tocmai papagalii unor timpuri moarte gen rusi yugoslavi etc intretin acest sclavagism fiind astfel sortite falimentului politic. Sper doar ca agonia prin care trec aceste societati cu reflexe muribunde sa nu faca victime colaterale.

Mentalul protestant/iudaic goes like this: esti sarantoc sau infractor? nu te primesc in casa dar iti dau un job prost platit cat sa supravietuiesti, te cazez in hambar sau alta anexa si daca in timp imi castigi increderea te fac om. Iti convine bine daca nu la revedere. (la ortodocsii nostri te iau in casa iti pun totul la dispozite si dupa aia te f** in c** pt ca nimic nu e gratis pe lumea asta decat gandul bun :)

one more thing... nu mai dati citate din cioran huntington sau biblie ci faceti un minim efort si ganditi cu propriile procesoare
 
Europa merge incet dar sigur spre o 'Fortress Europe'' vehiculata de mult in multe medii independente si presa independenta(''left wing'' sau ''commies motherf***ers cum le place unora sa spuna). Fobie de imigranti,folosirea religiei/poporului/''rasei pure'' ca justificatie a dus la izolarea imigrantilor in cartiere separate,aceiasi imigranti de care au avut si au nevoie pentru treburile pe care un neam ''nobil'' nu le poate face.
Acum,desigur,Romania are pretentii europene dupa ce milioane de romani traiesc abroad si urge for human rights . Asa s-a intimplat si cu italienii care aluneca spre fascism,si ei au fost imigranti in US dar acum s-au vazut mari europeni.
Imi pare rau,dar cum religia este opiumul oamenilor,dumnezeul ortodox ma face sa-mi urasc semenul de alta religie ,religia semenului meu il face sa ma urasca pe mine si tot in acest ritm nu facem decit sa ducem notiunea de uman la aceea de ''roman'',''neamt'',''rus'' ''albanez'' ''sarb''.
Daca ne-am considera egali,daca n-am avea zeci de dumnezei am trai in pace si am evita tragedie precum Iugoslavia
 
Tare de tot, Sventlana. EUropenii sunt fascisti pentru ca vor sa ramana europeni. Genial. Iar faza cu Dumnezeu m-a dat gata: Dumnezeul ortodox iti ordona (?) sa urasti pe cei care nu sunt ortodocsi. Foarte tare. te-as intreba unde ai gasit asa ceva in dogma crestina, dar ar fi absolut inutil: nu ai citit nimic in domeniu. Probabil nici macar elementara Biblie. Somn usor. Va asteptam la summit, anarhistilor.
 
Pentru ca sint conservatori extremisti,Europa nu mai e deschisa la multiculturalism din pacate si pare o fortress.
Cit de ortodocsi,uite ce fac sirbii si ce au facut din cauza religiei
 
E bine sa fi conservator in general si reformist atunci cand contextul se schimba mai svetlano, iar europa prin definitia ei masonica (fac misto de tine) din motto unitate in diversitate este cat se poate de multiculturala, dar ramane europa si nu e eurafrica sau eurasia.

Cat despre ortodoxie si agresiune, aberezi groaznic... are vreo vina ortodoxia ca rapandulele sarbe si nu demult cele ruse au apucaturi expansioniste si reflexul asimilarii etnice????????????

Numai idiotii pot invinui catolicismul/protestantismul pentru holocaust, islamul pentru 11 septembrie si iudaismul pentru epurarea palestiniana
 
Ciudat, Sventlana, mie Europa imi parea orice numai nu o fortareata. Acum vreo 6 luni, Frattini spunea ca Europa va accepta 20 de milioane de imigranti din afara spatiului european. Fortareata? Ce n-as da sa fie asa. Din pacate, nu este cazul, iar multiculturalismul este ideologia oficiala a EUtopiei.

In ceea ce priveste religia, tot nu pricep ce legatura se afla intre ceea ce fac sarbii si rusii si ce a predicat Iisus. Poate reusesti sa ma lamuresti si pe mine. Nu din alt motiv, dar fiind mai prost de felul meu, nu pot intelege cum Iisus si al sau "intoarce obrazul" + "iubeste-ti vrajmasul" ii indeamna pe vecinii nostri slavi sa taie si sa spanzure. Spre deosebire de Religia Pacii™ pastorita de razboinicul Mahommed - aici il contrazic pe Albastru -, crestinismul nu incurajeaza uciderea nimanui.

O ultima mentiune: conservatorismul accepta reforma atunci cand este nevoie. :)
 
Cred ca legat de islam exista o prejudecata. Nu cunosc coranul si nu stiu daca propovaduieste o agresivitate prozelita sau una revansista (vezi ochi pt ochi vechiul testament). Dar stiu ca in practica islamul sunit turcesc a facut mai putin rau ortodoxiei romanesti in md si valahia (si in alte parti vis a vis de crestini sau evrei) decat a facut sora catolica in ardeal. Ce vroiam sa spun e ca nu cred ca exista dogme gresite (eu personal nu cred ca dogmele sunt nici bune dar in fine) ci ca pot fi prost aplicate
 
ma rog ,fiecare cu parerile lui
Din categoria ''Vi-i dor de Jirinovskii?'' Jirinovskii si nationalismul/prostia fara sfirsit
''От Латвии ничего не останется! Слово "Латвия" и "латышский язык" все забудут''

[ame="http://youtube.com/watch?v=J2kP_3hfsfs"]YouTube - Жириновский угрожает Латвии[/ame]
 
Albastru;209287 said:
Cred ca legat de islam exista o prejudecata. Nu cunosc coranul si nu stiu daca propovaduieste o agresivitate prozelita sau una revansista (vezi ochi pt ochi vechiul testament). Dar stiu ca in practica islamul sunit turcesc a facut mai putin rau ortodoxiei romanesti in md si valahia (si in alte parti vis a vis de crestini sau evrei) decat a facut sora catolica in ardeal. Ce vroiam sa spun e ca nu cred ca exista dogme gresite (eu personal nu cred ca dogmele sunt nici bune dar in fine) ci ca pot fi prost aplicate

A facut mai putin rau pentru ca Principatele romane semnasera cu turcii capitulatii care interziceau printre altele ca turcii sa poata cumpara pamant si sa construiasca geamii. Daca islamul este atat de tolerant inseamna ca cei de alte religii isi pot construi pe teritoriu islamic biserici, temple corale, stupe budiste, etc., etc.? Din cate stiu islamicii isi construiesc moschei prin toata Europa.
 
Back
Top