economia moldovei......

este clar ca e un progres, de jos cum eram, dar progresul e foarte incet, de asta si nu se vede nici un outcome...
 
negru said:
este clar ca e un progres, de jos cum eram, dar progresul e foarte incet, de asta si nu se vede nici un outcome...
Negru, deseori efectul nu este la suprafata. Iar in cazul RM, multe programe sunt discreditate de catre guvernanti si nu e vina donatorilor ca "nu se vede rezultatul".
In alta ordine de idei, acest ajutor este doar un catalizator, daca societatea nu doreste sa se schimbe sau se opune schimbarilor, atunci chiar ca "progres" nu va fi.
 
vitalic sprinceana said:
nu cred ca o sa-i investeasca in ceva util..o sa majoreze niste pensii pentru cateva voturi in plus in 2005, va mai distribui niste apartamente voluntarilor,ca acestia sa-l sustina la alegeri..si tot asa...

Si cum ramane cu aceasta gogomanie ce-ti apartine?
 
vitalic sprinceana said:
nu e o gogomanie..e o observatie..
a doua afirmatie e in conditiile cand totusi acesti bani se folosesc conform programelor...
O observatie a unui pafarist si ignorant, adica gogomanie.
Ai vreo dovada ca banii au fost folositi pentru a plati pensiile?
 
vitalic sprinceana said:
ti-am spus-o de mai multe ori:fii putin mai educat.nu raspund atacurilor personale deci consider mesajul tau nul.

Mai vitalic, atata timp cat nu ai probe ca banii alocati de Guvernul SUA si alti donatori se folosesc in alte scopuri, voi considera cele scrise de tine drept niste insinuari si "observatii" de ignorant.

Esti exact ca si Sangheli care declara ca RM nu a primit din Romania "nici macar un karandash".
 
Pai ti-am dat adresa paginii web a Agentiei SUA pentru dezvoltarea internationala (USAID), unde poti gasi cu ce scop s-au alocat banii si cum au fost cheltuiti.

Si atata timp cat nu ai probe sau nu-ti retragi acuzatiile, am tot dreptul sa te numesc in cel mai bun caz ignorant sinistru, iar in cel mai rau caz un mincinos ordinar.
 
nu-mi fac mari complexe referitor la faptul cine ma consideri tu sau oricare altul...

cum au fost cheltuiti.

nu exista nicaieri unde sa fie scris cum s-au cheltuit banut cu banut,deci stiind " bunele intentii' ale pcrm pot ajunge la concluzii destul de desantate..eu am formulat doar una din eventualele...nimci mai mult
 
http://www.interlic.md/page2.php?rubr=1015247074&id=1086883402&lang=


BERD: ECONOMIA REPUBLICII MOLDOVA ABIA SE MAI ŢINE PE PICIOARE


Chişinău, 10 iunie, INTERLIC. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu situaţia economică în Moldova. După cum transmite agenţia INTERLIC, acest fapt se menţionează în raportul BERD privind evoluţia economică în ţările Europei de Sud-Est. În el se menţionează că Moldova se află pe locul trei în lista ţărilor înapoiate economic.

În document se specifică că în anul 2003 PIB-ul pe cap de locuitor a constituit în Moldova 450 dolari, ceea ce este de 15 ori mai puţin, decît în Croaţia cea mai bogată ţară din cele opt state, analizată de BERD. Totodată, peste 40 la sută din populaţia Moldovei locuiesc în sărăcie, iar veniturile lor lunare constituie aproximativ 20 dolari.

În raport se mai menţionează că o pătrime din populaţia Moldovei suferă de foame. În oraşele mici locuiesc de 4 ori mai mulţi oameni săraci, decît în cele mari.

În raportul BERD se menţionează că în ultimii trei ani procesul de privatizare în RM practic a fost blocat. Dacă în anul 2000 veniturile de pe urma privatizării au constitui 6,4 la sută din PIB, atunci în anii următori n-au depăşit în medie nivelul de 0,5 la sută. În raport se specifică că stoparea privatizării şi lipsa unui mediu de afaceri favorabil explică absenţa interesului investitorilor străini pentru Moldova. După anul 1991 investiţiile străine directe n-au depăşit 210 dolari pe cap de locuitor, iar în anul trecut acest indice a constituit doar 11 dolari pe cap de locuitor.

Experţii BERD menţionează că pentru a evita un colaps economic şi social, Moldova a acumulat o datorie externă enormă, care constituie circa 90 la sută din PIB. În raport se spune că lipsa unui program cu FMI sporeşte îngrijorările că Moldova ar putea deveni insolvabilă, ceea ce ar putea afecta grav economia, care abia se mai ţine pe picioare.
 
Miercuri, Iulie 21, 2004 - 14:05 EST, Interlic



PÎNĂ ÎN PREZENT SUA AU ACORDAT MOLDOVEI PRIN INTERMEDIUL USAID 60 MIL. DOLARI PENTRU DEZVOLTAREA SECTORULUI PRIVAT

Chişinău, 21 iulie, INTERLIC. de la începutul anilor ’90 pînă în prezent SUA au acordat Moldovei prin intermediul USAID 60 mil. dolari pentru dezvoltarea sectorului privat. După cum transmite agenţia INTERLIC, acest lucru l-a declarat astăzi la Chişinău la o conferinţă de presă Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Moldova Heather Hodges.

Ea a menţionat, că aceste mijloace băneşti au fost orientate spre privatizarea pămîntului, acordarea ajutorului tehnic gospodăriilor particulare şi fermierilor, deschiderea unor magazine agrare, crearea asociaţiilor de producători.

Ambasadorul american a menţionat, că în prezent în Moldova sînt 1,2 mil. de proprietari de pămînt şi activează 555 de gospodării private ale fermierilor, care asigură 75% din volumul total al producţiei agrare.

Potrivit spuselor Heather Hodges, realizarea programei pentru dezvoltarea businessului agrar în Moldova este încă un pas făcut de Guvernul SUA în vederea susţinerii agriculturii din RM.

Se cere menţionat faptul că SUA consideră că Moldova este un lider printre ţările CSI în ceea ce priveşte implementarea reformelor în agricultură, menţionînd că prioritatea ei constă în creşterea şi exportarea legumelor proaspete şi congelate.

http://www.interlic.md/page2.php?rubr=1015247074&id=1090408171&lang=
 
http://interlic.md/page2.php?rubr=1015247074&id=1092400204&lang=
Chişinău, 13 august, INTERLIC. În 2004 recolta de grîu în Moldova a constituit 830 mii tone. După cum transmite agenţia INTERLIC, aceste date au fost prezentate astăzi de către vicepremierul, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Dmitri Todoroglo în cadrul unei videoconferinţe, convocată de Prim-ministrul Vasile Tarlev, cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice centrale şi locale.

În cadrul ei au fost discutate rezultatele campaniei finalizate de recoltare a culturilor cerealiere şi leguminoase. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, de pe fiecare hectar au fost obţinute în mediu cîte 30,6 chintale de cereale. Cea mai înaltă productivitatea a grîului a fost înregistrată în raionele Criuleni - 40,7 q/ha, Dubăsari – 40,1 q/ha, Ştefan-Vodă – 37,5 q/ha, Taraclia – 37,6 q/ha, Ceadîr-Lunga – 37,4 q/ha.

În republică au fost recoltate, de asemenea, 310 mii tone de orz şi 374 mii tone de mazăre. Recolta medie de orz a constituit 25,6 chintale, cea de mazăre – 25,2 chintale. Dmitri Todoroglo a menţionat că pînă la 12 august toate suprafeţele însămînţate cu culturi cerealiere şi leguminoase de prima grupă au fost recoltate, iar agenţii economici din teritoriu la moment sunt preocupaţi de pregătirea solului pentru semănatul culturilor de toamnă.

Premierul a apreciat pozitiv mersul lucrărilor de recoltare a principalelor culturi cerealiere, accentuînd că la etapa actuală urmează să fie întreprinse o serie de acţiuni întru organizarea lucrărilor de pregătire pentru semănatul de toamnă. În acest context Vasile Tarlev a specificat necesitatea urgentării creării staţiunilor tehnologice de maşini în regiunile unde acestea nu există, precum şi formării unor detaşamente mobile care vor lucra la pregătirea solului pentru aratul şi semănatul de toamnă.

În afară de aceasta, potrivit Prim-ministrului, urmează să fie întreprinse toate măsurile pentru a asigura cu material semincer calitativ toţi beneficiarii funciari, inclusiv prin renovarea soiurilor de seminţe mai productive.
 
numai la telejurnalele lui Ceausescu puteam sa auzim asa stiri. Poate si cred oamenii chestille astea, nu ti-ar fi de mirare.
 
Back
Top