Alegeri locale 2007

Cu cine veti vota la viitoarele alegeri locale?

  • Veaceslav Iordan (Partidul Comunist)

    Votes: 3 4.2%
  • Ion Mereuta (Partidul Umanist din Moldova)

    Votes: 0 0.0%
  • Leonid Bujor (Aliantei "Moldova Noastra")

    Votes: 2 2.8%
  • Vladimir Filat (Partidul Democrat)

    Votes: 14 19.7%
  • Dorin Chirtoaca (Partidul Liberal)

    Votes: 24 33.8%
  • Zinovia Zorin (Partidul Conservator)

    Votes: 0 0.0%
  • Alexandru Corduneanu (PPCD)

    Votes: 24 33.8%
  • Valentin Crilov (Patria-Rodina-Ravnopravie)

    Votes: 0 0.0%
  • Eduard Musuc (Partidul Social-Democrat)

    Votes: 2 2.8%
  • Corneliu Ciurea (Partidul Social-Liberal)

    Votes: 2 2.8%

  • Total voters
    71
  • Poll closed .
I)any;184819 said:
Imi place ca inainte de alegeri toti candidatii mai dau putin din coate, de parca mai spun "uite ma cine sint, si ce merit sa fiu", mai dau putin semn de viata... dupa...insa au murit cu totsii, de parca nici nu au mai fost..
acum schimba lampile pe la scari, vopsesc scaunele, si vorbesc de parca nici n-ar fi ei... PE CINE AMAGITI, looser-ilor? crede-ti ca toti sint ca voi, vorbesc in van, cu cuvinte umflate de ratoi?
valea! sincer nu am pe cine vota! de-aceea atit de multi nici nu se duc la votare, nu p/u ca sint indiferenti!


asta nu este normal ca inainte de alegeri sa dea din coate. din coate se da in perioada dintre alegeri. si este subiectiv sa-i pui pe toti in caruta... pe cei ce au avut legatura cu primaria si acei care nu au avut-o.

parerea mea e ca fiecare persoana are anumite criterii de alegere: cuiva ii place insusi campania ( spoturile, propaganda, imagini, etc), cineva alege dupa simpatii personale, cineva cse informeaza din platforme.

eu cred ca este obligatoriu sa te informezi analizand partidul, campania, situatia politica actuala si multe alte criterii care joaca un rol oarecare. sa alegei un om care nu are sustinere si sanse reale inseamna ca ti-ai dat votul in van.

iar problema noastra e ca suntem de acord cu faptul ca suntem indiferenti.

Arina;184893 said:
crede-ma, eu m-am informat... si parintii mei s-au informat. si fratele meu. informatia ma face sa cred/simt ca nu am cu cine vota.
mai curand aia care sunt foarte convinsi ca au pe cine vota sunt mai putin informati.

ar fi cazul sa alegi din cine ai pe cel mai bun si sa alegi hotarat!
 
azi am primit pe mail acest mesaj. o fi oare cu ocazia zilei internationale a copilului????


I-a zis mama lui Chirtoacă:

“Măi copile, mergi la joacă!”

Dar Chirtoacă, cum se ştie,

Vrea la joacă-n primărie!





Молвила Киртоакэ мать:

Ты, Дорин, шел бы играть!

Сын и слышать не желает –

Опять примаром стать мечтает!​
 
prin mail:

[NEWSENDER] - Chisinaul, amenintat de pericol - Message is from an unknown sender

Chisinaul, amenintat de pericolul homosexualismului, coruptiei si transnistrizarii prin criminalizare



Conform rezultatelor unui sondaj realizat de IMAS/INC, principalii contracandidati ai comunistului Veaceslav Iordan la functia de primar al Chisinaului sunt:

1. Dorin Chirtoaca, Partidul Liberal

2. Dumitru Braghis, Partidul Democratiei Sociale

3. Vladimir Filat, Partidul Democrat


Iata cine sunt acestia:

DORIN CHIRTOACA:

- Necasatorit. Are o atitudine binevoitoare fata de lesbianism si homosexualism. In calitate de luptator inflacarat in cadrul Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova a pledat pentru apararea drepturilor minoritatilor sexuale si considera ca legalizarea homosexualismului ar ajuta Republica Moldova sa se integreze in UE.

- Este un tip santajabil datorita inclinatiilor spre homosexualism pe care, in Moldova si le manifesta tacit. Stafful electoral al Partidului Comunistilor are, insa, in posesie o caseta video din perioada cand Dorin isi facea studiile in Franta, caseta care poate servi ca dovada ca este homosexual pasiv. Existenta acestei casete l-a determinat pe Dorin Chirtoaca sa-si tempereze mesajul anti-Iordan (candidat comunist pentru Primaria capitalei).


DUMITRU BRAGHIS:

- Fost lider al komsomolului. Este noul personaj din viata politica din R.Moldova pe care mizeaza Moscova. Este un apropiat al ofiterului MGB de la Tiraspol, Dmitrii Soin, care este cautat de Interpol pentru 26 de asasinate in R.Moldova si Ucraina:

http://www.interpol.int/public/Data/Wanted/Notices/Data/2004/70/2004_52070.asp

- In campania electorala, Dumitru Braghis nu a avut un contact direct cu Dmitrii Soin, omul de legatura de la Chisinau fiind un oarecare Nikolai Androni. Campania sa electorala a fost finantata de la Moscova prin intermediul regimului separatist. De distribuirea banilor s-a ocupat nemijlocit Vitali Andrievski de la Tiraspol - persoana cu relatii in serviciile secrete rusesti.

http://www.moldova-suverana.md/inde...on=showfull&id=1172495315&archive=1172583669&

- Dovada ca Dumitru Braghis colaboreaza cu Dmitrii Soin o gasim in materialul semnat chiar de Soin pe:

http://zhurnal.lib.ru/s/soin_d_j/goliy.shtml

- Dumitru Braghis este unul dintre liderii politici de la Chisinau care a apreciat odiosul Memorandum Kozak de federalizare a R.Moldova. Ca si liderii separatisti de la Moscova si Tiraspol, el se pronunta impotriva aderarii Republicii Moldova la NATO si evita intrebarile jurnalistilor referitoare la evacuarea trupelor si a armamentului rusesc din Transnistria.

- Este autorul “telegramei de salut” adresata Congresului 3 al gasterbaiterilor moldoveni din Rusia “Patria-Moldova” de pe data de 21 aprilie 2007. Aceasta organizatie a devenit cunoscuta pentru promovarea intereselor rusesti in Republica Moldova, cel vehement protestand impotriva arestarii fostului sef al serviciilor secrete moldovenesti, Valeriu Pasat - un prieten fidel al lui Dumitru Braghis si Dmitrii Soin.

VLADIMIR FILAT – STOP FILAT – START PROCURATURA

In 1998 a fost sef al Departamentului Privatizarii, iar in 1999 - ministru de stat in Guvernul Sturza. In aceasta perioada a fost subiectul mai multor scandaluri legate de vanzarea avioanelor civile, privatizarea unor fabrici de vinuri din Rusia, trafic de tigari in Romania etc. A fost acuzat ca ar fi favorizat contra unor sume de bani considerabile mai multe persoane si agenti economici la privatizarea patrimoniului statului. A fost implicat intr-un scandal de proportii cu contrabanda de tigari din RM in Romania . A musamalizat acest scandal cu bani grei. In campania electorala din 2001 a fost seful staff-ului electoral al Partidului Democrat si unul din sponsorii principali. Conform datelor oficiale, a contribuit cu 37 mii de lei la campania electorala a PD. Desi figureaza ca director al firmei “Dosoftei SA” din Romania, se stie ca, impreuna cu fratele sau, controleaza si societatea de asigurari “Artas” din Chisinau. Este proprietarul unui imobil, renovat cu spatii moderne pentru oficii, situat la intersectia bd. Stefan cel Mare si Izmail.

(Sursa: http://www.investigatii.md/index.php?art=55)
- Cunoscut pentru afacerea Tigareta. Are dosar penal la Parchetul Bucuresti. Este un securist notoriu, acum in rezerva. In perioada studentiei a lucrat in calitate de spion rus in Romania. Este urmarit pentru atentat la siguranta nationala a Romaniei (dosar 00492/1998 Parchetul CSJ Romania).

- Hot de avioane: - A comercializat ilegal avioane TU-154 „b” ale companiei „Air Moldova”.

- In perioada cand era sef al Departamentului privatizarii a vandut ilegal magazinul „Ocean” din Chisinau.

- Extras din ziarul „Romania Libera” din 27 aprilie 2007:

Titlu: „Rusinea Moldovei”: „Absolventul controversat Vladimir Filat si-a inceput o afacere la Iasi care i-a permis sa se intoarca acasa ca un om realizat, dar s-a ales cu un dosar penal pentru contrabanda cu tigari”.

- Este groparul industriei de tutun. In martie 1998, conform raportului Departamentului Control Financiar si Revizie al Ministerului Finantelor, a prejudiciat SA „Tutun CTC” cu 1,6 miliarde lei.

- Extras din ziarul „Ziua” din 23 mai 1999:

„Actualul Ministru de Stat, Vladimir Filat, este un infractor de rasunet”.

- La sfarsitul anilor 1990, fiecare al 2-lea locuitor al Moldovei suferea de saracie, iar pensiile nu erau achitate de mai bine de un an. In acelasi timp, averea lui V. Filat la acea data, obtinuta prin santaj si coruptie, era estimata la 50 milioane USD, echivalentul a 500.000 de pensii medii anuale.

(Vom reveni...)


ps.mesaj linar: oare de ce in tot PR-ul asta negru care nu inceteaza sa apara...nu este atacat Corduneanu si Iordan?:D
 
din nou pe mail:

Вот Киртоакэ молодец -
Зря в «стрелялки» не играет!
*тот юный удалец
Примэрию «осаждает»!
 
Si mie mi-o venit aeste mesaje!!!
Ce draku' ca eu in genere nu am treaba cu politica, nici makar 18 ani nu ii am inca
prosta mi-am facut un mail nou si l-am pus pe un web de recrutare la lucru

iaca de unde si ciupesk reklamscicii adrese, na...
Nu votez pe nimeni!
Toti is *uiovvY_IE
n-am 18 ani

P.S.
ps.mesaj linar: oare de ce in tot PR-ul asta negru care nu inceteaza sa apara...nu este atacat Corduneanu si Iordan?:D
ap ii si il fac navernoe
Da vad ca nu mai sunt aici si iubitii mei Pavlicenco, Ciurka, Gandrabura, una (Violeta, horoshaya tare, da kam batrana, care ne-o batut capul la unioversitate sa-l votam pe Hriusha, daci nu gresesc Edik Musuc)
Bujenita, Bujor tatzi drashii estia o fost la mine la fuckulitet si ni-o skos de la laborator cu de-asila sa ne ducem sa ii ascultam bredu lor...

Da Ursu , Urechianu nu candideaza?
Deam mai ghini ramanea unul din ei - k folos nu-i oricum, da makar aesti o furat, si mai putin au nevoi de ceia ce nu-i a lor
 
Concurentii electorali au cheltuit in campania electorala aproape 14 milioane de lei

Chisinau, 1 iun./MOLDPRES/. Partidele politice inregistrate in calitate de concurenti electorali pentru alegerile din 3 iunie curent au cheltuit, in total, in campania electorala, aproape 14 milioane de lei /circa 840,7 mii de euro/.

Acest lucru se arata intr-o hotarire a Comisiei Electorale Centrale cu privire la raportul financiar de totalizare a mijloacelor financiare primite de concurenti pentru campanie, aprobat astazi, relateaza MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, cel mai mult in campanie a cheltuit Partidul Comunistilor - circa 3,4 milioane de lei, acesta fiind urmat de Partidul Popular Crestin Democrat, cu 3 mln de lei. In top urmeaza Partidul Democratiei Sociale - cu 1,8 mln lei, Partidul Democrat - 1,5 mln lei, si Alianta "Moldova Noastra" - cu 1,2 mln de lei.

Cel mai putin in campanie au cheltuit Partidul Legii si Dreptatii - 2700 de lei, si Uniunea Centrista din Moldova - 35,6 mii de lei.

Elizaveta Otel, sefa Directiei financiare si audit a CEC-ului, a informat ca, in total, 17 concurenti electorali au prezentat rapoarte financiare la Comisie, din cele 21 de partide inregistrate in campanie. Potrivit sursei citate, nu au prezentat rapoarte financiare Partidul Agrar, Partidul Socialist, Partidul Republican si Miscarea Profesionistilor "Speranta-Nadejda".

Conform unei hotariri anterioare, aprobate de CEC, fiecare partid sau bloc electoral avea dreptul sa cheltuiasca in campania electorala pina la 7,5 milioane de lei, noteaza MOLDPRES.
 
Astazi este ultima zi de agitatie electorala

Chisinau, 1 iun./MOLDPRES/. Astazi expira, conform Codului Electoral, perioada in care candidatii la functiile de primari, consilieri locali, raionali si municipali pot face agitatie electorala. La 3 iunie, circa 2,4 milioane de alegatori vor fi astepati la sectiile de votare, care vor fi deschise de la ora 7.00 pina la ora 21.00, informeaza MOLDPRES.

Iurie Ciocan, secretarul Comisiei Electorale Centrale, a informat ca, in total, la functia de primar al municipiilor si oraselor din Moldova s-au inregistrat 363 de candidati, dintre care 69 sint candidati independenti, iar 294 au fost inaintati de partide politice.

Cei mai multi concurenti pentru functia de primar au fost inregistrati la Chisinau - 19 persoane, dupa care urmeaza orasele Orhei si Soroca, cu cite 15 concurenti, a spus secretarul CEC.

In Chisinau, la functia de primar candidadeaza Veaceslav Iordan /PCRM/, Ion Mereuta /PUM/, Leonid Bujor /AMN/, Vladimir Filat /PD/, Dorin Chirtoaca /PL/, Zinovia Zorina /PC/, Alexandru Corduneanu /PPCD/, Valentin Krilov /BPRR/, Eduard Musuc /PSDM/, Corneliu Ciurea /PSL/, Vitalia Pavlicenco /PNL/, Svetlana Mislitchi /PPR/, Ludmila Bolbocean /PE/, Dumitru Braghis /PDS/,
Petru Bodarev /independent/, Ilie Bujenita /PEAV/, Mihai Petrache /UCM/, Valentina Tapis /PLD/.

In urma cu citeva zile, candidatul independent Mihai Roscovan s-a retras din cursa electorala.

Potrivit lui Ciocan, la functia de consilier raional al municipiilor si oraselor s-au
inregistrat, in total, 572 de candidati. Cei mai multi s-au inscris in orasul Comrat - 51, dupa care urmeaza orasul Vulcanesti, cu 37 de candidati si municipiul Chisinau, cu 31 de candidati inregistrati, aici avindu-se in vedere ca fiecare lista de partid este drept un singur candidat.

Pe 3 iunie, in Republica Moldova vor fi deschise 1934 de sectii de votare. Cei mai multi alegatori - 570 de mii - sint asteptati la alegerile din municipiul Chisinau, unde vor exista 285 de sectii de votare.

Peste 100 mii de alegatori sint inscrisi in municipiul Balti, dupa care urmeaza raioanele Orhei, Cahul si Hincesti, cu cite circa 80 mii de persoane. 283,14 mii de cetateni cu drept de vot se afla temporar in strainatate (11,5% din total).
 
Observatorii Coalitiei 2007 continua sa semnaleze nereguli la sectiile de votare din toata tara
03.06.2007 - 15:14
Potrivit unui comunicat al „Coalitiei 2007”, remis spre difuzare Agentiei DECA-press, in jurul orei 12.00 la Dubasari au fost retinuti de catre militia din Transnistria observatorul international, de origine olandeza, Robert Hornquist, si observatorul national, Dumitru Cozmolici, ambii de la Centrul de Comunicare Internationala si Drepturile Omului, precum si Andrei Hincu, candidat la functie de consilier, AMN.
La Tigheci, Leova, observatorului LADOM nu i s-a permis sa asiste la numararea buletinelor de vot albe. Ulterior, acesta a fost obligat sa paraseasca sectia de votare pentru ca a incercat sa fotografieze o persoana ce recomanda unui grup de 5 cetateni pentru cine sa voteze. Biroul electoral a motivat ca fotografierea nu a fost coordonata cu presedintele sectiei de votare, conform Codului Electoral.
La sectia nr. 10 din Chisinau o persoana a incercat sa voteze fara fisa de insotire a buletinului de identitate. Observatorul din partea Partidului Comunistilor a spus ca-l cunoaste pe alegator si i s-a permis sa voteze.
La Rezina, presedintele biroului sectiei de votare i-a sustras acreditarea observatorului LADOM, spunandu-i ca e mai bine s-o pastreze chiar el.
La sectia de votare nr. 1/201, str. Alecu Russo, Chisinau, stampila „Votat” a fost aplicata pe buletinele de vot in prealabil, iar sectia a inceput sa functioneze la 6.40.
La sectia de votare nr. 1/38, str. Teilor 7, presedintele biroului electoral a interzis observatorilor nationali sa se miste de pe scaun, interdictia fiind ridicata pentru cateva minute cand in sectie s-au aflat observatorii straini.
Listele sunt intocmite prost la sectia nr. 235 din Codru, Chisinau; persoanele descopera ca in apartamentele lor mai sunt incluse alte persoane.
In blocul 62/5 de pe str. G. Asachi, in noaptea de pe 2 spre 3 iunie au fost distribuite plicuri din partea lui Alexandru Corduneanu, PPCD cu publicitate si invitatii la vot.
La Cricova, candidatii in functia de consilier local violeaza secretul votului cerand cetatenilor sa li se arate pentru cine au votat. In plus, candidatul din partea PCRM Ana Plamadela, alaturi de alti candidati la functia de consilier local fac agitatie electorala in favoarea Partidului Comunistilor in preajma ambelor sectii de votare din oras: nr. 1/239 si. 1/249., se mai spune in comunicatul „Coalitiei 2007”.

www.deca.md



Aproape jumătate de milion de alegători au votat până la ora 13.00


2007-06-03/13:09 Către ora 13.00 la alegerile locale generale au participat aproape 480 mii de alegători din R. Moldova, ceea ce constituie 20% din numărul de alegători înscrişi în listele electorale.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în Floreşti, de 42,68%. La polul opus, se situează Taraclia, unde în conformitate cu ultimele date prezentate au votat 1,46%.

În Chişinău au votat 13,11% din cei incluşi în listele electorale, în Cahul 18,76%, iar în UTA Găgăuzia 6,96% din alegători şi-au exprimat deja opţiunea politică. Pentru Bălţi, ultimele date primite arată o prezenţă la urne de 15,1 %.

Votarea decurge fără încălcări grave. Situaţia din satul Corjova, r-nul Dubăsari unde organele de forţă neconstituţionale ale regimului separatist din stânga Nistrului au ocupat secţia de votare nr.15/5 şi nu permit desfăşurarea votării, nu s-a schimbat.

Către ora 13.00, la alegerile locale generale din 2003 participaseră 30% din alegători, rata generală a participări la votare înregistrată atunci fiind de 58,68%.

www.info-prim.md

03.06.2007 / 10:52 / GRM1520P
ELECTORALA 2007: Oamenii din Corjova în continuare sunt împiedicaţi să voteze

Miliţia transnistreană blochează intrarea la secţia de votare şi pe teritoriile adiacente, câţiva zeci de oameni care aşteptau în speranţa că li se va permite să voteze s-ar retras. Deocamdată nu au fost înregistrate ciocniri între locuitorii satului şi miliţieni.

Claus Neukirch, purtătorul de cuvânt al misiunii OSCE, a comunicat că la faţa locului sunt deja reprezentanţi ai poliţiei moldoveneşti, primarul în exerciţiu. Situaţia însă rămâne neschimbată. Miliţia a permis deschiderea secţiei de votare, peste o jumătate de oră însă a blocat accesul spre aceasta.

Problema deja este gravă, deoarece procesul de vot a fost întrerupt şi multă lume este speriată să vină la secţia de votare, a precizat Neukirch. El a spus că pentru moment nu se vede o soluţie a situaţiei, în special pentru că miliţia nu este dispusă să se retragă.

Ion Leahu, membru al Comisiei Unificate de Control, a declarat că în jurul orei 12.00 Comisia se va convoca într-o şedinţă extraordinară. El a precizat că situaţia este foarte tensionată.

Negocierile cu partea transnistreană pentru retragerea miliţiei din satul aflat sub jurisdicţia Chişinăului au început în dimineaţa zilei de astăzi şi continuă, fără succes deocamdată.

www.basa.md
 
URGENT!!! Comunicat de presa PPCD!

Comunicat de presa

In alegerile locale generale de azi din Republica Moldova au fost deja inregistrate incalcari grave ale legislatiei electorale. La foarte multe sectii de votare s-a constatat ca listele alegatorilor au fost intocmite incorect. In aceste liste apar o multime de suflete moarte, adica numarul de alegatori la mai multre sectii de votare este exagerat in mod artifical. Acest fapt a fost semnalat de catre observatorii nationali in Chisinau, in raioanele Floresti, Cahul si altele. In mai multe localitati, observatorii nationali nici nu au fost admisi la sectiile de votare.
La mai multe sectii de votare din Chisinau si raionul Orhei au fost aduse mult mai multe buletine de vot decat persoanele cu drept de vot care domiciliaza in raza acestor sectii. De exemplu, la sectia de votare nr. 35 din Chisinau pentru cei 1 480 de alegatori inclusi in liste au fost aduse 2 800 de buletine de vot, aceasta frauda mai fiind constatata in sectia nr. 219 din Chisinau, unde s-au adus de doua ori mai multe buletine decat numarul de alegatori.
In o serie de sectii de votare secretarii comisiilor, care sunt de regula comunisti, anunta oficial o prezenta mai mare decat cea constata de toti observatorii. De exemplu, la sectia de votare nr. 208 din Chisinau secretarul comisiei a anuntat ca au participat la vot 525 de persoane in timp ce observatorii au numarat pana la acea ora doar 432 votanti.
Cazuri grave de incalcare a legislatiei electorale s-au constatat in Sangera, o suburbie a municipiului Chisinau cu mari sanse de victorie pentru reprezentatii opozitiei crestin-democrate. Aici s-au cumparat in cel mai direct mod voturile electorilor, pentru fiecare oferindu-se 10 lei moldovenesti, aproximativ 0,6 euro.
La multe sectii de votare electorii sunt somati sa nu voteze candidatii opozitiei crestin-democrate. Reprezentatii autoritatilor comuniste isi permit sa dea indicatii cum sa voteze alegatorul nu doar in sectia de votare, ci chiar in cabina de vot.
La sectia 217 din Chisinau presedintele Biroului electoral a fost surprins in repetate randuri scotand buletinele de vot inafara sectiei de votare. Sectiile 22 si 50 sunt dotate cu cabine transparente, pirn care se poate vedea usor pentru cine voteaza alegatorul, astfel incalcandu-se principiul secret al votului. In sectia 219 sunt lasati sa intre impreuna cate 5 si 6 alegatori in cabine. In mai multe sectii de votare urnele de vot s-au umplut cu buletine de vot chiar dupa primele ore, ca, de exemplu, in localitatile suburbane Tohatin si Codru si in mai multe sectii de votare din Chisinau. In unele din sectiile de votare stampila nu se afla in cabina de vot, ci la unul din membrii biroului electorali, care o transmite alegatorului odata cu sfatul cum sa voteze (de exepmplu: sectia de votare nr. 191 Chisinau).
In mai multe sectii de votare membrii cu drept de vot deliberativ in birourile electorale, delegati de PPCD, nu au fost admisi la locurile de distribuire a buletinelor de vot, ci au fost admisi doar la activitati secundare. La sectia 22 din Chisinau, situata in localul „Dolce vita” membrii biroului electoral, in frunte cu presedintele Teodora Vasileva, au fost surprinsi consumand alcool si aflandu-se intr-un stadiu avansat de ebrietate. Majoritatea sectiilor de votare nu sunt amenajate adecvat, iar observatorii nu pot urmari intregul proces electoral.
Cu toate acestea, electoratul PPCD a iesit deja in prima jumatate a zilei in numar mare la vot. Cea mai inalta participare la scrutin s-a inregistrat in raionul Floresti, raion in care au avut loc cele mai dure confruntari intre autoritatile comuniste si opozitia crestin-democrata. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 13.00 aici participase la scrutin peste 43 la suta din alegatori. Ca sa nu admita victoria crestin-democratilor, functionarii electorali din acest raion, obedienti autoritatilor comuniste, deja au anuntat ca vor invalida rezultatele alegerilor. O participare inalta la scrutin s-a inregistrat in raionul Cahul, unul din fiefurile electorale ale crestin-democratilor.
In raioanele Calarasi, Anenii noi comunistii fac agitatie electorala deschisa si indeamna alegatorii sa mearga la vot si sa ii sustina.
Pe de alta parte, in regiunile populate de minoritari participarea la vot este foarte mica. In raionul Taraclia, populat preponderent de bulgari, pana la ora 13.00 au participat la vot doar 1,4%, iar in autonomia gagauza, populata preponderent de gagauzi, la urne au mers doar 6,9 la suta, iar in orasul Balti, in care minoritarii constituie aproximativ 50 la suta, s-au prezentat la urnele de vot doar 15,1%. Aceste rezultate confirma faptul ca electoratul comunist este in deruta, el nefiind gata sa aleaga pentru cine sa voteze: pentru comunisti, care le-au inselat asteptarile, sau pentru formatiunile de extrema stanga, care se afla sub controlul total al Tiraspolului si al Kremlinului.
Situatia cea mai grava a fost inregistrata in satul Corjova, r-nul Dubasari (o localitate din stanga Nistrului aflata sub jurisdictia Chisinaului, dar controlata militar de rusii separatisti si de fortele regulate ale Federatiei Ruse) unde populatia romaneasca nu are acces la urnele de vot. In urma unor altercatii dintre politia moldoveana si militiile separatiste transnistrene, Chisinaul a pierdut controlul asupra sectiilor de votare acaparate de separatisti. Totodata militia transnistreana a arestat doi observatori nationali si unul international, un cetatean danez.
In cartierul general al PPCD informatiile despre incalcari se amplifica si arata ca puterea comunista este dispusa sa falsifice masiv alegerile. In aceasta situatie PPCD urmeaza sa decida dupa totalizarea modului de desfasurare a alegerilor asupra unei eventuale nerecoasteri totale sau partiale a rezultatelor alegerilor si sa ceara altor partide din Opozitie, Comisiei Electorale Centrale si organismelor internationale invalidarea si repetarea scrutinului.
In ziua de sambata, 2 iunie, cand agitatia electorala era deja interzisa prin lege, PPCD a fost atacat deschis la postul de radio „Vocea Basarabiei”, cunoscut pentru politica editoriala ostila fata de crestin-democrati si conectat la surse de finantare romanesti.
Biroul de presa al PPCD
Ora 19.00
Chisinau
 
Comunicat de presa al PPCD

Comunicat de presa
In alegerile locale generale de azi din Republica Moldova au fost deja Inregistrate Incalcari grave ale legislatiei electorale. La foarte multe sectii de votare s-a constatat ca listele alegatorilor au fost Intocmite incorect. In aceste liste apar o multime de suflete moarte, adica numarul de alegatori la mai multre sectii de votare este exagerat In mod artifical. Acest fapt a fost semnalat de catre observatorii nationali In Chisinau, In raioanele Floresti, Cahul si altele. In mai multe localitati, observatorii nationali nici nu au fost admisi la sectiile de votare.
La mai multe sectii de votare din Chisinau si raionul Orhei au fost aduse mult mai multe buletine de vot decat persoanele cu drept de vot care domiciliaza In raza acestor sectii. De exemplu, la sectia de votare nr. 35 din Chisinau pentru cei 1 480 de alegatori inclusi In liste au fost aduse 2 800 de buletine de vot, aceasta frauda mai fiind constatata In sectia nr. 219 din Chisinau, unde s-au adus de doua ori mai multe buletine decat numarul de alegatori.
In o serie de sectii de votare secretarii comisiilor, care sunt de regula comunisti, anunta oficial o prezenta mai mare decat cea constata de toti observatorii. De exemplu, la sectia de votare nr. 208 din Chisinau secretarul comisiei a anuntat ca au participat la vot 525 de persoane In timp ce observatorii au numarat pana la acea ora doar 432 votanti.
Cazuri grave de Incalcare a legislatiei electorale s-au constatat In Sangera, o suburbie a municipiului Chisinau cu mari sanse de victorie pentru reprezentatii opozitiei crestin-democrate. Aici s-au cumparat In cel mai direct mod voturile electorilor, pentru fiecare oferindu-se 10 lei moldovenesti, aproximativ 0,6 euro.
La multe sectii de votare electorii sunt somati sa nu voteze candidatii opozitiei crestin-democrate. Reprezentatii autoritatilor comuniste Isi permit sa dea indicatii cum sa voteze alegatorul nu doar In sectia de votare, ci chiar In cabina de vot.
La sectia 217 din Chisinau presedintele Biroului electoral a fost surprins In repetate randuri scotand buletinele de vot Inafara sectiei de votare. Sectiile 22 si 50 sunt dotate cu cabine transparente, pirn care se poate vedea usor pentru cine voteaza alegatorul, astfel Incalcandu-se principiul secret al votului. In sectia 219 sunt lasati sa intre Impreuna cate 5 si 6 alegatori In cabine. In mai multe sectii de votare urnele de vot s-au umplut cu buletine de vot chiar dupa primele ore, ca, de exemplu, In localitatile suburbane Tohatin si Codru si In mai multe sectii de votare din Chisinau. In unele din sectiile de votare stampila nu se afla In cabina de vot, ci la unul din membrii biroului electorali, care o transmite alegatorului odata cu sfatul cum sa voteze (de exepmplu: sectia de votare nr. 191 Chisinau).
In mai multe sectii de votare membrii cu drept de vot deliberativ In birourile electorale, delegati de PPCD, nu au fost admisi la locurile de distribuire a buletinelor de vot, ci au fost admisi doar la activitati secundare. La sectia 22 din Chisinau, situata In localul „Dolce vita” membrii biroului electoral, In frunte cu presedintele Teodora Vasileva, au fost surprinsi consumand alcool si aflandu-se Intr-un stadiu avansat de ebrietate. Majoritatea sectiilor de votare nu sunt amenajate adecvat, iar observatorii nu pot urmari Intregul proces electoral.
Cu toate acestea, electoratul PPCD a iesit deja In prima jumatate a zilei In numar mare la vot. Cea mai Inalta participare la scrutin s-a Inregistrat In raionul Floresti, raion In care au avut loc cele mai dure confruntari Intre autoritatile comuniste si opozitia crestin-democrata. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 13.00 aici participase la scrutin peste 43 la suta din alegatori. Ca sa nu admita victoria crestin-democratilor, functionarii electorali din acest raion, obedienti autoritatilor comuniste, deja au anuntat ca vor invalida rezultatele alegerilor. O participare Inalta la scrutin s-a Inregistrat In raionul Cahul, unul din fiefurile electorale ale crestin-democratilor.
In raioanele Calarasi, Anenii noi comunistii fac agitatie electorala deschisa si Indeamna alegatorii sa mearga la vot si sa Ii sustina.
Pe de alta parte, In regiunile populate de minoritari participarea la vot este foarte mica. In raionul Taraclia, populat preponderent de bulgari, pana la ora 13.00 au participat la vot doar 1,4%, iar In autonomia gagauza, populata preponderent de gagauzi, la urne au mers doar 6,9 la suta, iar In orasul Balti, In care minoritarii constituie aproximativ 50 la suta, s-au prezentat la urnele de vot doar 15,1%. Aceste rezultate confirma faptul ca electoratul comunist este In deruta, el nefiind gata sa aleaga pentru cine sa voteze: pentru comunisti, care le-au Inselat asteptarile, sau pentru formatiunile de extrema stanga, care se afla sub controlul total al Tiraspolului si al Kremlinului.
Situatia cea mai grava a fost Inregistrata In satul Corjova, r-nul Dubasari (o localitate din stanga Nistrului aflata sub jurisdictia Chisinaului, dar controlata militar de rusii separatisti si de fortele regulate ale Federatiei Ruse) unde populatia romaneasca nu are acces la urnele de vot. In urma unor altercatii dintre politia moldoveana si militiile separatiste transnistrene, Chisinaul a pierdut controlul asupra sectiilor de votare acaparate de separatisti. Totodata militia transnistreana a arestat doi observatori nationali si unul international, un cetatean danez.
In cartierul general al PPCD informatiile despre Incalcari se amplifica si arata ca puterea comunista este dispusa sa falsifice masiv alegerile. In aceasta situatie PPCD urmeaza sa decida dupa totalizarea modului de desfasurare a alegerilor asupra unei eventuale nerecoasteri totale sau partiale a rezultatelor alegerilor si sa ceara altor partide din Opozitie, Comisiei Electorale Centrale si organismelor internationale invalidarea si repetarea scrutinului.
In ziua de sambata, 2 iunie, cand agitatia electorala era deja interzisa prin lege, PPCD a fost atacat deschis la postul de radio „Vocea Basarabiei”, cunoscut pentru politica editoriala ostila fata de crestin-democrati si conectat la surse de finantare romanesti.
Biroul de presa al PPCD
Ora 19.00
Chisinau
 
ELECTORALA 2007: În turul doi al scrutinului pentru funcţia de primar general al capitalei vor concura Veaceslav Iordan şi Dorin Chirtoacă, relevă rezultatele exit-poll-ului

În turul doi al scrutinului pentru funcţia de primar general al capitalei vor concura Veaceslav Iordan şi Dorin Chirtoacă, potrivit datelor exit-poll-ului prezentate de către Institutul de Politici Publice.

Potrivit datelor sondajului, voturile alegătorilor pentru funcţia de primar general al capitalei au fost departajate astfel:

Veaceslav Iordan (PCRM) - 28%

Dorin Chirtoacă (PL) - 26%

Vladimir Filat (PD) - 8%

Leonid Bujor (AMN) - 8%

Dumitru Braghiş (PDS) - 7%

Alexandru Corduneanu (PPCD) - 7%

Eduard Muşuc (PSDM) - 3%

Ion Mereuţă (PU) - 3 %

Vitalia Pavlicenco (PNL) - 2%.

La funcţia de primar al capitalei au concurat 18 persoane.

În top-ul partidelor politice delegate în Consiliul Municipal Chişinău sunt:

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova - 26%

Partidul Liberal - 20%

Alianţa "Moldova Noastră" - 10%

Partidul Popular Creştin Democrat - 7%

Partidul Democrat - 6%

Partidul Democraţiei Sociale - 5%

Partidul Social-Democrat din Moldova - 5%.

Celelalte partide şi candidaţi independenţi, din totalul de 34, care au participat la scrutin au acumulat mai puţin de 5 la sută din sufragii. Marja de eroare este de 2%.

Exit-poll-ul a fost organizat şi desfăşurat de către Institutul de Politici Publice, Asociaţia pentru Democraţie Participativă, Institutul European de Studii Politice, Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing CBS AXA din Chişinău şi Centrul de Studii al Opiniei şi Pieţei cu sediul la Bucureşti (România).

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, marja de eroare este de aproximativ 2%. Sondajele au fost efectuate la 75 de secţii de vot din municipiul Chişinău, din numărul total de 285, în care au fost antrenaţi circa 80 de operatori.

Exit-poll-ul este un sondaj de opinie realizat pentru a doua oară în Republica Moldova la ieşirea din secţiile de votare pentru a afla rezultatele aproximative ale scrutinului. Primul exit-poll a fost realizat la alegerile parlamentare din 6 martie 2005.

www.basa.md
 
cum poti face reforme in tara asta?

noi oricum am castigat. o simte fiecare din noi. pentru ca am facut progres. nu am reusit sa schimbam atitudinea oamenilor in 4 luni. vom reusi pe viitor.

sunt distrusa eu personal pentru ca numai eu stiu cat efort am depus. mii indiferent total reactia altora. dar vreau sa va zic ca e un pas. am facut imposibilul. de la 0% am ajuns pe locul 3 ( la sigur ii locul nostru) desi meritam mai mult. Vlad merita mult mai mult. si fiecare din noi merita. pentru ca am crezut in ceea ce am facut. si credem pana acum. pentru ca am lucrat. am depus efort. si vom depune. rezultatul de acum e dezamagirea.

sa fiu sincera nu stiu ce sa fac in turul 2. cum sa votez mai bine pentru oras. orasul care si-a ales soarta. rosie.

no comments. nu vreau sa traiesc in orasul condus de rosu. sau de o persoana tanara care habar nu are ce sa rezolve in orasul meu.
 
Comentariu meu e simplu. A fost un vot impotriva comunismului. Chirtoaca a luat ce a luat fiindca face parte dintr-un partid fara trecut comunist. Filat a luat putin fiindca face parte din partidul lui Diacov. La fel si restul de-alde Bujor sau Braghis sau Cordunean.
 
finaly am ajuns shi eu acasa, am fost observator la alegeri.
Una din concluzii e ca lumea de loc nu e informata, deshi de mii de ori la TV shi radio sa spus cum tre de votatlumea nu shtia cum sa voteze.Shi o buna parte nici nu stia ca pe linga primar se aleg shi consilieri. Ca deobicei moshnegii taraindu-se au venit la vot, da tineretu pasiv de tot.
 
Back
Top