ce ne facem cu limba rusa?

Ei daca tot ne intrebam asa de "sus shi tare :)>>>>) ar fi cazul apoi sa mergem in cautarea celor care ... sa mergem pe #moldova, #chisinau , etc...oriunde iese moldovanul liber prin lume cu ajutorul compului kapitalist.. shi sa videm shi vorghesti eu... apu' (sic!! :>>>) sa videm unde mai sta el shi pe undi mai scrii :>>> Va pupa Tata!! :>>
 
hehe... RUSHINE COPIII!! Voi macar va datsi seama ca va plingetsi de voi inshiva?! *heh* a dracului personalitatsi.
 
Referitor la ceea ce a spus Fodda, Radium mai sus, ca vorbim o salata, chestii.
Ma uit in Austria, macar ca limba germana este limba de stat, situatia e exact acea din RM. Oamenii vorbesc un dialect al limbii germane. Si nu sunt chestii ca la noi, de tipu ca trebuie sa vorbim frumos, literar. Sa va spun sincer, sunt austrieci care nu stiu sa vorbeasca germana literara, asa este. Asta am vazut eu si multi alti austrieci au confirmat asta. Si inca un lucru de care m-am mirat eu a fost cand am vazut intr-o librarie dictionar austriac-german.
 
Nu trebuie de comparat Austria si Moldova. Austria ca stat a aparut cu mult mai inainte ca satatul unitar german(daca nu luam in consideratie Imperiul efemer al lui OTTO 1)
Eu si-au format o cultura aparte si nici nu doresc sa se considere germani.Problema nu consta doar in limba pe care o vorbim. Noi inca nu avem ceea ce se numeste identitate nationala. Unii se considera moldoveni de origine romana, altii moldoveni (respectiv fara origine), unii romani, altii rusi care sunt nevoiti sa traiasca in moldova etc.
E normal ca dupa ceea ce am avut in ultimele 2 secole sa nu fie rezolvat timp de 10 ani.
Austriecii chiar daca nu vorbesc o limba literara, ei singuri si-au stricat-o. Iar pe noi ne-au ajutat fratele mai mare.
Aici iarasi revenim la chestiunea cu demnitatea. Sa spunem asa lumea e cam ocupata cu alte lucruri acum, cand n-ai ce manca nu prea ti arde de limba.
moldovenii insa care pot privi real la lucruri si tot inca mai ling c***l la rusi nici nu merita sa se numeasca asa.
Oricum este o mare diferenta de mentalitate intre generatia de azi, adica noi, si cele de ieri. Insasi forum nostru demonstreaza acest fapt.Deci trebuie sa fim optimisti si sa avem rabdare.



<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: sai-sai pe 2001-04-26 09:33 ]</font>
 
Sai-sai eu nu am pomenit de faptul ca austriecii vor sa fie germani sau contrar, eu vorbeam de limba. A vorbi germana literara nu inseamna a te considera german. In orice caz sa nu ne abatem de la tema.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: ciofu pe 2001-04-26 14:52 ]</font>
 
Chestiia e mai parsiva decit credem noi Daca vom avea doua limbi de stat acum -mai treca ...dar in viitor doua limbi ar insemna doua lagare politice si o confrontare vesnica-fapt nu prea convinabil nici pentru noi nici pentru ei.
Nu am fost destul de duri la timpul nostru si iata....
 
Daca baietsi fac prstia cu limba rusa shi o baga in Constitutsie, shi daca moldovenii se trezesc din coma pai s-ar putea sa ajungem shi la razboi civil.
 
Va vorbesc pentru ultima oara... mesajul e scurt shi clar..ROMANIA S-A SATURAT DE STRICATZI CARE FOLOSESC INSEMNELE ROMANESHTI SHI FAK CE VOR CU ELE...SHI STRIKA LIMBA ROMANA...VORBITZI DRACULUI LIMBA RUSA PLECATI IN MOSKOVA CA ORIKUM NE VOM LUA PAMANTUL INAPOI DAR SCUTITINE DE MINCIUNI...RAMANETI RUSI SI NU ROMANI..ROMANII AU MURIT IN SIBERIA!!!! M-AM CONVINS!!
 
In Siberia au murit mult prea multi romani, dar si ceceni, tatari, ucraineni, rusi, etc, etc, etc... Chestia cu limba rusa mi se pare foarte clara: limba rusa trebuie scoasa din uz in toate institutiile de stat din Republica Moldova. Trebuiesc desfiintate toate shcolile de stat in limba rusa iar inscriptiile in alta limba decat cea romana -interzise. Sa procedam si noi macar o data pe secol in mod DEMOCRATIC. Asa ca in America, Franta sau Germania.
 
<TABLE BORDER=0 ALIGN=CENTER WIDTH=85%><TR><TD><font size=-1>Citat:</font><HR></TD></TR><TR><TD><FONT SIZE=-1><BLOCKQUOTE>
Trebuiesc desfiintate toate shcolile de stat in limba rusa iar inscriptiile in alta limba decat cea romana -interzise. Sa procedam si noi macar o data pe secol in mod DEMOCRATIC. Asa ca in America, Franta sau Germania.
[/quote]

Finalitatea prevazuta de voi (dorin, horatiu) mi se pare naturala, insa voi macar dati ascultare aplicarii ideilor voastre?
"inscriptiile in alta limba decat cea romana -interzise. " bine, vad ca o duceti rau cu limba rusa, inseamna oare asta ca shi limbi ca engleza, franceza, spaniola, tot vor fi interzise in uzul oficial shi comercial? Daca ne vrem a fi stat de drept, oare violarea dr. minoritatilor nationale este solutia? oare nu asta a servit drept pretext conflictul din Transnistria?
Insa eu pun prea multe intrebari retorice :smile:

Consider ca "problema cu limba" trebuie de rzolvat in mod echitabil, pornind de la principiu 65% moldoveni, 35% alolingvi, daca majoritari sunt ucrainenii din minosriatati sa fie ucraineana una prevelegiata(deci protejata insa clar ca nu ca cea romana).

Consider ca este o insulta pentru stramoshi noshtri care deshi din 1812 pina in 1989 li s-a fost impusa rusa, au rezistat!, noi avem obligatia istorica sa continuam rezistenta!

Shi lui horatiu care zice ca avem o limba stilcita, sunt de acord, insa oare nu au transilvanenii sau chiar muntenii o limba diferita de cea literara? inseamna asta oare (conform logicii tale segregationiste) ca ei ar trebui sa vorbeasca de azi inainte maghiara? Daca moldovenii vorbesc prost romana inseamna ca ei trebuie cointeresati shi invatatasi a vorbi una culta, astazi in afara de insultele intelectualilor shi a romanilor de peste prut, eu nu vad motive ce ar face un moldovean de rind sa vorbeasca romaneshte.

_________________
Asta am avut de zis.

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: madwolf pe 2001-05-06 14:08 ]</font>
 
Aceasta va fi proba.

Sa vedem vom reusi sa nu uitam romana yn conditiile existentii a doua limbi de stat.

Pentru cei care aici doresc sa ma faca rus: unde statsi?
 
Prea mult le-am tot suflat intr-un loc minboritatilor noastre in ultimii 50 de ani. Departe de mine spiritul revansard sau antidemocratic. Eu doar vreau ca sa EU, ca reprezentant al etniei majoritare sa fiu PROTEJAT. Octave, cand ai fost ultima data pe la Komrat? Sau pe la Balti? Sincer, bugetul nostru NU ARE BANI pentru a finanta scoli de stat ruseshti. Nici Fanta nu are bani pentru educatia in limba araba, nici americanii pentru educatia in limba spaniola. Noi de ce sa avem bani sa ii educam pe rusi in limba lor??? Iar despre inscriptii - ma refeream mai degraba la cele oficiale(pe scoli; ministere, deprtamente de stat, etc), nu la cele comerciale, desi cele comerciale tot ar trebui scrise in romana mai intai, si sa fie tolerata doar traducerea acestora scrisa cu caractere mai mici in alte limbi(engleza, rusa, etc).
 
Buna tuturor tinerilor care au "dureri de limba"! Sunt un umil student la Shtiintse Politice, fara stele ingalbenite in frunte. Deocamdata. Daca politica este o cur.a, atunci reiese ca sunt un proxenet de profesie in devenire. Bravo voua, teoria shi, in general, sfanta dreptate e de partea voastra, insa marfa pe care o vand politicienii se numeshte realitate politica shi noi, ashtia de rand, trebuie sa tsinem cont de dumneaei. Vretsi sa imi spunetsi ce vetsi face daca PC, care ishi permite sa nu tsina cont de indignarea noastra, va oficializa "russkiy", totushi? Shi acest lucru este foarte posibil: un referendum organizat vara, cand studentsii pleaca pe la casele lor sau la mare, un referendum la care vor participa cei mai disciplinatsi votantsi: alolingvii. Ce vetsi face daca va surprinde o asemenea situatsie? Vetsi ieshi cu mine la revolutsie? Am shi o alta solutsie: sa vorbim corect romana, sau mai corect decat o vorbim acum. Am intalnit chiar in forum gresheli de stil, fara a vorbi de cele ortografice. Sunt aproape sigur ca majoritatea rushilor vor shti unde se dubleaza o litera shi, in general, nu cred ca au auzit de calchieri. Suntem oare romani shi punctum? Putem vorbi de demnitate natsionala? Va invit sa discutam. Va mai invit shi la o partida de dezbateri care atinge problema oficializarii limbii ruse, eveniment ce va avea loc la blocul 6 USM, ora 12.00. Va multsumesc pentru atentsie!
 
Nelu am citit ce ai scris tu mai sus si vreau sa-ti spun una: sunt aproape sigur ca toti acei care scriu in acest forum stiu a scri si vorbi corect romana, macar ca scriem aici cu greseli si folosind dialectul. Macar ca stii limba si stii a o vorbi frumos, deseori o folosesti in dialect, cum o facem noi aici pentru ca aste e limba noastra pe care o folosim mai des, dar sunt sigur ca cand trebuie de vorbit frumos, o facem fara probleme (ma refer la generatia noastra tanara care se afla aici pe forum).

<font size=-1>[ Acest mesaj a fost editat de: ciofu pe 2001-05-07 10:01 ]</font>
 
Pe 2001-05-07 09:59, ciofu a scris:
dar sunt sigur ca cand trebuie de vorbit frumos

Pai, hai s-o facem chiar aici pe forum! Hai sa vorbim curat si sa nu ne ratoim cind cineva ne corecteaza. Nu mai folositi transcriptia engleza pentru diacritice - sunt taste indeajuns pe claviatura. Cei care nu au alfabet romanesc pe claviatura - scrieti in latinita clasica.
 
...problema nu cred ca este argoul pastelat ci faptul ca multi dintre romanii din Basarabia vorbesc rusa si cand nu este absolut necesar. Sa invatam de la unguri care iti raspund nem tu dom romanum cand le calci magazinele...in viitor s'ar putea sa fiti obligati sa vorbiti numai ruseste si va fi vai de voi pentru ca nu veti fi rusi autentici niciodata...nu o spun cu nici un pic de rautate, doar cu suparare pe meschinaria anumitor fraze in fata unei realitati de criza...
 
Back
Top