ce ne facem cu limba rusa?

Sfinx, comentariul tau e deplasat. Ai putea la fel de bine sa inveti si singur limba rusa daca te simti in categoria celor mentionati de militant, adica depasiti. :D Si apoi, depasit se poate simti si acel care nu are acces la resursele in lb franceza, germana or kineza, stiind ca acolo poate gasi informatia necesara lui.
 
lelaina;155766 said:
Ai putea la fel de bine sa inveti si singur limba rusa daca te simti in categoria celor mentionati de militant, adica depasiti. :D
Eu recunosc ca ma simt depasit, da' incerc sa supravietuiesc si fara sa cunosc rusa. Pana acum mi-a reusit ...:ciupos:
 
:D De acord, e mult mai importanta cunoasterea limbii engleze, de exemplu. Dar s-a intamplat ca in spatiul dat (RM), sa cunoasca multi romani si limba rusa, nu ai unde fugi de asta. :)
 
Problema nu consta in a cunoaste sau nu limba rusa (Dumnezeu cu dansa) problema consta in cunoasterea limbii romane.
Din fericire in ultimii ani s-au facut foarte multe progrese. Timp de 16 ani invatamantul a fost complet derusificat.

Ponderea populaţiei şcolare care nvaţă n limba moldovenească este de 79,4%, n limba rusă – 20,4% şi n alte limbi – 0,2%. Alte limbi de predare n nvăţămntul primar şi secundar general snt: ucraineană, bulgară, engleză.

Activitatea instituţiilor de nvăţămnt
primar şi secundar general
la nceputul anului de studii 2005/06


http://www.statistica.md/statistics/dat/809/ro/Inv_primar_sec_gen2005_06.pdf
 
militant;155760 said:
Sunt multe chestii care sunt disponibile pe net doar in rusa, cei care cunosc doar engleza se pomenesc depasiti.
Sunt multe carti, softuri, filme care sunt foarte accesibile pe net si sunt in rusa, in aceste cazuri e bine sa cunosti si rusa.

Sunt foarte multe chestii in rusa pe net, de care uni nu au nevoie.
Tot aceleasi softuri, filme, etc. sunt in engleza.
Si tot odata sunt extrem de multe chestii pe net in engleza, cei care cunosc doar rusa se pomenesc la fel de depasiti.:)
 
Limba este doar un mijloc de comunicare, o modalitate de a transmite şi a recepţiona informaţia. Nu e cea mai bună metodă, dar e singura modalitate pe care o cunosc majoritatea oamenilor. Toate limbile sunt frumoase, au părţi pozitive şi negative. Nici una nu este privilegiată. Limba e un cod. Cu ct mai multe limbi cunoşti, cu att mai multă informaţie poţi decoda şi evoluezi mai repede.
După părerea mea, adevărata problemă n Republica Moldova nu este limba rusă, dar este atitudinea ruşilor faţă de moldoveni, ei ne obligă să vorbim n limba pe care ei o cunosc şi n care pot nţelege informaţia pe care moldovenii o transmit. Toţi doresc să se simtă confortabil, şi atunci cnd ruşii nu nţeleg informaţia ei nu se simt confortabil. Ruşii consideră pe moldoveni mai inferiori, mai slabi şi că ei sunt obligaţi să li se supună. Aceasta e problema.
Dar de fapt noi, moldovenii trebuie să-i compătimim pe ruşi pentru că ei au fost manipulaţi, utilizaţi de către politica Sovietică pentru a rusifica populaţia Basarabiei, şi a contopi teritoriile. Noi trebuie să-i compătimim pentru că moldovenii oricnd pot trece ntr-o discuţie la limba romnă şi atunci ruşii nu vor nţelege nimic, şi ei se vor simţi manipulaţi, ignoraţi, mai inferiori, anume acele sentimente de care ei se tem. Noi trebuie să-i compătimim pentru că ruşii singuri ne permit nouă să-i manipulăm.
Noi avem un avantaj enorm n faţa lor, pentru că putem decodifica orice informaţie pe care ei o transmit şi putem ascunde informaţia pe care nu dorim să le-o transmitem.
Ruşii din Moldova sunt de cteva tipuri:
1. Ruşii care aparţin cu sufletul Federaţiei Ruse, şi consideră că Rusia oricnd poate trimite o armată n Moldova şi poate să-i distrugă pe moldoveni, şi atunci ei vor fi eroi. Aceşti ruşi nu doresc să se nchine la nişte moldoveni mai inferiori. De obicei ei pleacă n Rusia.
2. Ruşii care se consideră moldoveni-ruşi şi adevăraţii conducători ai ţării, iar moldovenii sunt doar nişte muncitori. Ei nu nvaţă romna pentru că e o ruşine şi e un nivel mai inferior pentru ei să vorbească romna. Ei toată viaţa duc un război cu moldovenii.
3. Ruşii care cunosc romna, dar nu o vorbesc (unii vnzători) pentru că oricum toţi moldovenii cunosc rusa, iar cei care nu nţeleg, sunt prea proşti şi ei nu-şi pot permite să vorbească cu nişte moldoveni att de inferiori faţă de dnşii.
4. Moldovenii-ruşi care vorbesc moldoveneşte. Cu ei noi ar trebui să practicăm limba rusă şi să ne-o cizelăm, dar nu cu ruşii care ne consideră nişte robi. Mulţi din aceşti ruşi oricum se consideră mai superiori ca moldovenii.
Ce să facem noi, moldovenii:
1. Să-i iertăm fraţilor, că nu ştiu că sunt manipulaţi de către noi cu limba romnă.
2. Să vorbim liber, romneşte, iar rusa s-o utilizăm atunci cnd avem interese personale.
3. Să evităm să vorbim ruseşte atunci cnd ne simţim obligaţi, manipulaţi. (ex. cnd toţi sunt moldoveni şi doar unul e rus, atunci toţi vb ruseşte)
4. Dacă ne simţim manipulaţi să vb ruseşte, trebuie să ncepem să aruncăm n timpul discuţiei cte o propoziţie n romnă, aşa de parcă ar fi o glumă, cu scopul ca n viitor, să vb cu acea persoană doar romneşte.
5. Dacă este cineva care doreşte să vorbească ruseşte pentru că aşa e mai cool, şi vă simţiţi mai important cnd vorbiţi ruseşte atunci e necesar ca urgent să vă schimbaţi prietenii, un prieten adevărat niciodată nu te va obliga să vorbeşti ruseşte dacă el ştie că tu eşti moldovean. Şi ţineţi minte, chiar dacă veţi vb cu ei ruseşte, voi oricum veţi rămne pentru acele persoane nişte moldoveni, mai inferiori, şi atunci cnd veţi avea nevoie de ajutor, ei vor fi ocupaţi.
ntrebarea corectă este CE NE FACEM CU LIMBA ROMNĂ, e timpul să ne decidem, vorbim liber, aşa cum dorim, sau vorbim aşa ca să ne nţeleagă toţi din jur?
 
Haideti sa va dau eu un exemplu de comportament corect. Nevasta lu frate-miu e rusoaica din Ucraina, mama a fost multa vreme profesoara de limba rusa. Cu toate astea mama n-a vorbit niciodata cu ea in rusa si pana n-a invatat romana, n-au schimbat o vorba. Si se inteleg foarte bine si nu s-au certat niciodata.

(diferenta e ca eu traiesc in Romania iar romanii de aici nu au complexe de inferioritate fata de rusi)
 
dan123;156140 said:
expresia era: "Prostu daca nu-i fudul parca nu e prost destul", asta in primul rand, iar in al ii-lea rand, chiar nu vad cu ce-s rusii mai destepti decat noi sau istoric vorbind ce-au facut ei ca sa putem spune ca-s mai buni decat noi.

Daca nu au complexe fata de rusi au fata de occidentali, in Basarabia e invers. In rezultat si unii si altii sunt complexati, de aia nu sunt capabili sa evolueze, spre deosebire de celelante popoare.
Si cel mai hazliu (si trist) este ca ambii isi apara cu ardoare propriile complexe!
 
Dan123 said:
chiar nu vad cu ce-s rusii mai destepti decat noi sau istoric vorbind ce-au facut ei ca sa putem spune ca-s mai buni decat noi.

:lola:
Ridem copios si ne tinem de burta ... Cum insasi punerea unei asemenea intrebari este ridicola , hai sa continuam pe aceeasi nota si sa zicem ca Rusia a facut ca lumea sa fie imprartita in anumite perioade ale istoriei in 2 , Rusia poate in orice moment sa declanseze un razboi mondial , Rusia a trimis primul om in cosmos si tot Rusia este patria lui Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin , pe cind patria noastra mama -Romania nu a fost altceva decit o curva politica de foarte mult timp (hai sa ii zicem pe nume , caci ma consider si eu roman dar asta e realitatea) ... Si tu zici "istoric vorbind ... " ? Mai gindeste-te o data , amigo :)
 
Umbreon;156175 said:
:lola:
Ridem copios si ne tinem de burta ... Cum insasi punerea unei asemenea intrebari este ridicola , hai sa continuam pe aceeasi nota si sa zicem ca Rusia a facut ca lumea sa fie imprartita in anumite perioade ale istoriei in 2 , Rusia poate in orice moment sa declanseze un razboi mondial , Rusia a trimis primul om in cosmos si tot Rusia este patria lui Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin , pe cind patria noastra mama -Romania nu a fost altceva decit o curva politica de foarte mult timp (hai sa ii zicem pe nume , caci ma consider si eu roman dar asta e realitatea) ... Si tu zici "istoric vorbind ... " ? Mai gindeste-te o data , amigo :)

Amice esti stupid, Rusia se poate lauda cu uciderea prin diverse metode a zeci de milioane de oameni, se poate lauda cu cei mai multi betivi si bolnavi psihic din lume, se poate lauda cu reputatia de stat "rau". Orice rus se poate mandri cu faptul ca in fiecare secunda mii de oameni isi baga p**a in natia lui.

Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.

De Fedor Emilianenco si Igor Vovchancin n-am auzit.

Cat despre curvasaria politica, nu pot spune decat ca ai dreptate. Romania daca n-ar fi fost o curva ar fi luptat cu mai multa indarjire impotriva ocupatiei rusesti.
 
dan123;156250 said:
Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.


Nu vreau sa neg meritele lui Oberth, Coanda sau Odobeja,insa... Newton a spus cindva ca a reusit ceea ce a reusit datorita faptului ca a stat pe umeri de titani. Shi ce, neaga cineva meritele lui Newton?? Este cu mult mai vestit ca unii din "titanii" pe a caror umeri a stat. El a revolutionizat fizica . Mi se pare ca acelasi caz e cu Rusia, savantii rusi au stat pe umeri de titani, insa ei au fost cei care au deschis calea spre lumea de dincolo de atmosfera.

Dan123: ai spus ceva de genul "chiar nu vad cu ce sunt mai destepti rusii ca noi".
Nu spun ca sunt mai destepti, insa tre sa fii de accord cu faptul ca Rusia ofera conditii mult mai bune pentru a dezvolta stiinta ca Romania. De accea au avut shi inka vor avea un aport cu mult mai mare in domeniul shtiintei ca noi.

Cit despre "istoric vorbind"... Rusia intotdeauna a fost in prim-plan pe peisajul european shi in ultimele 2-3 secole chiar mondial. Noi, romanii am fost intotdeauna undeva linga podul "Mona Lise'i", pe planul 2-3 sau inca mai lipsiti de importanta. Shi sunt de accord cu ceea ce spune Umbreon, Romania din pacate a fost o *****, chiar daca doare sa recunoastem
 
dan123;156250 said:
Rusia a trimis primul om in cosmos insa folosind studiile in domeniu ale lui Herman Oberth (etnic german din Romania) si ale lui Coanda, precum si studiile de cibernetica ale lui Odobleja fara de care nu s-ar fi inventat calculatoarele, si bineinteles folosind banii furati de la tari gen Romania.

Da ,in font toata civilizatia si cultura mondiala se invirte in jurul Romaniei ....
 
Eu pina in prezent nu am reusit sa incep sa vorbesc romineste. Totusi mi se pare ca stiu romina destul de bine dar nu vorbesc . Nu vei putea sa te angajezi fara cunoasterea limbei de stat. Dimpotriva ma mira faptul ca eu nu pot sa vorbesc normal romineste la serviciu cu toate ca sint singur rusofon in directia altii posed romina la perfectie totusi ei vorbesc cu mine numai ruseste. E destul de amuzant cind cel care incearca sa invete limba il face pe altcineva care o stie s-o foloseasca. Unde-i motiviul care m-ar face sa cunosc limba de stat? Ceea ce stiu am invatat din manuale carti ziare emesiuni...după manuale edite in Rominia sau (!!!!!) in Moscova pentru facultatea filologica (mi-a fost recomandata de o profesoara de limba romina de la USM!), unde-s cele din Chisinau???!!!.
Cred ca raspunsul la intrebarea "ce ne facem.." e evident trebuie s-o invatam ca alte limbi geramna engleza.. Noi toti si europa sintem strins legati de Rusia, olandezii de exemplu asta inteleg limba rusa e la moda la ei, europenii americanii o invata pentru acelasi motiv pentru care ei invata chineza.

Intrebare e ce ne facem IN limba de stat... De exemplu tin minte cum se spunea ca trebuie sa iterzicim posturile de radio ruseste, ca ele trebuie sa aiba programe in limba de stat ... ca nu e normal ca in toate rutierile se aude numai cintecile ruseste Pai daca sunt facute in primul pentru rusi?! Deyvoltati ceva autohton si totul se va schimba Exemplu- radio Noroc si situatia deja s-a schimbat)) Trebuie sa cream alternativa.. La serviciu colegii rid cind spun ca am privit ceva la tv Moldova1. Romanii nu se pling ca filmele la teliviziunea lor sunt numai in engleza... Trebuie sa facem ceva in limba de stat ca sa fie atragatoare ci nu numai obligatorie si asa o sa fie in curind
..da si referitor la a doua limba de stat.. cred ca ne ajunge aceea pe care o avem.
 
Sfinx;156288 said:
Te referi la font-ul Times New Roman ?:bravo:

Nu ,ma refeream la faptul ca nu imi pot edita mesajele pentru a corecta greselile mecanice de scriere (daca te uiti pe tastatura ,vei avea o revelatie - "f" e exact linga "d" )

MCB , nu vad legatura Transnistriei cu civilizatia ruseasca ( sa fie pentru ca ea nu exista ? )
"Logical slip" deci in ceea ce se vroia a fi o replica ...
 
Limba rusa supravietzuieshte datorita oamenilor pe care o vorbesc! shi oamenii care o vorbesc shtiu bine ce fac!
nimeni pe lumea aceasta nu apara limba rusa asha cum o fac rushii!
Cred ca ai vrut sa spui ce ne facem cu cei care promoveaza shi apara limba rusa?
 
Tema asta nu prea are nici un rost avand in vedere ca romanii sunt mai innebuniti dupa limba rusa decat sunt chiar rusii. Poate doar cu rusii din Moldova o sa se schimbe ceva, ca cu romanii nu mai am nici o speranta. E si normal, avand in vedere ca timp de 200 de ani toti oamanii de valoare au plecat din Moldova ori in Romania (in timpul celui de-al ii-lea razboi mondial o treime din populatie s-a refugiat in Romania), ori in Rusia ori in alte tari.

Eu propun sa fie inchisa aceasta tema ca am ajuns deja la pagina 100 si tendinta este de a incuraja limba rusa si nu invers.
 
dan123;156321 said:
Eu propun sa fie inchisa aceasta tema ca am ajuns deja la pagina 100 si tendinta este de a incuraja limba rusa si nu invers.

Si de ce ai hotarit ca evolutia corecta a discutiei era cea "inversa" ?
 
Back
Top