De ce dorim intergrare în Europa? Ne trebuie?!

anonymus_xxx;215493 said:
lvl in primu rind nu am plecat via rominia ...si in al doilea rind stai tu linishtit k nici la voi nu curge lapte shi miere ...

Nu cred ca am pomenit vreodata de lapte si miere, sau ceva asemanator, asa ca te rog nu-mi mai pune cuvinte in gura sau initia discutii pe premize false

probleme avetzi shi voi destule shi credema situatzia e departe de a fi roza ....

028.gif
028.gif
028.gif
 
Anonymus, nici Romania nu a avut de ales, nici voi nu aveti de ales. Alternativa aderarii la UE este dependenta directa sau indirecta de Moscova, iar asta ti-o spune un eurosceptic. :) Moldova nu are nici o alta optiune, singura sa scapare fiind integrarea europeana, integrare care sper ca se va faca prin Romania. Greu in conditiile in care conducerea Moldovei se afla in mainile lui Voronin si a pretenarilor sai.

Lvl, de fapt asta este marea problema: tinerii pleaca din Moldova si raman toti sovietizatii. Ce mai poti schimba intr-o tara unde corpul electoral va fi alcatuit din rusofoni pro-moscoviti si nostalgici URSS? Nimic.
 
Husky40;215537 said:
Lvl, de fapt asta este marea problema: tinerii pleaca din Moldova si raman toti sovietizatii. Ce mai poti schimba intr-o tara unde corpul electoral va fi alcatuit din rusofoni pro-moscoviti si nostalgici URSS? Nimic.

Asta asa e, dar pe termen lung poate fi benefic. lucru ce l-am observat si in Romania.

Foarte putini raman definitv pe afara, multi se intorc dupa un numar de ani.
Si nu intotdeauna, dar de multe ori aduc cu ei o alta conceptie de viata. Unii pleaca boi si se intorc vaca, dar multi absorb civilizatia de afara si o aduc cu ei in tara.
Pentru ca la noi asta e in primul rand problema majora : mentalitatea si asa de 2 bani balcanica care a mai fost si pervertita de comunism.
 
Husky40;215537 said:
Anonymus, nici Romania nu a avut de ales, nici voi nu aveti de ales. Alternativa aderarii la UE este dependenta directa sau indirecta de Moscova, iar asta ti-o spune un eurosceptic. :)

De când a depins aderarea României la orice de Moscova. Mă îndoiesc chiar și că aderarea Moldovei la UE ar depinde foarte mult de Moscova. Sigur, Moscovei nu i-ar conveni, dar....?
 
mai intai reciteste-ti cartile de istorie, ca te duci incult sa prestezi in invatamantul superior.
Exemple sunt "'jdemii" dar ai putea incepe cu Al Doilea Razboi Mondial si motivul pentru care a ales Romania sa lupte alaturi de nemti.
 
Aiic ma alatur eu..SLAVa ca Romania a ales nemtii...ca ce-au facut rusii'care ne-au eliberat"...sa fie la ei peste 100 de ani inca!!
 
Revenind la tema threadului...
Acum vreo doua saptamini am auzit la radio un raport al reprezentatului Comisiei Europene de la negocierile cu delegatia moldoveana. Acolo se spunea despre faptul ca negocierea unui nou acord va avea loc "in curind".
Nu stiu cum va suna voua dar mie acest "in curind" tradus din limbaj diplomatic ar insemna "niciodata, daca nu vedem ceva schimbari".
Nici in presa moldoveana de Opozitie nu am vazut ceva legat de asta. Oare sa nu fi inteles nimeni duritatea verdictului sau lumea nici nu prea se grabeste spre UE?
 
Din pacate aici nu e vorba performante mai mult sau mai putin slabe sau de schimbari nereusite.

Voronin e pro-european cum sunt eu popa. Asa zisa relatie cu UE e o gluma proasta si probabil ca UE s-a cam saturat de asta.
 
Husky40;216965 said:
Am alta teorie: UE nu vrea sa supere URSS-ul. :)

Daca era asa nu se lipea de tarile baltice.

Problema cu RM, este ca, politica pro-europeana e doar o mistocareala de a lui Voronin ca sa pacaleasca gascanii ce cred in UE.
RM ramanand inca in USSR din majoritatea puncteloe de vedere , de la baze armate rusesti pana rusofilism.
Cine naiba din UE, crezi tu, ca vrea sa il bage in organizatie pe Smirnov si transnistrenii lui ?
 
După integrare, în România s-au schimbat lucruri în bine. S-a îmbunătăţit semnificativ starea drumurilor (mai este de lucru dar schimbările sunt evidente), s-au făcut investiţii cu fonduri europene, situaţia economică generală începe să se îmbunătăţească (acum companii străine deschid fabrici în România, ex. NOKIA, discuţii cu Ford şi alte companii mai puţin cunoscute dar care au creat locuri de muncă şi, plătind salarii şi impozite aici, ridică nivelul de trai), sistemul legislativ a început să fie îmbunătăţit (protecţia socială, protecţia mediului, regulamentul de circulaţie auto etc.), a fost introdusă portabilitatea numerelor de telefon pentru alinierea la UE, avem posibilitatea de a circula liberi în toate ţările din UE fără să avem nevoie nici măcar de paşaport. Pentru noi nu mai există graniţe, vize, control vamal la bagaje în ţările dezvoltate din Europa.
Avem posibilitatea de a comanda produse online de oriunde din lume (înainte mulţi strâmbau din nas zicând că nu trimit aici), de a exporta uşor în Europa, de a accesa resurse din atâtea ţări.
Începe uşor-uşor să se schimbe şi modul în care ne privesc celelalte state ale lumii, deocamdată doar se discută despre eliminarea vizelor pentru SUA.
Începe, chiar dacă timid, să se dezvolte şi turismul (deocamdată cu pensiunile la munte, Sibiul - a fost declarată capitală europeană şi multe alte proiecte cu rol de a dezvolta, de a revitaliza). Începem să devenim cetăţeni europeni, să avem legături mai strânse cu ţările vecine, au scăzut taxele pentru convorbirile telefonice în roaming, sunt companii care oferă acelaşi tarif pentru convorbirile telefonice în România sau Europa, graniţele reale, sociale, uşor-uşor dispar.
Au apărut mai multe companii de avioane low-cost care ne leagă de restul Europei. Sunt părinţi care lucrează în Italia şi vin în weekend să-şi vadă copilul, plătind bilet de avion dus-întors 50 euro. Sunt vecini de bloc care-şi fac concediul la Budapesta. Ce văd acolo iau ca model şi fac şi ei acasă.
Aşa că, dragilor, chiar dacă este deocamdată la început, se vede că integrarea în Europa ne aduce lucruri bune, ne uneşte cu celelalte popoare dezvoltate, face uşor-uşor să dispară graniţele dintre noi, să avem acces la cultura europeană, aduce investitori străini, au dispărut anumite taxe pentru importuri din UE etc. etc.
Deşi trebuiesc depăşite greutăţile iminente tranziţiei, se vede că drumul este spre bine. În curând sper să adoptăm şi moneda Euro, va fi puţin mai dificil la început însă în ansamblu va aduce stabilitate, aliniere la standardele UE şi la modul de viaţă din UE - care după cum se vede e mai bun.
 
lvl100 said:
Problema cu RM, este ca, politica pro-europeana e doar o mistocareala de a lui Voronin ca sa pacaleasca gascanii ce cred in UE.
RM ramanand inca in USSR din majoritatea puncteloe de vedere , de la baze armate rusesti pana rusofilism.
Cine naiba din UE, crezi tu, ca vrea sa il bage in organizatie pe Smirnov si transnistrenii lui ?
Voronin este neinteresant. Tu crezi ca Smirnov reprezinta vreo forta pentru Occident? Nici vorba, e negijabil. Daca si-ar pune mintea cu el, in o saptamana a disparut, dar nu vor face asta niciodata pentru ca Uniunea Europeana se teme de Rusia. Asta este motivul pentru care il lasa pe Voronin sa taie si sa spanzure dupa bunul plac.

Nu exista barbati la Bruxelles. De altfel, proiectul european are in centrul sau tocmai aceasta lasitate, aceasta degenerare ascunsa sub masca moderna a negocierii.
progress.gif
 
Husky de obicei iti dau dreptate cu Europa dar aici chiar nu e cazul.

Pentru ca o tara sa reprezinte interes pentru Vest( UE sau USA), trebuie sa fie ori :

a) mare ca Romania, dar cu potential economic si miltar
b) mici ca tarile baltice dar relativ puternice economic

Tarile baltice erau mult mai strategice pentru Rusia decat RM si le-au luat.

Moldova e si mica si nedezvoltata economic. In consecinta ca sa o scoata de pe orbita ruseasca ( cu armate, transnistreni etc) pur si simplu nu merita investitia deocamdata.
Iar pe langa faptul ca nu e rentabila, RM nici macar nu vrea sa intre in UE

Ce vrei tu sa le faca ? Sa bombardeze Chisinaul ca sa il convinga pe Voronin si apoi sa porneasca razboi cu Rusia pt 30.000 de metri patrati ?
 
De acord cu tine lvl100
Si eu cred ca problema Moldovei tine mai putin de (ne)dezvoltarea economica (si asta deoarece investitiile necesare in Moldova sint relativ mici) cit de parerea reala a populatiei fata de UE.
Pentru ca este greu sa-i explici unui oficial european de ce 75% dintre moldoveni vor in UE si in acelasi timp 25% dintre ei cred ca principala tara care ii poate ajuta in acest demers este Rusia.
 
cea mai grava problema in Md e ca autohtonii au mai putine drepturi ca emigrantii cei 5,.... %...de aici totul
 
Back
Top