Relatiile moldo-romane pe plan politic si economic

Las sa simta si romanii ce simt moldovenii in fiecare zi... Ma bucur ca au si ei prilejul de a se simti cum e sa fii umilit la vama de niste ciobeni.
 
militant;201026 said:
Las sa simta si romanii ce simt moldovenii in fiecare zi... Ma bucur ca au si ei prilejul de a se simti cum e sa fii umilit la vama de niste ciobeni.
Ce bine ca Basescu a refuzat sa mearga la Chisinau! Imi inchipui ce bucurie le-ar fi produs militantilor moldovenisti eventuala intoarcere de la granita a presedintelui roman ...
 
Mai multi primari din Romania nu au fost lasati sa intre in Republica Moldova. MAE: ''act inamical, premeditat''

Trei delegatii din Romania invitate la sarbatoarea orasului Chisinau au fost intoarse de la granita cu Republica Moldova dupa ce nu li s-a permis intrarea in aceasta tara. Incidentul are loc in conditiile in care legislatia in vigoare prevede ca cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru intrarea in Republica Moldova. Presedintele Traian Basescu a calificat situatia drept "inadmisibila", iar premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca este regretabil ca Republica Moldova se indeparteaza de la valorile europene. Ministrul Roman al Afacerilor Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca "acest act inamical la adresa Romaniei, reprezinta un gest in esenta politic, dupa toate aparentele premeditat, al unor oficialitati moldovenesti".

Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, doar reprezentantii de la Bucuresti ar fi ajuns la destinatie, delegatilor din Bacau, Navodari si Targu Mures interzicandu-li-se accesul.

Potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii Uniunii Europene nu au nevoie de viza pentru intrarea in Republica Moldova. De asemenea, intre Bucuresti si Chisinau exista un acord bilateral conform caruia cetatenilor romani li se cere doar pasaportul.



Oficialitatile moldovene nu au oferit nicio explicatie

Primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca - cel care a lansat invitatiile pentru oficialitatile romane - a precizat ca a incercat fara succes sa-l contacteze pe premierul Vasile Tarlev pentru lamuriri suplimentare. El si-a exprimat nedumerirea fata de aceasta situatie, precizand ca oricare ar fi motivele invocate de autoritati pentru blocarea invitatilor din Romania, acestea sunt ilegale.

Viceprimarul orasului Chisinau, Lucia Culev, a declarat ca ar putea fi o vorba despre o incercare de impiedicare a sarbatorii orasului.

"Este creata o coalitie anticomunista si, ca un raspuns, ca o revansa la aceasta noua forta, probabil ca puterea de la Chisinau incearca sa ne impiedice sa facem sarbatoarea orasului"- a adaugat Culev, citata de corespondentul postului public de radio.

Pana in prezent, autoritatile din Republica Moldova nu au dat nicio explicatie oficiala in acest sens.

Declaratiile celor intorsi de la granita

Viceprimarul orasului Bacau, Costantin Scripat, a declarat ca vamesii moldoveni de la punctul de frontiera Leuseni s-au uitat la documente si le-au spus ca este mai bine sa plece inapoi in Romania.

El a adaugat ca au fost preluati de catre politistii moldoveni, iar dupa prezentarea pasapoartelor si a procurii de reprezentare pe care o are de la primarul municipiului Bacau, a fost intors pe motiv ca nu era trecut pe invitatia oficiala.

Primarul orasului Pitesti, Tudor Pendiuc - si el invitat la Chisinau, a declarat ca este vorba despre o problema politica si nu s-a dorit sa participe si invitatii din Romania la aceste manifestari.

Agentia Rador aminteste ca incidentul are loc la putin timp dupa ce Romania a acceptat ca acordul de facilitare a vizelor intre Uniunea Europeana si Republica Moldova sa fie redactat si in limba moldoveneasca. Potrivit reprezentantei Romaniei la Bruxelles, Bucurestiul a fost de acord cu acest lucru numai in semn de sprijin pentru apropierea Chisinaului de UE.

Aceasta nu inseamna, a adaugat sursa, recunoasterea denumirii de limba moldoveneasca si nici nu poate fi considerata un precedent pentru folosirea pe viitor a acesteia in documentele institutiilor europene.
 
Basescu: Este inadmisibil ce s-a intamplat la granita cu Moldova

Presedintele Traian Basescu a declarat ca este "inadmisibila" situatia de la granita cu Republica Moldova creata de refuzul vamesilor moldoveni de a permite accesul a trei delegatii romanesti care doreau sa participe la sarbatoarea Chisinaului. "Nu se poate asa ceva. Este inadmisibil, este ingrozitor ce se intampla" - a mentionat seful statului.

Traian Basescu a adaugat ca intentioneaza sa faca, cat mai curand posibil, o declaratie pe aceasta tema.
 
Totusi unele delegatii din Romania au reusit sa ajunga la Chisinau.
Este cazul primarului orasului meu, Pitesti.
Acesta, fiind prevenit prin telefon ca alte delegatii au fost intoarse de la granita cand au arata invitatia de la Primaria Chisinaului,
a motivat scopul vizitei ca fiind o intalnire tehnica la Chisinau cu societatea de apa si canal (ceea ce nu era cu totul neadevarat, o parte din delegatie venind pentru asa ceva).
A trecut fara probleme, deci se dovedeste indirect ca refuzul granicerilor moldoveni era in fapt comandat politic.

Detalii in ziarul local Curierul Zilei:
http://www.curier.ro/temp/c4014.pdf
la pagina 11.
 
acu tb sa dea lamuriri la UE....cu acest incident am dat 15 ani in urma in relatiile cu europa...BV
 
Endo;201256 said:
....cu acest incident am dat 15 ani in urma in relatiile cu europa...BV
Tot raul spre bine! Ati dat astfel si 15 ani inainte in relatiile cu iubita Rusie ...;)
 
Grănicerii moldoveni dau replica oficialilor români

Oficialii români cărora nu li s-a permis să intre în Republica Moldova au fost opriţi la vamă pentru că n-au vrut să stea la coadă. Potrivit cotidianului Flux, cei doi grăniceri moldoveni care au oprit mai mulţi reprezentanţi ai unor primării din România au fost chemaţi să dea explicaţii chiar în faţa miniştrilor de la Chişinău.

Directorul general al Serviciului Grăniceri a explicat că la vamă se formase o coadă lungă de maşini, iar primarii români ar fi încercat să se bage în faţă. Membrii delegaţiei române resping vehement această informaţie.
Sursa: Realitatea TV
 
Explicatia asta este halucinanta si impotriva oricarei logici:
- daca delegatiile romane nu au respectat coada de la vama, tot ce putea face vamesul era sa le oblige sa treaca in pozitia corecta a cozii, nu sa le refuze intrarea in Republica Moldova. Ca o shicanare legala vamesul putea sa faca un control amanuntit al masinii (aceasta este "pedeapsa" cea mai frecventa in astfel de situatii).
Nu este la latitudinea vamesului sa ia orice decizie sub pretextul ca daca un turist a incalcat legea (in cazul nostru - coada) atunci si vamesul este indreptatit sa incalce aceeasi lege.
Oricum, ma indoiesc ca delegatiile romane ar fi facut asa ceva, deoarece in presa din Romania se stie despre luptele politice dintre primarul Chisinaului si Partidul Comunistilor, asadar delegatiile stiau ca trebuie sa se poarte extrem de corect la vama.
Inca o dovada a slabiciunii explicatiei vamesilor este faptul ca delegatia din Pitesti (orasul meu), find prevenita prin telefon ca sunt probleme in vama, a reusit sa treaca spunand ca se duce la societatea de apa si canal din Chisinau, nu la hramul orasului.
 
Voronin: "Comportamentul Romaniei astazi bate la ochi pentru toata Europa"

Voronin: "Comportamentul Romaniei astazi bate la ochi pentru toata Europa"

Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, si-a declarat disponibilitatea de a se aseza la "masa tratativelor" cu omologul sau roman Traian Basescu, intrucit considera ca tensiunile din relatiile bilaterale sunt artificiale, iar "comportamentul Romaniei bate la ochi pentru toata Europa".

Tensiunile din relatiile moldo-romane sunt intretinute artificial de presa si de catre politicieni de la Chisinau platiti regulat si cu bani grei de catre romani, a declarat vineri seara presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, in cadrul unei emisiuni difuzate de televiunea NIT, una dintre televizunile private de la Chisinau cu o orientare proprezidentiala, transmite corespondentul NewsIn la Chisinau.

Presedintele moldovean a spus ca este gata "in orice moment - miine, poimine - sa se aseze cu domnul Basescu in fotoliu, la masa de tratative, pentru a elimina aceste probleme".

"Si cred ca o vom face - vom fi nevoiti sa facem acest lucru - pentru ca comportamentul Romaniei astazi bate la ochi pentru toata Europa", a apreciat Voronin.

Presedintele moldovean a recunoscut totusi ca "drumul spre Uniunea Europeana trece prin Romania", chiar daca Chisinaul are acum acces la vize de tranzit si alte facilitati la regimul de vize. "Aspiratiile noastre europene trebuie sa fie civilizate si noi nu ne putem purta asa cum se poarta cineva la Bucuresti - noi trebuie sa fim mai presus de acest comportament", a declarat presedintele Voronin, fara a spune la cine anume se refera.

Voronin a precizat ca scopul guvernarii de la Chisinau "nu este de a intoarce Moldova lui Stefan cel Mare, chiar daca acesta ar fi un act istoric foarte just".

"Noi avem ca scop sa ne integram in Europa unita, mare, si acolo va fi si Moldova lui Stefan cel Mare si vor fi si multe alte state - in asa directie, in asa sens si cu asa scopuri eu sunt gata in orice zi sa deschid relatiile, sa trecem de aceasta pagina care astazi e cam rau scrisa, sa trecem la o pagina curata si sa incepem relatiile normale", a afirmat Voronin.

Pe de alta parte, seful statului moldovean s-a aratat foarte multumit de vizita de acum citeva luni a primului-ministru al Romaniei, Calin Popescu-Tariceanu. "Discutiile cu dumnealui mi-au lasat o impresie foarte buna - e o persoana foarte interesanta si, in relatiile legate de tara noastra, are scopuri nobile si atractive pentru noi - si in domeniul investitiilor, si in domeniul business-ului, si in domeniul intreprinderilor mixte -, a mai spus Vladimir Voronin. "Si ce m-a impresionat foarte mult este ca el nu a atins deloc in discutiile noastre toate pozitiile acestea neorevansiste care astazi sunt promovate de alti demnitari, de conducerea Romaniei", a subliniat Voronin.

"Noi nu putem sa umblam tot timpul sa ne inchinam - ca suntem micuti si a aparut, in loc de un frate mai mare de la Est (Rusia - n.r), o sora vitrega in partea Occidentului. Noi vom raspunde adecvat la toate incercarile de a diminua rolul si pozitia Moldovei in lume, de a diminua Moldova ca tara independenta si suverana", a mai spus presedintele moldovean.

Voronin considera ca recensamintul populatiei care a avut loc la 1 octombrie 2004 a echivalat cu un eventual referendum cu privire la felul in care se identifica locuitorii Republicii Moldova. În cadrul acelui recensamint, 2,1% din respondenti s-au declarat ca fiind romani. "Aceasta cifra raspunde la toate intrebarile", a comentat presedintele moldovean. "Aceasta cifra am discutat-o cu presedintele Basescu si l-am intrebat: 'Domnule presedinte, citi bani trebuie sa mai bagati in Moldova ca sa ajungeti macar la 12 procente? Si citi ani va dura, daca in 15 ani ati ajuns la 2,1%?' ", a spus Voronin.

Liderul de la Chisinau si-a reiterat si pozitiile referitoare la limba moldoveneasca. ”Noi de 650 de ani suntem moldoveni si limba noastra este moldoveneasca. Daca limba romana este stra-stra-stra-nepoata limbii moldovenesti - asta nu este problema noastra, ci problema Romaniei. Lasa ei sa se conformeze acestor lucruri, dar nu noi - pentru ca noi am fost si vom ramine moldoveni", a mai spus presedintele Vladimir Voronin, opinind ca daca Romania si-ar reboteza limba de stat in "limba moldoveneasca", acesta ar fi un adevar istoric, pentru ca "la Alba Iulia, timp de trei zile, s-a discutat cum trebuie sa fie numita limba statului nou-format roman".

Pe de alta parte, in contextul polemicilor legate de proiectul de lege prin care se interzice persoanelor cu cetatenie multipla sa detina functii publice in Republica Moldova, presedintele Voronin a declarat in mod official ca nu detine nici cetatenia romana, nici cetatenia rusa.

Referindu-se la incidentul de la frontiera moldo-romana, din 12 octombrie, cind trei delegatii oficiale din Romania nu au fost lasate sa intre in Republica Moldova pentru a participa la hramul Chisinaului, presedintele Voronin a marturisit ca a fost "sincer revoltat" sa auda despre acest incident si a negat ca delegatiile din Romania au fost oprite la indicatia sa.

"Pe masura ce am aprofundat cazul, am constatat ca delegatia romana de fapt s-a purtat foarte obraznic, membrii acesteia nedorind sa prezinte actele de identitate granicerilor moldoveni si spunind ca merg 'in Basarabia lor' ", a explicat Voronin, contraatacind: "Pe de alta parte, am mai aflat ca 300-400 de moldoveni sunt retinuti in fiecare zi la frontiera romana sau sunt tinuti cite 8-9 ore la vama, iar vamesii romani le spun ca, daca ar avea pasaport romanesc, ar trece liber si nu ar avea probleme", a mai spus presedintele moldovean.
 
Voronin: Bucurestiul nu priveste Republica Moldova ca un stat suveran

Voronin: Bucurestiul nu priveste Republica Moldova ca un stat suveran

Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a reluat intr-un interviu pentru televiziunea NIT, criticile la adresa autoritatilor din Romania, apreciind ca acestea nu ar percepe Republica Moldova ca o tara independenta, suverana si integra.

El a spus ca la primele intrevederi avute cu presedintii romani Ion Iliescu si Traian Basescu, acestia au formulat o serie de principii ale relatiilor bilaterale, la care au renuntat ulterior.

Potrivit BBC, receptionat de Rador, presedintele Republicii Moldova a dat de inteles ca atitudinea fata de Chisinau ar putea avea valente electorale: "Presedintii Romaniei, fiind alesi direct de popor, tin cont si de acest lucru". In opinia lui Vladimir Voronin, pana la 12 procente dintre romani ar avea interese legate de proprietatile detinute pana in 1940 de rudele lor in Republica Moldova.

Acesti romani ar dori "Marea Unire, pentru a putea prelua aceste proprietati". Mai mult, Voronin a calificat in termeni ironici pozitia potrivit careia in Republica Moldova s-ar vorbi limba romana si nu cea moldoveneasca. "Noi am fost si suntem moldoveni, noi am vorbit si o sa vorbim moldoveneste.


Conducerea Romaniei trebuie macar in aritmetica sa se clarifice", a spus presedintele Voronin, explicand ca acum 650 de ani, Stefan cel Mare era moldovean; "Nu avea cum sa fie roman, in conditiile in care statul roman nu se formase inca", a adaugat liderul de la Chisinau.

In ultima perioada, relatiile dintre Romania si Republica Moldova s-au deteriorat din ce in ce mai mult. In urma cu doua saptamani, mai multe delegatii din Romania nu au fost lasate sa treaca granita, pentru participa la sarbatoarea Chisinaului.

La inceputul anului, autoritatile de la Chisinau au respins ideea deschiderii a doua consulate in Republica Moldova, la cererea Romaniei, care a introdus vize pentru cetatenii moldoveni. Cateva luni mai tarziu, un alt conflict care a zdruncinat relatia Bucuresti - Chisinau: Scandalul vizelor.

Autoritatile moldovene au anuntat ca au descoperit “o schema criminala de obtinere a vizelor” in care a fost implicat un functionar de la Consulatul Romaniei din Chisinau, acuzatii demontate chiar de presedintele Traian Basescu, care a declarat ca este vorba despre o agresiune orchestrata la adresa Romaniei.
 
Back
Top