Unirea

h_seg;169854 said:
Daca situatia economica din Romania se va imbunatati, migratia dinspre Moldova va creste, cu sau fara cetatenii acordate.
Da, dar _controlat_. Repunerea in drepturile cetatenesti _in_bloc_ e cea care da de gandit.
 
PainGiver;169855 said:
Da, dar _controlat_. Repunerea in drepturile cetatenesti _in_bloc_ e cea care da de gandit.
Da, dar rezultatul pe termen lung tot ala e: schimbarea raporturilor demografice in Moldova, cu consecintele pe care le-ai amintit.
Revenind, cum momentan situatia din Romania nu e chiar asa de atractiva pentru imigranti (adica sa atraga sute de mii de oameni), ma tem ca de fapt aceasta subita ingrijorare fata de colonizarea Moldovei cu rusi ascunde de fapt teama UE fata de un posibil val mare de migranti din Moldova catre tarile vestice.
 
PainGiver;169846 said:
Si ca o paranteza: tu in 2000 ai votat cu Iliescu sau cu Vadim ? Si daca ai votat, de ce a meritat alesul tau un vot din partea ta?

In turul I cu Isarescu, in turul II am stat acasa! Nu aveam cu cine sa votez!

Si inca una!

PainGiver;169846 said:
Traiasca libertatea de opinie si cine o respecta.

Toti suntem de acord cu libertatea de opinie! Pana atunci cand dam de altcineva care are o opinie diferita de a noastra! In acel moment nu ne mai place chiar asa de mult libertatea de opinie!

lelaina;169844 said:
Apropo, esti bine platit sa faci spume la gura aici, asumandu-ti rolul de purtator de cuvant al institutiilor sus-mentionate? :vino:

Foarte bine! Vrei tu banii? Ti-i fac cadou! Pe to(n)ti! :))))))))))))))))))
 
h_seg;169856 said:
Da, dar rezultatul pe termen lung tot ala e: schimbarea raporturilor demografice in Moldova, cu consecintele pe care le-ai amintit.
Revenind, cum momentan situatia din Romania nu e chiar asa de atractiva pentru imigranti (adica sa atraga sute de mii de oameni), ma tem ca de fapt aceasta subita ingrijorare fata de colonizarea Moldovei cu rusi ascunde de fapt teama UE fata de un posibil val mare de migranti din Moldova catre tarile vestice.

Iar daca Romania nu reuseste sa mai deschida centrul de eliberare a vizelor pentru eu, si ramanem in 20 de mii de vize pe an, controlate de Ungaria, si tot ce ne ramane e sa dam vize ... la vama sa zicem pt intrarea in ro si atat, ca ro inca nu e in spatiulo schengen, deci poate sa dea vize fara sa intrebe pe nimeni, dar vize, nu intrare la liber, parca incep sa se lege lucrurile...nu ? Intelegi unde ma duc io cu gandul si cred ca le trece si lor prin cap.
Unde mai pui ca citisem o stire, cum ca ar fi o idee minunata, pentru decongestionarea chestiunii cu cetatenia, sa fie centre in fiecare judet din ro pentru depunere de cereri...
Si daca ma duc mai departe cu gandul, nu ar mai fi opinii sau supozitii, ci as fabula fara sa am alcool la bord.

Unoltean;169862 said:
Foarte bine! Vrei tu banii? Ti-i fac cadou! Pe to(n)ti! :))))))))))))))))))
Nu fi bulan. Ziceam sa gandesti pentru tine. Ziarele nu sunt sursa de stiri, ci sursa de supozitii si informatii incomplete, pe care trebuie sa le pui cap la cap, singur. Si cred ca vorbesti despre rm pe un site din rm, pentru ca informatia e incompleta, si vrei sa stii ce gandesc oamenii astia.
Cat despre frustrarea romanilor, _eu_cred_ ca e sursa rabufnirilor romanilor care vin sa improaste cu rahat pe forum. Dar asta e un subiect pe care o sa il dezvolt intr-o alta noapte fara tigari, episodul doi din proza somnambula.

Unoltean;169860 said:
Si inca una!

Toti suntem de acord cu libertatea de opinie! Pana atunci cand dam de altcineva care are o opinie diferita de a noastra! In acel moment nu ne mai place chiar asa de mult libertatea de opinie!

nene, daca as fi singur pe pamant, as avea dreptate intotdeauna
 
Asa e. Nu prea mai am timp. Am foarte mult de lucru si doar mai arunc cate o privire. Sper pana la sfarsitul saptamanii sa ma mai linistesc.
 
Pe un alt thread, a bagat un individ neshte linkuri catre carti avand ca autor pe "controversatul" Paul Goma. Lasand la o parte aspectele "controversate" a autorului si a omului Paul Goma, pentru ca sunt irelevante in context, am inceput sa citesc si eu mai multe despre el, si cate ceva din cel ce a scris, incercand sa ma limitez la tematica thread-ului. Click, click si dau de http://www.tiuk.reea.net/10/basarabia2.html. Si nu o sa imi dau eu cu parerea, ci doar recomand macar spicuirea. E o alta parere, o suma de idei, poate "discutabile", dar de vazut. Poate de combatut. whatever...mi se pare util

de la mine nu o sa emit pareri asupra continutului ci vreau, trebuie sa descriu senzatia pe care am avut-o dupa ce am terminat de citit
am simtit nevoia de a ma scarpina, senzatia de a fi murdar de jegul dintr-un abator (jegul de acolo, nu ce se intampla acolo) senzatie foarte proaspata, deoarece in interes de serviciu am fost la un abator european...la fel de imputit pe cat imi imaginez ca trebie sa fie in romania...

si cand te mai gandesti ca eu sunt, genetic si cultural, marea unire
bunic jumatate transilvanean fugit de sub stapanire maghiara, tata din oltenia, mama din vaslui...eu nascut crescut si educat in transilvania...

dupa ultimul paragraf din articol, daca e adevarat, cred ca incep sa va inteleg atitudinile si incep incet dar sigur sa imi fie scarba de mine...
 
of ti-as raspunde dar esti banat pe nickul asta... oricum ai grija ca xenofobia si rasismul din mesajul tau nu contribuie cu nimic la schimbarea imaginii despre tine pe acest forum... si cata vreme vei privi atat de unilateral problema, clar ca nimeni nu va sta la discutii cu tine... oricum nu este nici meritul tau ca esti roman si sa nu mai vorbim de ce beneficii ai adus tu tarii... insa as vrea sa stiu, conform teoriei tale, daca romanii care au plecat in alte tari si s-au stabilit acolo, creand un handicap tarii, merita sa mai fie romani sau le luam si lor cetatenia... sau ei au dreptul pentru simplu fapt ca s-au nascut intre granitele Romaniei actuale...

si inca o data repet... daca tie nu iti plac moldovenii, daca pe tine nu te intereseaza problema unirii, te rog nu mai vorbi in numele tuturor si nu iti mai asuma tu dreptul de unica voce pentru o tara intreaga... vorbeste in numele tau si cel mult al cercului de oameni pe care ii cunosti tu... pentru ca cercul meu de oameni nu iti impartaseste parerea si sincer ma irita cand se gaseste un destept care crede ca are dreptul sa vorbeasca in numele tarii, pentru simplu fapt ca are scris in pasaport ca ii cetatean roman...
 
"Dacă ţările cucerite au fost obişnuite să
trăiască libere şi după propriile lor legi, nu sunt decât trei mijloace pentru a le putea păstra sub ocupaţie:
- primul este de a le ruina în mod complet;
- al doilea este de a le coloniza cu altă populaţie;
- al treilea este de a le lăsa propriile lor legi, de a le impune numai plata unui tribut şi de a însărcina un mic număr din cetăţenii lor cu conservarea acestei posesiuni. Neputându-se menţine decât prin puterea şi protecţia ocupantului, aceşti guvernanţi sunt interesaţi să întrebuinţeze totul pentru permanetizarea stării existente.
"
Niccolò Machiavelli, filosof italian, fondatorul politologiei (1469-1527)
 
Ruşii din Moldova susţin apropierea de România

Nina Mucerschi s-a născut şi a crescut în oraşul Leningrad, Rusia. Era studentă la facultatea e veterinărie din Leningrad când s-a îndrăgostit de un basarabean cu care s-a şi căsătorit mai târziu. În 1973, împreună cu familia, ea s-a stabilit cu traiul în Moldova. La început a lucrat în calitate de medic veterinar, iar mai apoi a activat în calitate de expert la ferma avicolă din Glodeni. Astăzi locuieşte în satul Camenca, raionul Glodeni, şi este hotărâtă să se implice activ pentru a schimba lucrurile în bine.
În 1989, când imperiul sovietic se zdruncina din temelii, Nina Mucerschi a ieşit în stradă să susţină mişcarea de eliberare naţională. „Chiar dacă sunt rusoaică de origine, nu puteam să nu recunosc nedreptăţile la care a fost supus acest popor de către conaţionalii mei. De aceea, am aderat la Frontul Popular şi am susţinut întotdeauna această mişcare”, afirmă Nina Mucerschi. Ea a mai spus că a rămas până în prezent pe aceleaşi poziţii şi că, deşi s-au scurs deja 18 ani, nu renunţă la idealurile pe care le-a apărat atunci. „Eu înţeleg care-i adevărul la fel cum înţeleg ce este bine pentru această ţară, indiferent de ce s-ar zice. Chiar dacă ruşii îmi sunt apropiaţi, deoarece avem acelaşi sânge, nu pot să nu iubesc acest pământ, numit şi Republica Moldova, pe care îl recunosc ca fiind patria mea. De aceea, nu mă sfiesc să spun ceea ce este evident: Moldova este românească şi, în acest context locul ei este lângă România”, a mai spus Nina Mucerschi.
Ea şi-a trimis una dintre fiice să studieze în România, la Timişoara, pentru că înţelege că astfel copilul său va avea mai multe perspective. „Sunt sigură că astfel îşi poate croi un viitor. România este o ţară europeană, iar noi trebuie să tindem, la fel ca ea, să ajungem în Europa”.
În prezent, Nina Mucerschi lucrează la societatea RED-NORD şi intenţionează să se implice activ în procesul de dezvoltare a satului în care locuieşte. „Sunt multe lucruri care se pot face aici. Satul Camenca este o localitate cu un extraordinar potenţial turistic. De aceea, este foarte important să fie restabilită infrastructura şi, de asemenea, să fie atrase mai multe investiţii. Din păcate, lumea pleacă masiv peste hotare, lăsând în urmă familii dispersate. Dacă vom oferi oamenilor de lucru acasă, nu vor fi nevoiţi să plece”, a conchis Nina Mucerschi.
Nicolae FEDERIUC, FLUX
 
Daca in RM ar exista mai multi oameni ca doamna Mucerschi puteti fi siguri ca traiul ar fi mult mai bun.
 
Unire, dezunire... Da mai mult aşi dori să transformăm agricultura în industrie, satele în oraşe, bojdeele în zgîree nori, glodul în drumuri şi oferim facilităţi pentru întreprinderile care exportă.
 
Ma tem totusi ca in spatele "unionismului" se ascunde un fals nationalism. Ce folos este in unirea unor state daca oamenii raman despartiti?

Mai mult de atat, ma tem ca sub masca "unionismului" se ascunde de fapt o aversiune fata de romanismul din Basarabia si un cult al occidentalismului din dreapta Prutului.
Ce fel de nationalist poti fi atunci cand iti urasti parintii, pamantul, stramosii, obiceriurile si traditiile si indragesti kitschul occidental?
Sa spun sincer mi-e sila de tot felul de tot felul de "unionisti" manelisti, homosexuali, raperi, atei si liberali care se declara mereu ca isi doresc unirea cu Romania, iar cei care nu li se inregimenteaza sunt "securistii", "extremisti", "anacronici".
Mai bine as sterge Romania de pe fata pamantului decat s-o las pa mana acestei gloate de imbecili.
 
militant;172247 said:
Ma tem totusi ca in spatele "unionismului" se ascunde un fals nationalism. Ce folos este in unirea unor state daca oamenii raman despartiti?

Mai mult de atat, ma tem ca sub masca "unionismului" se ascunde de fapt o aversiune fata de romanismul din Basarabia si un cult al occidentalismului din dreapta Prutului.
Ce fel de nationalist poti fi atunci cand iti urasti parintii, pamantul, stramosii, obiceriurile si traditiile si indragesti kitschul occidental?
Sa spun sincer mi-e sila de tot felul de tot felul de "unionisti" manelisti, homosexuali, raperi, atei si liberali care se declara mereu ca isi doresc unirea cu Romania, iar cei care nu li se inregimenteaza sunt "securistii", "extremisti", "anacronici".
Mai bine as sterge Romania de pe fata pamantului decat s-o las pa mana acestei gloate de imbecili.

Dobitocul ramane dobitoc in continuare. Baiete , nu pricepi ca esti o cauza pierduta?
 
Nu prea inteleg cum vine asta: daca esti pentru modernizarea societatii in care traiesti inseamna ca "iti urasti parintii, pamantul, stramosii, obiceriurile si traditiile si indragesti kitschul occidental", ca sa te citez exact! N-are nici o legatura modernizarea societatii in care iti duci viata de zi cu zi, cu cele afirmate de tine! Si apoi iti mai spun ceva kitschul nu este nici pe departe ceva caracteristic occidentului! Kitschul se regaseste absolut peste tot in lumea asta! Unde traiesc oameni se poate gasi si kitschul! Pentru ca acesta nu tine de o anume regiune a Terrei, ci de o anume subcultura pe care o poti regasi absolut oriunde in lumea asta!

In alta ordine de idei niciodata nu mi-au placut nici tabuurile, nici fetisurile! N-are nici un sens acuma sa transformam istoria si stramosii nostri nici in subiecte tabu, nici in fetisuri! Si istoria si cei care au facut-o au avut si bune si rele! Sa nu crezi cumva ca pe aceste pamanturi au trait sfinti si suflete neprihanite! Nici pe departe! Fiecare a facut insa ce a stiut si ce a putut pentru bucata de pamant pe care traia si pentru cei cu care traia laolalta! Mai bine sau mai rau! Daca vrem sa ne cunoastem ca natie, trebuie sa ne cunoastem istoria reala, asa cum a fost ea! Si nu istoria asa cum ne-ar fi placut noua sa fie! Nu inseamna ca daca noi trecem sub tacere anumite file din istoria romanilor ele nu au avut loc! Asa ca mai lasa-ma cu aceasta idolatrizare a stramosilor! Sa-i lasam sa se odihneasca in pace si sa le invatam faptele asa cum au fost ele!
 
Unoltean;172795 said:
Nu prea inteleg cum vine asta: daca esti pentru modernizarea societatii in care traiesti inseamna ca "iti urasti parintii, pamantul, stramosii, obiceriurile si traditiile si indragesti kitschul occidental", ca sa te citez exact! N-are nici o legatura modernizarea societatii in care iti duci viata de zi cu zi, cu cele afirmate de tine! Si apoi iti mai spun ceva kitschul nu este nici pe departe ceva caracteristic occidentului! Kitschul se regaseste absolut peste tot in lumea asta! Unde traiesc oameni se poate gasi si kitschul! Pentru ca acesta nu tine de o anume regiune a Terrei, ci de o anume subcultura pe care o poti regasi absolut oriunde in lumea asta!

Modernizarea nu are nimic cu occidentalizarea, ar fi bine sa facem o distinctie dintre aceste doua lucruri. Occidentalizarea nu inseamna decat o "cosmetica" pentru ascunderea ramanerea in urma. Modernizarea nu poate avea loc prin imprumuturi straine ci prin munca asidua si constientizarea responsabilitatii fiecaruia pentru munca sa.
 
Militant,

Sa zicem ca tu ai o sapa si vrei un plug (ca sa te modernizezi) da nu ai bani. Deci te imprumuti la banca. Banca de unde crezi ca are bani? De la alti depunatori, dar si din imprumuturi. Si de unde crezi ca se imprumuta? De la alte banci care pot fi din Moldova sau din strainatate. Simplu nu?
Asa ca mai lasa tu treaba cu modernizarea cu munca asidua fara imprumturi staine ca o sa dai la sapa un milion de ani fara sa ai randamentul plugului deci nu te modernizezi.
 
Back
Top