Condamnarea comunismului

"Ca şef al statului romn, condamn explicit şi categoric sistemul comunist din Romnia, de la nfiinţarea sa, pe bază de dictat, n anii 1944-1947 şi pnă la prăbuşire, n decembrie 1989. Lund act de realităţile prezentate n Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din Romnia a fost ilegitim şi criminal."
Traian Băsescu
 
gestul lui Traian Basescu are o semnificatie simbolica. personal nu admir stilul lui de joc, as avea multe obiectii, dar ceea ce a facut aseara, iese din limitele intelegerii medii. sigur, nu a facut o gaura in cer, daca e sa ne raportam la schimbarile fizice in armonia universului cauzate de discursul lui Basescu, dar, psihologic a spart o bariera, un zid si a pus degetul pe niste rani care sangereaza de mult timp...
1. a condamnat un regim totalitar, care luat, pe plan global, vietile a peste 100 milioane de oameni.
2. a cerut scuze, in nume puterii politice, a factorului politic si a sistemului institutional politic, tuturor jertfelor represiunilor regimului.
3. a condamnat practica sistemului totalitar de a dispune, dupa plac, de viata, destinul, averea si personalitatea cetatenilor, de a-i ucide cu miile sua milioanele, de a le lua toate drepturile, de a-i condamna la moarte, de a-i infometa...
4. a trasat niste limite ale puterii poltiice, echilibrand balanta stat-cetatean
5. a satisfacut doleantele milioanelor de jertfe de condamnare a sistemului...
 
dupa cum au afirmat si altii o mare parte din vina pentru circul de aseara este si a lui vacaroiu...
da s epoate domnule asa cvea??? chiar nu s eputea d efacut ordine???
in acest caz basescu sta bine cu calmul...sincer de tot...daca eram in locul lui basescu si aveam un pistol la mine sincer daca nu-l borteleam cu un glonte in frunte pe vadim tudor..mare magar....
 
situatia lui Vadim era lamentabila, dar se inscrie perfect in limitele jocului democratic. pana la urma asta e democratia, si problema mare nu e sa-l impusti pe Vadim (ma rog, un descreierat cu pacate multe, in plus regula democratica anuleaza impuscatul oricarui individ daca acesta nu este de acord cu tien) ci sa nu existe asemenea indivizi in forul legislativ. ma rog, el si-a jucat cartea, o fi adunat si ceva voturi de la ex-securisti (adica fura, pana la urma din voturile PSD, nu din cele ale dreptei). basescu a fost nu doar grav ci si stapanit si asta-i face cinste...
 
Pe mine ma bucura reactia lui Vadim.
Tovarul "de dreapta"(si stanga imprejur) isi vede sfarsitul si se zbate ca o fiara incoltita care-si simte moartea...

E superba imaginea!
 
Din discursul formal lui Basescu Corneliu Vadim Tudor, putini au intelesc care de fapt a fost gestul acestui individ.
Integrarea inevitabil va fi urmata de catre o criza profunda, opinia publica urmand sa-si intoarca fata la 180 grade asa cum au facut basarabenii in 2001 cand au ales comunistii, PRM avand chiar foarte mare posibilitate sa preia guvernarea. Vina pentru aceasta o sa poarte anume Basescu si clica sa.
 
Militant, romanii au trecut si prein vremuri mai grele decat cele ce vor urma, dar PRM tot nu a ajuns la putere. Cred mai degraba ca VC. Tudor si-a comporomis imaginea in ochii publicului cu gestul lui de ieri.
 
Crede-ma in Romania exista foarte multa populatie nostalgica iar cresterea preturilor si a ratei somajului o sa-i faca sa priveasca inapoi asa ca este foarte probabil ca tandemul PSD - PRM sa devina chiar foarte dominant.
 
normal ca si l-a compromis... el este mort din punct de vedere politic... mai mare problema este jiji becali... asta ii cel care vine amenintator din urma...
 
militant;157909 said:
Crede-ma in Romania exista foarte multa populatie nostalgica iar cresterea preturilor si a ratei somajului o sa-i faca sa priveasca inapoi asa ca este foarte probabil ca tandemul PSD - PRM sa devina chiar foarte dominant.

Sa dea Domnu sa mai avem si noi somaj, ca e sub limitele unei economii normale, la Timisoara am auzit c-ar fi ajuns chiar pe minus din cauza oamenilor care au 2 slujbe. Iar cresterea preturilor n-o sa fie atat de mare pe cat se vorbeshte, ce sa se mai scumpeasca, ca locuintele au aceleasi preturi ca in UE sau chiar mai mari, gazele sunt cele mai scumpe din UE, hainele se fac in tara, alimentele de baza se produc tot in tara, ce sa se mai scumpeasca?
Stiu ca voi o sa veniti cu exemplul Ungariei insa sa nu uitam ca Ungaria nu are industrie si nici prea multa agricultura, ei sunt dependenti de importuri, mai mult decat atat, inainte de integrare aveau preturi cu mult mai mici decat erau in Romania.
 
Re: Impostura in varf de Comisie prezidentiala

Burduff;157791 said:

Semnatarii criticilor:
Grupul de reflectie pentru protectia adevarului istoric
Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti
Centrul de Analiza si Cercetari al Asociatia Civic Media

Nu prea mi plac semnatarii care nu au nume şi prenume, ci se ascund n spatele unor "grupuri".
 
Iertarea de dupa pogrom
La 28 noiembrie anul curent Rada Suprema a Ucrainei a culpabilizat Golodomorul, altfel zis foametea organizata de comunistii ucraineni in anii 30, care a luat vietile a cel putin 5 milioane de tarani vinovati de a nu fi dorit sa intre cu surle si trambite in forma cea mai progresista de organizare si gestionare a agriculturii kolhozurile. Presedintele Victor Iuscenco a promulgat chiar a doua zi hotararea organului legislativ. In aceeasi perioada, guvernul eston inainta o initiativa in parlamentul de la Tallin pentru ca acesta sa declare criminala afisarea si demonstrarea insemnelor comuniste si naziste in public. In fine, dupa cum bine se stie, la 18 decembrie presedintele Traian Basescu a citit un raport-declaratie in parlamentul Romaniei despre comunism, condamnandu-l in numele statului roman, dupa ce o serie de intelectuali marcanti, martiri sau simpli cetateni in condamnasera de atatea ori in privat.
Este oare o coincidenta aceasta intrare masiva a politicului in memoria colectiva cu balanta in mana sau este un hatar trecator alimentat de setea de voturi la viitoarele alegeri? Fara indoiala este si una si alta, intr-o oarecare masura, dar este, in acelasi timp, si ceva mai mult.
Discursul de condamnare a fost contestat in egala masura in toate trei tari. In Estonia minoritatea rusa s-a opus vehement, pentru ca, initiativa ii punea pe ei, urmasii slavitilor invingatori ai fascismului, pe acelasi brat al cantarului cu Hitler si Mussolini. In Ucraina, atat de scindata, atat de fierbinte de la o zona la alta, valul de contestari a venit din estul prorus si din partea Partidului Regiunilor al lui Victor Ianukovici, care au spus ca initiativa Radei Supreme este una populista si va destabiliza in perspectiva relatiile cu Rusia, in primul rand. In Romania, condamnarea comunismului a starnit opozitie violenta acolo unde nu se astepta nimeni, in partea unei extreme calificate traditional drept extrema dreapta, de fapt, o latura marginala oportunista a politicului care a parazitat atat pe socialism, cat si pe capitalism...Au existat, cum era si de asteptat, si tendinte de musamalizare a efectelor initiativelor de purificare morala. S-a invocat argumentul ca comisiile care au pregatit materialele necesare nu sunt destul de abilitate moral si profesional, ca asemenea initiative vor vaduvi relatiile bilaterale cu tarile comuniste si/sau Rusia, ca insesi raportorii sunt produse ale sistemului totalitar, ca exista probleme mai importante pentru acele tari, ca...
Atat Traian Basescu, cat si Victor Iuscenco au parut inchizitori in acel moment, incercand sa puna un punct final pe un i vaduvit de atentie sau musamalizat. Tonul a parut amenintator pentru indivizii cu musca (mai bine zis cu roiul de muste pe caciula) ce au simtit ca le fuge pamantul de sub picioare, ca se trage valul care a acoperit in nori de ceata intregul trecut comunist.
Paradoxal, dar aceste atitudini oficiale fata de comunism, in loc sa fie triumful fortei politice au insemnat, de fapt, marea umilire a politicului, si aici sta, poate, cheia protestului unor curente extremiste. Este importanta prezenta factorului politic in procesul de condamnare a totalitarismului, caci politicul, asa ambiguu, corupt sau neserios cum pare, este unicul input spre sistemul judiciar, unicul care legifereaza normele generale de conduita. Politicul a adresat o cerere de iertare rostita raspicat: un Iertati-ne va rog, ca am dispus asa cum am dorit de vietile voastre, ca am intervenit, dupa hatarul nostru, in destinele voastre individuale si v-am, aruncat fizic si psihic acolo unde am dorit noi, ca v-am interzis sa priviti lumea asa cum doreati, ca v-am trimis la moarte, ca.... Este o premiera absoluta pentru o tara ex-socialista cand politicul isi cere scuze pentru a fi intrat prea mult in sfera intima, ca a considerat morala individuala inutila, ridicand la rang de principiu suprem ratiunea de stat, sau dorintele mai-marilor zilei. Este o prima incercare a politicului de a iesi onest din viata privata, de a trasa niste limite exterioare ale politicului, de a se ralia la unele principii de bun simt, de a scurta prapastia imensa intre morala individuala si cea de stat. Aceasta condamnare ar trebui sa fie o dezrobire, o miscare de eliberare, o perdea care se fereste in numele bunului simt si al moralei. Este dezrobit individul, eu si tu, oricine, si este asigurat ca statul nu va dispune de el in calitate de carne de tun, nu-i va ordona ce sa gandeasca si sa manance, nu-l va omori si nu-l va umili. Este ceea ce avem de castigat cu totii.
Fara indoiala, politicul va fi circ si mai departe, va fi intrecere de clovni, simulare de actiune si mimare a eficientei, dar va fi inchis in aceasta cusca a spectacolului si nu va putea face pasul mare: acela de a considera ca vietile cetatenilor care l-au delegat sunt proprietate care poate fi utilizata dupa chef si irosita dupa plac. Departe de a intruchipa dreptatea si echitatea jinduita pe buna dreptate de martirii comunismului, actul condamnarii practicilor comuniste va insemna acea pocainta care face posibila, in unele cazuri, pocainta crestineasca.

Vitalie Spranceana

http://spranceana.blogspot.com/2006/12/condamnarea-comunismului.html#links
 
Re: Impostura in varf de Comisie prezidentiala

Marius;158010 said:
Semnatarii criticilor:
Grupul de reflectie pentru protectia adevarului istoric
Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti
Centrul de Analiza si Cercetari al Asociatia Civic Media

Nu prea mi plac semnatarii care nu au nume şi prenume, ci se ascund n spatele unor "grupuri".

Nu se ascund nici un fel e nume: Centrul de Geopolitica a Universitatii de la Bucuresti - aici pot evidentia numele sociologi Ilie Badescu si Dan Dungaciu - http://www.geopolitica.ro
La Civic Media: Victor Roncea, Bogdan Stanciu etc http://www.civicmedia.ro/?page_id=8
 
Re: Impostura in varf de Comisie prezidentiala

PSD egal PCR
Calin Hera
Geoana&Co. s-au autocondamnat.


Cine a pierdut cel mai mult din momentul condamnarii comunismului? Despre cel caruia toti ii spun mascarici nu mai sunt prea multe de zis. A incercat si omul sa profite de moment ca sa transmita mesajul ca, totusi, mai exista.

A facut-o asa cum stie mai bine: cu mult, desavarsit prost-gust. A facut balci, in incercarea de a minimaliza importanta momentului si, fireste, ca sa mai fie si el bagat in seama. Fix motul care lipsea de pe statuia lui Corneliu Vadim Tudor.

Marele perdant e insa altul: PSD, un partid prins in ofsaid. N-au realizat importanta momentului. Dintr-un calcul politic eronat, PSD, ajuns la disperare, a apelat la vechea idee fixa: Tatucul Iliescu.

Nu stiu cate procente le va aduce pe moment resaparea zambetului iliescian; cert e ca PSD s-a autocondamnat. Si-a asumat acum stampila pusa inca din ianuarie 1990: PSD (cu toate numele purtate anterior) a PCR.

Partidul lui Geoana si Iliescu a pierdut enorm (da, acest partid inca mai are de pierdut!). S-a pozitionat prost, a transmis un mesaj prost, a incercat sa impace si capra, si varza si s-a plasat penibil, intre paranteze, la unul dintre cele mai importante momente postdecembriste.

mai departe aici http://www.evz.ro/article.php?artid=285091
 
Re: Impostura in varf de Comisie prezidentiala

1968. Iliescu atentioneaza: "Studentii isi boteaza copilul la popa!"
20 Decembrie 2006
Stenogramele UTC.


Raportul Comisiei prezidentiale nu s-a bazat doar pe marturii sau pe literatura analitica, asa cum s-a invocat. In arhivele PCR s-au gasit documente despre care se vorbeste in premiera.

Dosarul de cadre al fostului presedinte Ion Iliescu a ramas o necunoscuta, insa cercetatorii au suficiente stenograme dupa care i-au reconstituit activitatea. Una dintre acestea este publicata de Adrian Cioflanca in numarul curent al revistei „22”. Documentul arata cum Iliescu vorbea in 1968 despre „elementele pacatoase” care au condus miscarea studenteasca din Ajunul Craciunului, dar si despre combaterea „practicilor mistice” ale studentilor de a se cununa sau a-si boteza copiii in biserica.

Iata cateva fragmente din informarea primului-secretar CC al UTC, Ion Iliescu, in fata Biroului UTC privind evenimentele din 24-25 decembrie 1968, inregistrata in stenograma sedintei din 26 decembrie (CC al UTC, 15/1968).

mai departe aici http://www.evz.ro/article.php?artid=285106
 
vitalic sprinceana;157780 said:
gestul lui Traian Basescu are o semnificatie simbolica. ... psihologic a spart o bariera, un zid si a pus degetul pe niste rani care sangereaza de mult timp...

Sa nu exageram. Am putea crede ca pana la Basescu nimeni n-a facut nimic in aceasta privinta. Baiatul e in pierdere de viteza pe plan intern si a hotarat sa dea o "lovitura" mediatica. A reusit : lumea discuta, comenteaza, Base se scalda in lumina proiectoarelor luand, cu intarziere, postura marelui denuntator al comunismului. Lumea de la noi, cam prostuta fiind, a si sarit sa se pronunte de parca ar fi vorba de o afacere ce ne pune in joc destinul. Daca a da cu piciorul in hoitul demult racit al comunismului ar fi deajuns pentru a crea locuri de munca si a spori notabil PIB-ul, nu numai ratingul de popularitate, am fi facut-o in fiecare zi. Din pacate realitatea economica in Romania e atat de trista, in ciuda iminentei aderari la UE, ca orice truc mediatic menit sa ocupe spiritele plebei flamande e pus la contributie cu neprecupetire.

vitalic sprinceana;157780 said:
1. a condamnat un regim totalitar, care luat, pe plan global, vietile a peste 100 milioane de oameni.

Inca unul ahtiat dupa aritmetica funebra. "Peste o suta de milioane" ! Neghiobie fara nume.


vitalic sprinceana;157780 said:
4. a trasat niste limite ale puterii poltiice, echilibrand balanta stat-cetatean

De aia in fiecare an romanii o sterg cu mille in Occident, de echilibrata ce este balanta.


vitalic sprinceana;157780 said:
5. a satisfacut doleantele milioanelor de jertfe de condamnare a sistemului...

Surad duios. Base a satisfacut doleantele a miloane de jertfe ! Un escroc chelios sanctificat pe moldova.net.
 
Back
Top