Economia Romaniei

Eu cred ca Bruce Lee e mai bun. :D
E UE nu Europa oricum ai drepate dar UE nu e legata economic prin comert numai de USA, toate tarile de pe planeta au UE in capul listei cu parteneri de comert,EU este cel mai mare importator si exportator al planetei,numai nemtii singuri sunt cel mai mare exportator de pe planeta si al doilea importator dupa SUA(fata a considerea UE o entitate)
Ca ne place sau nu americanii au un deficit de buget de 9 trilioane(cam 75% din economia lor pe un an) si sunt singura tara care nu a semnat kioto (tratatul legat de poloare) si se indreapta spre o criza veritabila: productia nu acopera consumul,scaderea dolarului in fata euro (1 euro - 1.56 dolari) , cresterea barilului de petrol etc.
Si noi in UE avem destule probleme,economiile estice sunt foarte vulnerabile si vad ca italienii vor sa se ia intr`o hora a recesiunii cu americanii.
 
Unionistul;212485 said:
Ca ne place sau nu americanii au un deficit de buget de 9 trilioane.


Deficitul americanilor e foarte diferit de restul tarilor. Prin natura dolarului, o mare parte din acest deficit reprezinta o parte absolut fireasca a economiei.
Doar o parte mai mica ( dar destul de insemnata) din deficit inseamna intradevar boala si are
consecinte nefaste.


productia nu acopera consumul

Saraci americani , unul din cei mai mari exportatori mondiali, or sa aiba painea pe cartela te pomenesti :)) :))

,scaderea dolarului in fata euro (1 euro - 1.56 dolari)

Aici chiar ai dat-o in bara. :)
Aprecierea oricarei valute ( mai serioase ) fata de $ e un lucru ce avantajeaza americanii.
De aici si disperarea mai veche a japonezilor cand le crestea Yenul sau cea mai noua a europenilor.


cresterea barilului de petrol

Spre deosebire de UE care sunt dependenti de Rusia, statele arabe, etc, SUA sunt complet independente energetic. Au cantitati imense de petrol pe teritoriul national de care nu s-au atins pana acum.
Daca treaba se impute cu totul pe plan international ei au de unde sa traga si sa pastreze pretul rezonabil pentru inca 100 de ani. EU nu are.


italienii vor sa se ia intr`o hora a recesiunii cu americanii.

Asta de ce oare, ca asa sunt italienii mari iubitori de hore ? :)
Reciteste exemplul cu BMW.Or fi avand europenii si alte piete dar mai bine sa fii locul 14 la exporturi cu SUA, decat locul 1 cu nu stiu ce tarisoara.
Iar pentru ca exista probabilitatea mare ca, chiar si acea tarisara sa depinda de USA o sa ai un efect de domino foarte frumos.
 
Da ai foarte mare dreptate. Este "JALE" mare in Romania, tocmai mi-am facut concediul intr-un TUR al EUROPEI ( am vizitat Austria, Elvetia Franta, Olanda Germania - dar nu am facut foamea am mers numai cu trenul, nu personale si numai cu ICE si TGV la clasa 1 si BUSSINES nu clasa a 2-a ) si astept sa-mi iau o masina noua. O duc foarte rau, am la parinti la tzara 6 porci de vanzare, graul da pe afara de plin ce este hambarul. Ai dreptate, In Romania nu exista industrie: DACIA se fabrica inca la Pitesti, FORD va fabrica autoturisme la CRAIOVA, Avem locomotive care trec granita in Bulgaria si Ungaria, salariul mediu pe economie este de 600-700 EURO ! In Republica Moldova unde se fabrica auoturisme? Cati KM de autostrada exista, care este viteza comerciala de circulatie a trenurilor si volumul de marfa transportat.... HAI MA FRATE LASA PROSTIA COMUNISTA DE-O PARTE !
 
Romania a avut onoarea de a-si dezvolta economia. Economia este majoritar industriala si nu agrara ca cea a Republicii Moldova, care special a fost lasata in acest stadiu de catre comunistii rusi. Sa fie dependenta de Moscova din toate punctele de vedere. Cate uzine care construiesc autoturisme exista in Moldova ? "ZERO"- in Romania = PITESTI cu RENAULT si CRAIOVA cu FORD; fabrici de vehicole feroviare ? "ZERO"; in Romania ELECTROPUTERE CRAIOVA divizata de altfel si lucreaza in colaborare cu General Motors din SUA si SIEMENS -Germania, fosta 23 AUGUST din Bucuresti care este o parte cu ALSTOM ( cei care construiesc TGV-ul Francez); Industrie petroliera ? Moldova- " ZERO"; Romania - ROMPETROL care are o retea dezvoltata in Ungaria si Franta. Industrie electronica si optica ?
Ce are Republica Moldova ? Industrie agrara preponderenta.
Care este salariul mediu pe economie in Romania ? - 500-700 Euro dar sunt salarii mari in domeniul IT, Bancar si Transporturi
FRATE, cred ca ar fi foarte bine sa lasi ideologia MARXIST-LENINISTA si COMUNISTA care este FALIMENTARA
 
Puiu lu' tata. Am aparut de...peste tot. Citeste si tu paginile economice ale unor cotidiene ( EVENIMENTUL ZILEI, ZIUA, urmareste emisiunile economice ale unor posturi TV ( ANTENA 3, NATIONAL TV, MONEY CHANEL...) si poate ( nu stiu daca) faci ceva studii economice.
 
bobs-stupid.jpg
 
cu ce comparam de fapt Economia Romaniei? cu cea tzarilor comuniste? foste sau nu? ca desi dam cu ea de pamant la toate capitolele nu se compara cu niciuna..

Mie mi-a placut la mare la romani anul asta, scump hotelul dar plaja curata , muzica buna, cluburi , mancare buna si la pret relativ ok, comparativ cu Bulgaria unde ziceai ca inmormanteaza un om in fiecare zi, ... sfatul meu nu mergeti la bulgari vara daca mai aveti sange in voi...decat daca vreti absoluta liniste sa va tiuie urechile... si nici oamenii nu-s asha de calzi
Eventual mergeti la greci in insule sau la spanioli daca nu eu m-as lasa pagubas.

Daca e sa compra Chisinau natal nu cu Buc ci cu alt oras , ex Timisoara sa Constanta, cerul si pamantul fratilor din toate pctele de vedere..


alt aspect salariul...ma duc in state (sau Austria) pe 5000 $ din care nu mai chiria e 1000? sau prefer Romania cu 3000 Eur si chirie de 250?

Eu consider ca trebuie sa traiesti in mai multe tzari sa vezi ce si cum, asha dupa ureche oricine isi poate da cu parerea ;)
 
Cresterea de 8% e reala, dar deocamdata se bazeaza pe: 1. constructii si investitii in constructii si infrastructura; 2. cresterea consumului intern datorita relaxarii politicilor bancare de imprumuturi.

Nu e suficient. Criza din domeniul imobiliar va atinge si Romania iar de imprumutat nu te poti imprumuta la nesfarsit, mai ales daca te imprumuti doar pentru a consuma, nu pentru a produce. Politicile economice guvernamentale sunt contradictorii in Romania, unde un guvern liberal ia masuri curios de stangiste (marirea pensiilor si a subventiilor, introdurea de noi taxe si impozite, eliminarea facilitatilor fiscale din domeniul IT), motivate probabil de apropierea alegerilor.

Cum intreaga Uniune Europeana pare sa fi intrat intr-o perioada de recesiune, ma astept ca si cresterea economica in Romania sa se opreasca in curand, daca nu se iau masuri de relaxare fiscala si de austeritate manageriala.
 
Avem crestere atat de mare si datorita anului agricol foarte bun. Cel mai bun din ultimii 7 ani. S-a stabilit ca productia masiva de anul asta contribuie cu un + de 1,2% la cresterea economica.

Ce e de apreciat este faptul ca exporturile au inceput sa creasca mai repede decat importurile. Desi importurile inca sunt mult mai mari decat exporturile, acestea din urma iau avant datorita investitiilor din ultimii ani. De asemenea structura exporturilor romaneste a inceput sa se schimbe. Daca in urma cu cativa ani exporturile principale erau date de lohn si pantofi acum incepem sa exportam masini, echipamente de transport. Sa nu uitam de fabrica Nokia de la Cluj, care de-abia a inceput productia. Sa nu uitam de investitia de 500 de milioane de euro a Pirelli, sa nu uitam de cei aprox. 30 de parteneri Ford care au stabilit sa isi vor deschide unitati de productie in zona apropiata a fabricii Ford. De asemenea se are in vedere inevstitia intr-o fabrica de avioane Saab Gripen (unele din cele mai performante avioane). And the list can go on...

Incet incet structura exporturilor se schimba. O veste excelenta.
 
Sa vedem ce se va intampla si cu Voestalpine. Daca se inghesuie in conditiile actuale, inchipuiti-va ce-ar fi daca am avea INFRASTRUCTURA.
 
Hehe, daca reusim cu Voestalpine... investitie de 5 miliarde de euro. Cea mai mare din Centrul si Estul Europei, daca nu ma insel. Mai e putin si aflam. Cred ca Romania are sanse destul de mari sa prinda investitia. Avem multe atuuri, dar din pacate si un mare dezavantaj cu terenul foarte fragmentat din zona, si cu speculantii care cer sume fabuloase pentru pamanturile lor.
 
Mai este si economia bancara buna in care Romania a supravietuit crizei economice mondiale fara prea mare efort iar singura banca nationalizata este cea mai noua de pe piata romana RBS, dar nu de noi ci de britanici.Dar mai sunt si probleme de exemplu marirea salarilor profesorilor cu 50% a fost declarata constitutionala si aprobata de parlament dar nu si de presedinte si premierul este impotriva deoarece ar stagna economia rezulatatul este acela ca profesori vor iesi in strada pana la aprobare.Alte legi date in vigoare de la 1 octobrie sunt marirea pensilor si marirea salariului minim iar de la 1 ianuarie se va mai mari o data salariul minim plus ca se maresc bursele studentilor.Totusi cu o gramada de mariri ale pensilor in ultimul an tot sunt probleme 3 RON si 30.000 RON sunt cea mai mare si cea mai mica pensie =)) o absurditate si Rpmania deabia acum so trezit ca da la agajati statuli bani cu carul si incepe sa reduca nu numai din pensi ci si din salarile directorilor etc. Pricepeti ca economia inca nu e stabila , ci intro crestere cun multe neregularitati dar cred ca se vor rezolva pana in 2012.
 
Fii ma serios. Nu se duce dracului, ca salariile profesorilor adunate nu sunt cu mult peste salariile sefilor de agentii.
Nu o sa fie bine, o sa ne coste nitel, dar pana la a se duce dracului economia mai e cale lunga. Nu cred ca din marirea salariilor(care sunt mici oricum) cu 50% a 1-2% (sau cati profesori or fi) din populatie o sa se duca dracului economia. O sa creasca inflatia probabil, dar nu cred ca cu mai mult de 1% anual.

Ar fi fost de preferat sa nu faca aceasta marire, dar daca au facut-o...
 
Fallen;215531 said:
Ar fi fost de preferat sa nu faca aceasta marire, dar daca au facut-o...

...au sa vina toti bugetarii sa ceara acelasi procent la marirea salariului.
 
Fallen;215531 said:
Fii ma serios. Nu se duce dracului, ca salariile profesorilor adunate nu sunt cu mult peste salariile sefilor de agentii.
Nu o sa fie bine, o sa ne coste nitel, dar pana la a se duce dracului economia mai e cale lunga. Nu cred ca din marirea salariilor(care sunt mici oricum) cu 50% a 1-2% (sau cati profesori or fi) din populatie o sa se duca dracului economia. O sa creasca inflatia probabil, dar nu cred ca cu mai mult de 1% anual.

Ar fi fost de preferat sa nu faca aceasta marire, dar daca au facut-o...


Nu e chiar asa. Cunosc destui profesori. Sunt o parte din profesori, cei tineri, care intradevar au salarii relativ mici, in jur de 800 de RON.
Dar un profesor cu toate gradele luate variaza intre 1500 si 2000 RON (unii si mai mult). Cu astia ce facem , le dam 3000 de RON ? Inca putin si facem 1000 de euro lunar ?
Daca mai incluzi si faptul ca orice profesor care cat de cat se respecta da meditatii....si meditatiile astea deobicei sunt la niste preturi astronomice.

Pana acum 2 luni tot demonstrau ca nu exista bani si ca o crestere de 9% ar fi un maxim.
Acum inainte de alegeri descopera ca au bani de 50% ? De unde au aparut banii astia in 2 saptamani , au gasit un portofel pe jos ?
 
lvl, e vina lui Tariceanu si a gastii sale. Pomenile electorale pe care le-a facut in ultimul timp au creat acest val de revendicari si evident, nu are cum sa le satisfaca pe toate. Nici bani de pensii nu are guvernul asta de incompetenti si corupti. :) Daca mareste salariile profesorilor, ii sar in cap functionarii si alti bugetari. In prostia lor, astia din urma nu realizeaza ca leul o sa scada, ca o sa avem inflatie, ca am incurcat-o toti. :D
 
Back
Top